Abu Dhabis Grand Prix – se det för att tro det

Mitt på Persiska vikens kust ligger Abu Dhabi – den arabiska halvöns smycke, och hemvist åt Formel 1-säsongens mest påkostade tävling. Miljardanläggningen Yas Marina Circuit höjde omedelbart ribban för framtidens racerbanor när den stod klar 2009, och fortsätter att stå värd för årets kanske visuellt mest spektakulära race alla kategorier.

Man talar ofta om en upplevelse utöver det vanliga; Abu Dhabis Grand Prix är en upplevelse utöver det ovanliga. Arrangörerna i det förmögna oljeemiratet sparar inte på någonting i jakten på global publicitet – och det märks. Den konstgjorda ön Yas Island, där F1-banan är belägen, talar sitt tydliga språk för de enorma resurser som pumpats in i området – med en uppsjö av lyxhotell, golfresorter och den helt motorinspirerade nöjesparken Ferrari World (där man förstås också hittar världens snabbaste berg-och-dalbana).

Vill du se F1? Kolla in våra F1-paket, klicka här!

Själva tävlingen är också den allt annat än ordinär. Som värd för säsongens sista race hamnar Abu Dhabi ofta i centrum för dramatiska titelavgöranden. Det var här som Fernando Alonsos dröm om ett tredje VM-guld gick i kras bakom en defensiv Vitaly Petrov 2010, och det var här som Lewis Hamilton till slut kunde krönas till mästare efter förra årets duell med Mercedes-kollegan Nico Rosberg.

Abu Dhabis Grand Prix startas i skymningen och pågår sedan hela vägen in i den arabiska natten, vilket gör tävlingen än mer unik – även om grannarna i Bahrain på senare år har tagit efter just den idén.

Ur ett åskådarperspektiv är F1-loppet i Abu Dhabi en fullträff. Läktarna är högt placerade, man ser en stor del av banan, och man får ett legitimt skäl att byta den svenska novembervintern mot ett betydligt mer behagligt klimat. Arrangemanget är välorganiserat och anpassat för hela familjen. Bland annat ingår inträde till flera konserter på banområdet i priset för F1-biljetten.

2015 års upplaga av Abu Dhabis Grand Prix körs den sista helgen i november.

Vill du vara på plats i Abu Dhabi? Se priser, klicka här!

Alla vinnare av Abu Dhabis Grand Prix

2009: Sebastian Vettel (Red Bull Racing)
2010: Sebastian Vettel (Red Bull Racing)
2011: Lewis Hamilton (McLaren)
2012: Kimi Räikkönen (Lotus)
2013: Sebastian Vettel (Red Bull Racing)
2014: Lewis Hamilton (Mercedes)