Banan som alla älskar: en F1-favorit i Fjärran Östern

Få andra sporter erbjuder ett lika brett utbud av evenemang, i så olika delar av världen, som Formel 1. Från Malaysias tropiker till öknen i Bahrain, från vindpinade brittiska flygfält till glamouren i Monte Carlo, och från pulsen i Shanghai till Brasiliens favelas – kalendern har allt.

På samma sätt skiljer sig också de olika banorna mer eller mindre drastiskt åt. Nattloppet på gatorna i Singapore ställer helt andra krav på teamen och förarna än de svepande kurvorna på Silverstone, och Monzas hisnande hastigheter står i stark kontrast till de tekniska lågfartspartierna i Budapest.

F1-kalendern är bokstavligt talat fulltecknad med fantastiska banor. Alla har sin egen charm och unika utmaning – men det finns förstås vissa som av olika skäl står ut lite extra.

Se hela tävlingskalendern här!

Spa, kronjuvelen i de belgiska Ardennerskogarna, är ett sådant exempel; en riktig förarfavorit och prövning av stora mått. Monaco, den mest berömda banan av dem alla, är ett annat.

Min absoluta personliga favorit är dock belägen betydligt längre bort än så – i de mest avlägsna delarna av Fjärran Östern. Det är en bana som kombinerar historia och tradition med en häpnadsväckande layout och gigantisk utmaning: Suzuka, Japan.

Kärleken till just Suzuka bottnar i något mycket trivialt. Det var helt enkelt den roligaste banan att ta sig an under uppväxtårens TV-spelande, när intresset för Formel 1 började få näring bakom en kvadratisk Nintendo-skärm. Sedan dess har fascinationen bestått, och vuxit sig än starkare.

Japans Grand Prix är en årlig uppvisning i passion och hängivenhet från de minst sagt entusiastiska fansen. Banan är belägen inne i en nöjespark, och de obligatoriska bilderna på F1-bilarna framför områdets Pariserhjul har kommit att bli några av de mest ikoniska på kalendern. Det är fest, det är glädje, och det är Formel 1 när det är som bäst.

Suzuka-banan byggdes 1962 som testanläggning åt Honda (som fortfarande äger den). Den blev omedelbart en förarfavorit, med sin rytmiska förstasektor och monstersvängen 130R – platsen för Fernando Alonsos hårresande omkörning på yttern av självaste Michael Schumacher i ett oförglömligt Grand Prix 2005.

Videoklipp:
https://www.youtube.com/watch?v=nCl8Bbkm9T8

Suzuka är en bana stöpt i gamla former, och har hela tiden lyckats behålla de utmaningar som gjort den så populär. Antalet avåkningar vid den svåra dubbelhögern Degner, eller kamikaze-omkörningarna in i den sista chikanen, är bevis på att Suzuka är precis det som alla vill ha: en riktig, äkta racerbana.

Bland de mest klassiska ögonblicken i banans historia märks de uppmärksammade kollisionerna mellan Ayrton Senna och Alain Prost 1989 och 1990 – två av sportens genom tiderna mest omskrivna moment. Det var också på Suzuka som Mika Häkkinen säkrade båda sina två VM-titlar 1998 och 1999.

Tyvärr har Suzuka på senare tid också hamnat i centrum för en alltmer intensiv säkerhetsdebatt. Jules Bianchis fruktansvärda olycka under förra årets upplaga av Japans Grand Prix satte ytterligare press på arrangörerna, men F1-etablissemanget är överens om att banan är en fortsatt orubblig del av kalendern.

Ingen kunde vara gladare över den saken än jag.
Ett varv runt Suzuka med världsmästaren Lewis Hamilton: https://www.youtube.com/watch?v=v-VL3Z8-woc

Så tar du dig till Suzuka:

Suzuka Circuit ligger ungefär 50 km sydväst om Nagoya, som är en av Japans största städer. Infrastrukturen i landet är mycket välutvecklad, och transportsektorn är särskilt effektiv. Smidigast är att ta tåget från Nagoya (linje: Kintetsu) till Shiroko Station i centrala Suzuka. Väl där utgår transferbussar till banan under hela F1-helgen.

Vill du boka F1 resa?
Ring oss på 036-141443 eller maila oss på sales@nickes.com