Bussresa F1 Belgien 2015

Boka bussresa till F1 Belgien 2015 redan nu

Eau Rouge – rött vatten. För den inbitne har nackhåren redan rest sig. Det här, denna mytiska fullfartsklättring genom de täta Ardennerskogarna, är Formel 1-världens absolut mest berömda passage. I farter på över 300 km/h – och utan tillstymmelse till tvekan – kastar sig dagens F1-hjältar från botten av en dal uppför en stigning så brant att den omöjligt kan återges av ens den modernaste av HD-kameror. Krönet på toppen är blint, och i kompressionen i botten av backen uppmäts krafter på närmare 5G. Till vänster väntar en bergvägg. Regnet hänger i luften.

Det är kurvor som Eau Rouge som gör fascinationen för Formel 1 så självklar att förstå. Stå vid foten av backen och bevittna Fernando Alonso ta nacksving på sin alltmer överstyrda Ferrari, och sportens allra mest fundamentala ideal kommer att fängsla dig – varv, efter varv, efter varv.

Det är just det här – den oförstörda äktheten – som gör Belgiens Grand Prix på Spa-Francorchamps till en återkommande favorit. I symbios med Eau Rouge ser kurvor som Blanchimont, Pouhon och Fagnes till att göra Spa-banan till en av världens största förarutmaningar; här sätts sporten i främsta rummet, och har så gjorts i snart 100 år.

2014 års upplaga av Belgiens Grand Prix bjöd, precis som vanligt, på en stor portion dramatik. Det var då som konflikten mellan Mercedes-förarna Lewis Hamilton och Nico Rosberg nådde nya höjder i den interna kampen om VM-guldet, sedan duon under kontroversiella former kolliderat i loppets inledning. Hamilton föll tillbaka medan Rosberg fortsatte mot pallen och vann ett viktigt slag i bataljen om titeln, men från Mercedes-ledningen hördes upprörda tongångar – och teamchefen Toto Wolff gjorde klart att man inte skulle tolerera liknande incidenter igen.

Segern 2014 tillföll Red Bulls Daniel Ricciardo, svenske Marcus Ericsson körde i mål på 17:e plats.

Det var också på Spa som Mika Häkkinen genomförde sin legendariska omkörning på Michael Schumacher under Belgiens GP år 2000. Den spektakulära manövern – där Häkkinen använde en varvad Riccardo Zonta som bricka i spelet under klättringen längs den långa Kemmel-rakan – har gått till historien som en av sportens allra främsta, och fortsätter än idag att generera visning efter visning på YouTube. Kolla in Häkkinens mytomspunna omkörning här: http://youtu.be/-eE3gCy5zvM.

För den som aldrig har sett ett Formel 1-lopp live går intrycken inte att beskriva. Ljudet, dofterna och känslorna måste helt enkelt upplevas på plats. Ingen annanstans blir den upplevelsen större än på Spa-Francorchamps.

Vänta bara tills du stått vid botten av Eau Rouge…

F1 Bussresa 2015:
Häng med på våran populära bussresa – Läs mer om resan här

Resepaket till F1 Belgien 2015:
Boka paket här