Bundesliga: Vem kan stoppa Bayern München?

Bundesliga startade säsongen 1963/64. Men under drygt ett halvsekel är det bara tolv klubbar som har kunnat fira som Bundesliga-Meister. Mesta mästarna är så klart Bayern München som vunnit Bundesliga 24 gånger.

Inför nästa säsong satsar Peps pojkar på att skriva historia. Årets ligaseger var den tredje raka och det var fjärde gången Bayern München lyckades med den bedriften: 1972-74, 1985-87, 1999-2001 och nu 2013-2015. Kan det för första gången bli fyra ligasegrar i rad?

Avståndet till tvåan har visserligen minskat år för år: hela 25 poäng säsongen 2012/13, 19 poäng året därpå och nu senast 10 poäng. Men fortfarande känns det som om Die Roten är minst ett nummer större än alla vargar som jagar i hasorna.

Se Bayern München live, klicka här!

Och på tal om vargar ska årets tvåa Wolfsburg ha en rejäl eloge. Näst bästa placeringen någonsin (Die Wölfe vann Bundesliga säsongen 2008/09) och därtill tyska cupmästare. Hur långt räcker krafterna i Champions League? Och kommer klubben att kunna behålla sina största stjärnor när Silly Season-karusellen snurrar igång på allvar?

Se Wolfsburg på plats, klicka här!

Årets trea är en gammal bekant som återuppstått efter några tunga decennier. Borussia Mönchengladbach vann Bundesliga fem gånger under sjuttiotalet och dessutom UEFA-cupen två gånger om. Die Fohlen charmade alla fotbollsälskare med sin anfallsglada spelstil med den lille men ack så store Allan Simonsen i spetsen.

Med svenska glasögon är det förstås lite extra kul att Oscar Wendt och Branimir Hrgota får pröva sina krafter i Champions League. Det är tjugo år sedan Borussia Mönchengladbachs supportrar kunde fira den senaste cuptiteln. Att hoppas på att vinna Champions League är nog lite väl optimistiskt men kanske en tysk cup- eller ligatitel är inom räckhåll?

Se Borussia Mönchengladbach live, klicka här!

Det fjärde tyska laget som har en chans att få spela Champions League är Bayer Leverkusen. Detta stabila topplag har märkligt nog aldrig vunnit Bundesliga men varit snubblande nära. Inte mindre än fem gånger har det blivit en snöplig andraplats. Kan Stefan Kießling leda dem ända fram till Die Meisterschale?

Se Bayer Leverkusen på plats, klicka här!

De två ärkerivalerna Schalke 04 och Borussia Dortmund får kommande säsong nöja sig med spel i Europa League. Att inte heller Schalke 04 vunnit Bundesliga är något som BVB:s supportrar gärna påminner om vid Revierderby – de heta matcherna mellan dessa båda klubbar. De svartgula kan sola sig i glansen av fem Bundesligatitlar, senast två i rad säsongerna 2010/11 och 2012/13.

Se ”Gula väggen” på plats i Dortmund, klicka här!

Se Schalke 04 live, klicka här!

Hamburger SV är den enda klubb som spelat samtliga säsonger av Bundesliga. Men nu senast var det med ett nödrop som Der Dino bet sig fast efter en bedrövlig säsong. I den avgörande nedflyttningsmatchen mot Karlsruhe gav ett frisparksmål på tilläggstid förlängning. Och i 115:e minuten kunde Nicolai Müller rädda HSV:s plats i den 53:e omgången av Bundesliga.

Se Hamburger SV live, klicka här!

Hög klass på fotbollen, fräscha arenor, respekt för fansen med överkomliga priser på säsongskort och äkta ståplats på inhemska matcher – Bundesliga kan erbjuda en meny som övriga stora ligor har svårt att matcha. Lägg till detta en pilsner och en currywurst och du inser att en fotbollsresa till Tyskland är något alldeles extra.

Den närmaste av Europas största ligor sparkar snart igång. Vi fixar hotell och biljetter – du njuter i fulla drag!

Välj och vraka bland matcher i Bundesliga, klicka här!