Captain Fantastic mönstrar av

En epok går mot sitt slut. Efter 26 år i den röda tröjan, 17 år i A-laget och 12 år som lagkapten kommer Steven Gerrard att lämna Liverpool FC.

Största ögonblicket i en sagolik karriär är förstås miraklet i Istanbul 2005 där Liverpool låg under med 0-3 mot Milan efter första halvlek i Champions League-finalen. Steven Gerrard nickade själv in det första reduceringsmålet. Sex minuter senare var Liverpool ikapp efter mål av Vladimir Šmicer och Xabi Alonso. Kvitteringen kom på en straffspark efter att en Liverpoolspelare dragits ned. Gissa vem? Efter en mållös förlängning och ett straffsparksavgörande stod de röda som segrare och deras lagkapten och härförare blev utsedd till Man of the Match.

 

Men det viktigaste målet på vägen mot titeln gjorde Steven Gerrard långt tidigare. För att gå vidare från den sista gruppspelsmatchen mot Olympiakos hemma på Anfield krävdes också tre mål i andra halvlek. Det sista av dessa kom i 86:e minuten, ett klassiskt kanonskott signerat av Captain Fantastic.

Steven Gerrard har vunnit sju cuptitlar och är den ende spelare som gjort mål i finalerna av såväl Champions League, UEFA-cupen, FA-cupen och Ligacupen.

Tyvärr ser det inte ut att bli någon Premier League-titel. ”This does not f***ing slip away” sa Steven Gerrard till sina lagkamrater efter segern hemma mot Manchester City i slutskedet av förra säsongen. De röda hade då chansen att av egen kraft ta hem ligasegern. Men ”slipping away” var just vad det bokstavligen gjorde i nästa hemmamatch. Steven Gerrard halkade till och gav Chelseas Demba Ba ett friläge som denne förvaltade väl. Också i detta bittra ögonblick visade lagkaptenen sin storhet: “When something like that happens, you have to try to face it up. I’m man enough to take it on the chin and accept it. It’s happened and I can’t change it.”

Steven Gerrard har upplevt värre saker än en missad ligatitel. Hans tioårige kusin Jon-Paul var yngst av de 96 Liverpool-supportrar som miste livet i läktarkatastrofen på Hillsborough 1989. Boken Gerrard: My Autobiography avslutas med orden ”I play for Jon-Paul.”

Och spelat har han sannerligen gjort: 696 matcher och 182 mål. De två senaste målen kom i måndags och tog Liverpool vidare i FA-cupen. Drömmen om fler cuptitlar lever vidare: nu väntar Chelsea i Ligacupens semifinal, Bolton i FA-cupen och Besiktas i Europa League.

Captain Fantastic kommer som alltid att ge allt för laget och supportrarna: ”Det finns fortfarande en stund kvar och jag skulle älska att vandra runt Wembley eller en stor arena i slutet av säsongen med en titel för dem.”

En sak är säker: The Kop kommer att ge Steven Gerrard den hyllning han så väl förtjänar i hans sista hemmamatch mot Crystal Palace 16 maj. Och oavsett om du vill uppleva fotbollshistoria på Anfield, på Wembley, på en stor arena i Warszawa eller någon annanstans kan vi se till att drömmen blir verklighet.

Nu är det dags att ta farväl av Captain Fantastic – vi fixar matchbiljetter och hotell och du får ett minne för livet!

Kolla in fotbollsresor till Liverpool, klicka här!