Champions League: Nu ska agnarna skiljas från vetet

Två omgångar är spelade av gruppspelet i Champions League. Vi kan redan glädja oss åt två saker: svenskt deltagande för första gången på fjorton år och ett ovisst och spännande läge i de flesta grupperna. Låt oss granska poängskörden så här långt lag för lag (grupptillhörighet inom parentes):

Sex poäng: Real Madrid (B), Borussia Dortmund (D) och Bayern München (E).
Ingen tillfällighet att tre av de fyra senaste finalisterna har startat starkt. En sensation om någon av dessa storheter skulle missa slutspelet.

Fyra poäng: Zenit St Petersburg (C), Monaco (C), Roma (E), PSG (F), Chelsea (G) och Porto (H).
Sex lag som skaffat sig ett bra utgångsläge. Chelsea och Porto ser ut att ha den lättaste vägen till åttondelsfinalerna.

Tre poäng: Juventus (A), Atlético Madrid (A), Malmö FF (A), Olympiakos (A), Liverpool (B), Basel (B), Bayer Leverkusen (C), Arsenal (D), Barcelona (F) och Bate Borisov (H).
En vinst och en förlust för alla dessa tio lag. Allt kan hända och nästa omgång väger tungt. Malmös grupp är jämnast av alla – kan de himmelsblå stå emot publiktrycket på fjolårsfinalisternas Atlético Madrids kokande arena?

Två poäng: Ajax (F), Schalke 04 (G), Maribor (G) och Sjakhtar Donetsk (H).
Nu krävs det att dessa lag växlar upp från oavgjort till en seger. Schalke borde klara av den uppgiften i hemmamötet mot Sporting..

En poäng: Galatasaray (D), Anderlecht (D), Manchester City (E), APOEL (F), Sporting (G) och Athletic Club (H).
En tung start och kniven på strupen. Kan Manchester City bryta trenden när de åker till Moskva? Athletic har en kortare men lika avgörande resa till Porto.

Noll poäng: Ludogorets (B), Benfica (C) och CSKA Moskva (E).
Lite överraskande att Benfica, finalister i förra säsongens Europa League, hamnat i detta oönskade sällskap. En förlust i bortamötet mot Monaco skulle vara spiken i kistan.

 

Sju ligor har två eller flera lag med i gruppspelet. Snittpoängen för dessa är (antal lag inom parentes):
Tyskland 4,25 (4)
Frankrike 4,00 (2)
Italien 3,50 (2)
Spanien 3,25 (4)
England 2,75 (4)
Ryssland 2,00 (2)
Portugal 1,67 (3)

De franska och italienska lagen har haft en bättre start än de spanska och engelska – men håller de hela vägen till slutspel?

De två sista omgångarna i gruppspelet avgörs 25/26 november och 9/10 december.
Här finns många godbitar att välja bland. Vad sägs om Juventus – Atlético Madrid, Arsenal – Borussia Dortmund, Manchester City – Bayern München, Barcelona – PSG eller Schalke 04 – Chelsea? Och så hoppas vi ju förstås att Malmö fortfarande har chans till avancemang…

Lottningen för åttondelsfinalerna äger rum måndag 15 december 12:00. Vinna eller försvinna – europeisk toppfotboll när den är som bäst. Och dessutom ett perfekt sätt att lösa eventuella julklappsproblem. Kanske du rentav ska ge dig själv en förstklassig fotbollsupplevelse i julgåva?

Vi fixar biljetter och hotell och du tindrar ikapp med julgranen!