Avslutningsresa

Cuphistoria i England och Tyskland

Lördag 17 maj spelas två av Europas stora cupfinaler. På Wembley gör Arsenal och Hull upp om FA-cupen och på Olympiastadion i Berlin står striden om DFB-Pokal mellan Bayern München och Borussia Dortmund.

Utsålda arenor, fantastisk stämning och en chans för klubbar och spelare att skriva engelsk och tysk cuphistoria. Åtskilliga kapitel är redan skrivna – låt oss bläddra lite i historieböckerna.

Den första finalen i FA-cupen spelades 1872 då Londonlaget Wanderers besegrade Royal Engineers med matchens enda mål. Under de första elva årgångarna var det amatörlag från södra England som tog hem cupen. Men när Blackburn Olympic 1883 vann finalen över Old Etonians med 2-1 var det slut på överklassynglingarnas dominans.

Professionella lag med rötter i arbetarklassen tog över. De flesta av cupvinnarna från slutet av 1800-talet hänger med än idag: Blackburn Rovers, Aston Villa, West Bromwich Albion, Wolverhampton Wanderers och Nottingham Forest för att nämna några.

Avbytarbänken är ett sentida påfund. År 1959 ställde Nottingham Forest upp med samma elva i alla cupmatcherna. Men i finalen fick de klara sig med tio man från 33:e minuten. Roy Dwight bröt benet och fick utgå. Men han hade först hunnit med att göra mål och Forest vann till slut matchen mot Luton Town med 2-1.

Flest FA-cuptitlar har Manchester United (11) men om favoriterna Arsenal vinner årets final går de ikapp. Premiärårets mästare Wanderers har ett annat rekord: de spelade fem finaler och vann samtliga. Leicester City vill nog helst glömma sitt rekord – de har spelat fyra finaler och förlorat samtliga.

Genom att gå till final har Hull redan skrivit klubbhistoria. Som bäst har de tidigare nått semifinalen och det var ett tag sedan, närmare bestämt 1930. Och gissa vem de mötte i en semifinal där omspel krävdes för att skilja lagen åt? Jo – just Arsenal…

FA-cupens tyska motsvarighet heter DFB-Pokal och har inte fullt så många år på nacken. Föregångaren Tschammer-Pokal spelades 1937 – 1943 och tio år senare blev Rot-Weiss Essen de första vinnarna av DFB-Pokal.

Finalen 1984 avgjordes med straffsparkar efter att Bayern München och Borussia Mönchengladbach spelat 1-1. Sexton spelare fick gå den långa vägen från mittcirkeln till straffpunkten och för fem av dessa kändes vägen tillbaka ännu längre. Till slut avgjorde Michael Rummenigge till bayrarnas fördel. Hans storebror Karl-Heinz var en annan av de spelare som lyckades hålla krutet torrt i den rekordlånga straffkavalkaden.

Bayern München är helt överlägsna i den tyska cuphistorien. Stern des Südens har vunnit sexton cuptitlar och bara förlorat tre finaler. Tvåa i statistiken är Werder Bremen med sex titlar. Årets finalmotståndare Borussia Dortmund har vunnit tre av sina fem cupfinaler.

För två år sedan möttes årets finalister i en målrik uppgörelse på Olympiastadion. Då var det de svartgula som fick lyfta bucklan efter 5-2 med Robert Lewandowski som tremålsskytt. Kan han göra om bedriften i sin sista match för Der BVB? I så fall skjuter han sin nya arbetsgivare i sank…

Cupfinalerna på nya Wembley och klassiska Olympiastadion är fotbollsfester av högsta klass. Unna dig att uppleva cuphistoria med alla dina sinnen – se till att vara med på läktarplats när det är dags!

Du hittar våra fotbollsresor och paket här. Glöm inte heller att du redan nu kan förhandsboka nästa säsongs stormatcher.