Dubbelt spanskt i Berlin och Warszawa?

Fyra lag, två finaler – nu ska årets mästare i Champions League och Europa League koras. Två spanska favoriter, en italiensk jätte som sovit ett decennium men nu hoppas på nya stordåd – och så en ukrainsk katt bland de sydeuropeiska hermelinerna. Upplagt för dramatik i Europas två tyngsta cupfinaler…

Först ut är finalen i Europa League som spelas i Warszawa onsdag 27 maj. För första gången får segrarna utöver pokalen även en plats i nästa säsongs Champions League. Det är ett välkommet halmstrå för både Sevilla och Dnipro Dnipropetrovsk.

Sevilla krossade Fiorentina med sammanlagt 5-0 i de två semifinalmatcherna. Nu har Los Rojiblancos chansen att skriva fotbollshistoria. De rödvita är en av de fyra klubbar som vunnit Europa League/UEFA-cupen tre gånger. Det ser ut som om Juventus, Inter och Liverpool kommer att bli akterseglade efter matchen i Warszawa.

Och Sevillas favoritskap blir inte mindre av att klubben vunnit sina tre titlar under de senaste nio säsongerna. I tur och ordning har följande finalmotståndare besegrats: Middlesbrough (2006: 4-0), Espanyol (2007: 2-2 och 3-1 i straffläggningen) samt Benfica (2014: 0-0 och 4-2 i straffläggningen). Ett straffavgörande skrämmer inte Andalusiens stolthet…

Motståndarna Dnipro Dnipropetrovsk har redan skrivit klubbhistoria. Två kvartsfinaler i Europacupen var tidigare de tyngsta internationella meriterna. Och inte sedan åttiotalet – då klubben hette Dnepr – har supportrarna fått fira några inhemska liga- eller cuptitlar.

Men tack vare Yevhen Seleznyovs två mål i Neapel och Kiev lever hoppet vidare. Ska denna långa väntan ta slut med dunder och brak i den polska huvudstaden?

På sidlinjen i Warszawa kommer vi att se två tränare från olika generationer. Myron Markevych är 64 år och den mest rutinerade bland alla sina kollegor i Ukrainas toppdivision.

Unai Emery är drygt tjugo år yngre men har redan hunnit visa framfötterna med Almería, Valencia och Sevilla. Kan han upprepa fjolårssegern och leverera en värdefull plats i Champions League?

Se finalen live, klicka här!

Lördag 6 juni riktas fotbollsvärldens blickar mot Olympiastadion i Berlin. Kommer Barcelona att ta sin femte titel i Champions League/Europacupen och därmed komma upp i jämnhöjd med Bayern München och Liverpool?

Eller ska Juventus lyckas sticka hål på ännu en spansk ballong, ta sin tredje titel och gå upp jämsides med Inter och Manchester United?

Efter Barças två matcher mot Bayern München i semifinalen är det svårt att se hur något lag ska kunna stoppa dem. Kreativiteten, snabbheten och kylan hos trion Messi, Suárez och Neymar är kuslig i sin effektivitet och precision.

Men kanske ändå Juventus kan göra det omöjliga? Italiensk fotboll har utvecklat försvarsspelet till en konst som bygger på spelintelligens, taktisk disciplin och fysisk styrka. Allt detta och mer därtill kommer att behövas för att stoppa Barcelonas tre torpeder.

Dessutom har Barcelona många spelare som redan har klarat av trycket i en Champions League-final. Iniesta och Xavi var med redan 2006 och Messi, Piqué, Busquets och Pedro kunde fira segrarna 2009 och 2011.

Fast La Vecchia Signora (den gamla damen) som Juve brukar kallas har några rutinerade ringrävar på sin planhalva också. Senaste gången Juventus spelade final i Champions League var 2003 mot Milan. Efter en mållös match och förlängning avgjorde Milan på straffar.

Och vem räddade två av Milans fem straffsparkar? Jodå, det var Gianluigi Buffon. Han vann faktiskt UEFA-cupen med Parma för sexton år sedan – snacka om rutin…

Bland segrarna i Milans lag 2003 hittar vi en annan veteran som nu bytt sida: Andrea Pirlo. Hans självbiografi gavs ut häromåret och har en mycket träffande titel: Penso Quindi Gioco (Jag tänker – därför spelar jag). Kanske en av fotbollsvärldens klokaste spelare kan få runda av sin karriär med en tredje Champions League-titel?

Ingen slår Buffon och Pirlo på fingrarna vad det gäller rutin och erfarenhet. Och de har ytterligare en sak gemensamt när de springer ut på Olympiastadion i Berlin: återseendets glädje. För nio år sedan vann de VM-guld med Italien på just denna arena.

Den italienska anrättningen spetsas till av två latinamerikanska pitbull terriers – Tevez och Vidal. Till detta kommer nästa generations kanske största mittfältstalang Pogba – och då kanske utgången inte är helt given i alla fall?

En sak är säker: matchen i Berlin har alla förutsättningar att bli en klassisk drabbning. Kommer Messi att segla upp i ensam ledning som alla tiders skyttekung i Champions League? Och vad kommer till slut att fälla avgörandet – Barcelonas anfallsstorm eller Juves taktiska kyla?

Se finalen på plats, klicka här!

Fira slutet på den europeiska fotbollssäsongen på bästa tänkbara sätt: borden står dukade i Warszawa och Berlin. Snålvattnet börjar redan rinna till – hög tid att boka plats för att avnjuta läckerheterna. Vi fixar biljetter och hotell – smaklig måltid!

Vill du se andra fotbollsmatcher? Kolla in vårt utbud, klicka här!