Düsseldorf – en fotbollsstad?

När man i förväg sa till folk att man skulle resa till Düsseldorf med polarna så undrade vissa varför? Det är fortfarande så att man inte knyter samman just staden Düsseldorf med fantastisk fotboll. De flesta har då rätt eftersom stadens lokala lag, Fortuna Düsseldorf, håller till i Bundesliga 2. Det de flesta dock missar är att Düsseldorf är en fantastisk hub för att nå Bundesliga 1-fotboll i andra omkringliggande städer smidigt med tåg.

Vad sägs om följande utbud:

Borussia Dortmund – Tog ca 1 timme enkel resa från Düsseldorf.

Borussia Mönchengladbach – Tog ca 30 minuter enkel resa från Düsseldorf.

Mot uppvisande av fotbollsbiljetten så fick vi gratis resa T/R i andra klass. Tågen gick ofta (minst 3 st i timmen i vardera riktning) och det var inga problem att hitta plats.

Utöver ovan destinationer så ligger även Köln (FC Köln) och Gelsenkirchen (Schalke 04) inom räckhåll om man bor i Düsseldorf.

Vi kom på fredagen och använde den dagen till att upptäcka Düsseldorf som stad. Vi valde att bo nära ”Haubtbahnhof” (Hbf) då vi skulle resa tåg både lördagen och söndagen. Det området runt vårt hotell och järnvägs-stationen överraskade oss inte. Lite grått och trist. Vi skulle dock bli mer och mer förälskade i Düsseldorf. Vi hade beställt en guidad rundtur till fots och klockan fyra på eftermiddagen mötte vi vår guide James. Lite otippat med en guide i Düsseldorf som heter James! Han tog oss med på en tur från området vid Hbf till det japanska området i Düsseldorf vidare ner till Altstadt och även till strandpromenaden vid Rhen. Vi passerade på vägen Europas längsta bargata samt Königsalle (shoppinggatan). Altstadt var fantastiskt trevligt och perfekt att avsluta en dag i. Mat, dryck och trevlig atmosfär. Weissbier (veteöl) eller Altbier (mörk öl, ale) rann ner i struparna. Wurst (Brat-, Curry- och Bock) samt kål (Sauerkraut, Rote kraut) fanns givetvis på menyn.

Düsseldorf har även U-bahn (tunnelbana) och S-bahn (spårvagn). Det nyttjade vi och det är ju fantastiskt praktiskt. Vi hade ett s k Düsseldorf Card som kostade 19 EURO som gav oss gratis kommunikation i stan under tre dagar.

Matcherna vi såg var Borussia Dortmund –Eintracht Frankfurt 2-0 och Borussia Mönchengladbach – Wolfsburg 1-0.

När det gäller matchen i Dortmund så imponerar ju ”Gula väggen” i antal fans och sång. Det var mäktigt att lyssna på deras sång innan och under matchen.

I Mönchengladbach fick vi höra ”Pippi Langstrumpf” efter matchen i ett gemensamt firande mellan spelare och fans. Gladbach avgjorde i 90:e minuten och tog därmed klivet upp på 3:e plats vilket innebär direktkvalificering till Champions League.

Sugen på Borussia Dortmunds sista matcher i år? Klicka här!

Kommer Borussia Mönchengladbach fixa Champions League-platsen? Se som live, klicka här!

En resa till Düsseldorf för att se Bundesliga bör läggas upp enligt följande plan för att se flera matcher samma helg:

1. Hitta en weekend där du ser att flera matcher spelas i regionen runt Düsseldorf.

2. Välj en huvudmatch och boka den.

3. Avvakta tills Bundesliga bryter itu omgången i en fredagsmatch, sex lördagsmatcher och två söndagsmatcher.

4. Analysera schemat igen och boka på en eller kanske tom extra matcher om det funkar.

Kolla in Bundesliga-schemat, klicka här!

Auf Wiedersehen Düsseldorf!