EM-kval biljetter

EM-kvalet: raka spåret till Frankrike 2016?

Tyvärr finns ju inte vårt blågula lag med när festen drar igång i Brasilien. Men när VM är avklarat får vi rikta blickarna mot nästa stora turnering: EM i Frankrike 2016. Och dit ska vi väl kunna ta oss – eller hur?

Femtiotre landslag ska kvala om tjugotre platser i slutspelet. Värdlandet Frankrike har fått en fribiljett. De hoppfulla är indelade i nio kvalgrupper från vilka ettan och tvåan är direktkvalificerade. Också den bästa trean kan börja packa för ett franskt äventyr. De fyra återstående platserna fördelas efter play off-matcher mellan resten av treorna.

Det första EM-slutspelet gick av stapeln 1960, också då i Frankrike. Men då fanns bara fyra lag med. I detta miniformat spelades de fem första EM-turneringarna och det var först 1980 som åtta lag deltog i kampen om EM-guldet.

Sista slutspelet med en oktett spelades i Sverige 1992 och fyra år senare dubblade UEFA upp deltagarantalet. De fem senaste turneringarna har avgjorts mellan sexton lag men nu är det alltså dags för ett nytt format.

Ytterligare åtta lag i slutspelet är ett lockbete för de svagare fotbollsnationerna i Europa. Tyvärr betyder det ju också att kvaliteten på slutspelet devalveras. För att inte nämna de matematiska problemen när deltagarantalet inte längre är en multipel av två…

Nåväl, oavsett kvalitetssänkning och märkliga turer för att nå kvartsfinalerna hoppas vi förstås på framgång för Sverige 2016. Men först ska vi som sagt var ta oss dit. Låt oss ta en titt på våra motståndare och deras EM-historia.

Tyngst meriter har som sig bör toppseedade Ryssland – eller rättare sagt föregångaren Sovjetunionen. Med en nick i 113:e minuten säkrade Viktor Ponedelnik tidernas första EM-guld i finalen mot Jugoslavien 1960. Mest känd i guldlaget var målvakten Lev Yashin, även kallad den svarta spindeln.

Det sovjetiska landslaget var det enda som deltog i alla de fyra första minislutspelen. Och under de inledande åtta EM-turneringarna spelade faktiskt Sovjet final i fyra. Dock blev det bara ett guld och därefter förluster mot Spanien (1964), Västtyskland (1972) och Holland (1988).

Efter Sovjetunionens sammanbrott har det gått lite trögare. Undantaget är EM 2008 då vårt svenska landslag fick på nöten av Ryssland i gruppspelet. Och i en minnesvärd kvartsfinal besegrades Holland med 3-1 efter förlängning. Roman Pavlyuchenko och Andrey Arshavin stod för både mål och underhållning. I semifinalen blev det dock stopp mot de blivande mästarna Spanien.

Österrike har bara ett EM-slutspel på meritlistan – och dit fick de gratis inträde eftersom det spelades på hemmaplan 2008. Men det gick inget vidare: en poäng på tre matcher. Enda målet var en straffspark i 93:e minuten mot Polen…

Resten av lagen i vår EM-kvalgrupp – Montenegro, Moldavien och Liechtenstein – har en sak gemensamt: de har aldrig nått ett EM-slutspel. Men någon gång ska ju vara den första och Montenegro kom faktiskt trea i sin VM-kvalgrupp – före Polen och Moldavien.

För egen del har vi ju som bäst nått en semifinal (2-3 mot Tyskland 1992) och en kvartsfinal (0-0 och ut på straffsparkar mot Holland 2004). Kanske Zlatans straffmiss ger lite extra tändvätska inför hans kanske sista chans att ta det svenska landslaget till ännu ett slutspel?

Sverige inleder med en tuff bortamatch mot Österrike 8 september. Och inte blir det lättare i match nummer två: gruppfavoriterna Ryssland kommer på besök 9 oktober. Det gäller att vara på tårna från start om vi inte ska bli hänvisade till den livlina som kastas ut till treorna…

Följ vårt landslags väg mot Frankrike: till bortamatcherna fixar vi biljetter och hotell och till hemmamatcherna tar du Supporterbussen – Allez! Ola! Olé!