Se Emirates Cup 2014 på plats, resor och biljetter

Emirates Cup – sommarfotboll i London

Första helgen i augusti bjuder Arsenal på fest i Emirates Cup för sjunde gången. I år har inbjudningskorten till denna populära turnering skickats till Benfica, Monaco och Valencia.

Formatet för cupen är lite speciellt. Alla lag spelar två matcher och vinst ger tre poäng medan oavgjort ger en poäng. Så långt är allt som vanligt. Men eftersom arrangörerna vill premiera offensivt spel får lagen också en poäng för varje mål. Och som en extra liten krydda finns också en speciell regel: om två lag skulle hamna på samma antal poäng och samma målskillnad fälls avgörandet av antal skott på mål…

Emirates Cup har spelats sex gånger tidigare och värdarna har tagit hem titeln hälften av gångerna. Övriga vinnare är Hamburger SV, New York Red Bulls och Galatasaray.

Först ut på lördag 2 augusti är Valencia och Monaco. Los Che har haft en tung säsong där finalplatsen i Europa League missades i femte tilläggsminuten när Sevillas Mbia avgjorde med en kraftfull nick.

Och nästa säsong blir det inte någon Europaturné för Manolo med trumman och alla andra supportrar – en åttondeplats i La Liga räckte inte till. Men nu när multimiljardären Peter Lim från Singapore tagit över klubben kanske äntligen klubbens ekonomi kan komma på fötter och bygget av Nou Mestalla återupptas. I bästa fall får klubben också en möjlighet att behålla sina bästa spelare istället för att skeppa iväg dem – som t.ex. David Villa och David Silva…

För motståndarna Monaco väntar spel i Champions League efter andraplatsen i Ligue 1. Här är det ryska pengar som bäddat för återkomsten till toppnivån i europeisk fotboll. När Dmitry Rybolovlev klev in i december 2011 var Monaco ett bottenlag i Ligue 2. Men efter en rad spektakulära värvningar (Falcao, Moutinho, Abidal, Toulalan m.fl.) är klubben idag ett namn att räkna med.

I lördagens andra match ställs de nyblivna FA-cupmästarna Arsenal mot de portugisiska liga- och cupmästarna Benfica. Och As Águias (örnarna) är faktiskt trippelmästare – de vann också den portugisiska ligacupen. Men de blev snuvade på den fjärde titeln när Sevilla vann straffsparksläggningen i finalen av Europa League. Att det var Sevillas målvakt Beto som fällde avgörandet gjorde extra ont i alla Benfica-hjärtan – han är fostrad i ärkerivalerna Sportings ungdomsakademi…

På söndagen är det så dags för de två iberiska lagen att mäta sina krafter med varandra. Och turneringen avslutas med matchen mellan Arsène Wengers nuvarande klubb och en av hans tidigare – Monaco. Under åren 1987 – 1994 tog Wenger klubben till en ligatitel och en cuptitel samt en final i Cupvinnarcupen.

Som bekant har det gått ännu bättre i Arsenal: så här långt har fransmannen kunnat bokföra tre ligatitlar och fem FA-cuptitlar. Och att åtta långa års titeltorka nu äntligen upphörde var en lika stor lättnad för Wenger som för alla Gunners trogna fans.

Vi kan utlova en spännande och underhållande fotbollshelg i London: nya spelidéer ska prövas mot tufft motstånd och för spelarna gäller det visa framfötterna inför säsongsstarten. Och vem vet: kanske dessa fyra klubbar håller sig framme under transferfönstret och kan visa upp några spektakulära nyförvärv?

Njut av sommaren, stämningen och spelet – vi fixar biljetter och hotell!