Final i FA-cupen: Kan The Gunners hålla krutet torrt?

År 1957 blev Sverige överraskande världsmästare i ishockey och Sovjetunionen skickade upp Sputnik 1, världens första satellit i omloppsbana runt jorden. Detta år ägde också en tredje viktig händelse rum: Aston Villa tog sin senaste FA-cuptitel.

Den anrika klubben från Birmingham har förvisso vunnit fjorton engelska liga- och cuptitlar men sju av dem firades redan på artonhundratalet. Efter 1920 har det bara blivit en cuptitel och en ligatitel (1981). Att förväntningarna nu är skyhöga märktes inte minst när supportrarna stormade planen i slutskedet av kvartsfinalen mot West Bromwich.

Och Villas semifinalseger mot Liverpool borde fungera som en varningsklocka för Arsenal. Den kraftfulle Christian Benteke är i sitt livs form, Fabian Delph är lika slug som han är outtröttlig och Jack Grealish i sina nedhasade strumpor är Premier Leagues hetaste tonåring.

Villas cupmålvakt Shay Given spelade i Premier League redan innan Jack Grealish hade sett dagens ljus och vill säkert runda av karriären med ännu en FA-cuptitel. Och Hollands Ron Vlaar visade sin styrka i fjolårets VM och ser säkert fram mot att stoppa Arsenals anstormning.

Innan FA-cup finalen kanske du vill se Villa på i ligan, klicka här!

Arsenals supportrar är inte lika svältfödda på titlar som Villas. Efter den magnifika perioden med ”The Invincibles” strax efter millennieskiftet blev det visserligen nio långa år utan pokaler. Men förra året tog titeltorkan slut. Efter underläge med 0-2 i FA-cupfinalen mot Hull kunde Arsenal komma ikapp och Aaron Ramsey avgöra i förlängningen.

Arsène Wenger har lett klubben till sammanlagt åtta cup- och ligatitlar. Ska det bli en nionde under hans nittonde säsong som coach? Som dirigent förfogar han över en skicklig och samspelt orkester med lysande solister: Mesut Özil, Alexis Sánchez, Santi Cazorla och Olivier Giroud för att bara nämna några.

Men i en cupfinal kan allt hända och en murbräcka som Benteke kan kanske hitta sprickorna i Arsenals försvarsmur. En sak är säker: för den f.d. Tottenhamspelaren Tim Sherwood skulle en finalseger mot Arsenal väga tyngre än bly. Och bland de 90 000 på Wembleys läktare håller jag nog Villas supportrar som de starkaste – åtminstone så länge laget är med i matchen…

Arsenals framfart i ligan kanske intresserar? Klicka här!

Klubbarna har så klart stött på varandra många gånger under årens lopp, dock aldrig i en FA-cupfinal. En match som nog Villas supportrar helst vill glömma spelades 14 december 1935. Arsenal vann med 7-1 och deras klassiske centerforward Ted Drake gjorde alla sju målen. Han ansåg dessutom att också ett åttonde borde blivit godkänt. Men detta var långt före målkamerornas tid och domaren ansåg att det kunde räcka med sju…

En historisk tillbakablick som får Villas supportrar på bättre humör är FA-cupfinalen mot Sunderland 1913. Matchen spelades på Crystal Palace inför en rekordpublik: 121 919 åskådare. Matchens enda mål i en tämligen brutal match kom i 78:e minuten. Domaren A Adams ville dock ge Sunderland en rejäl chans att kvittera. Först efter sjutton minuters tilläggstid blåste han av matchen. Han lär senare ha blivit suspenderad efter detta tilltag…

Om årets final som spelas 30 maj avgörs på ordinarie tid, efter förlängning eller rentav på straffsparkar vet vi inte. Men en sak är säker: det blir en mäktig fotbollsfest på läktarna och en stenhård drabbning på planen.

Se FA-cupfinalen live, klicka här!

Om du har ditt fotbollshjärta hos Arsenal eller Aston Villa får du bara inte missa detta tillfälle. Och för alla andra är en final i världens äldsta fotbollsturnering något som måste upplevas på plats minst en gång. En varning dock: det finns en klar risk för tillvänjning…

Vill du svepas med i det gungande och sjungande supporterhavet? Vi fixar båt och flytväst, dvs hotell och biljett. Wembley – here we come!

Glöm inte Premier League, kanske en resa för att se liga-avslutningen, klicka här!