Fotbollsresor till El Clásico

El Clásico är tveklöst världens största klubbmatch. Runtom i Spanien, och även i resten av världen, bänkar sig miljontals människor framför TV:n för att se några av världens bästa spelare visa upp sina färdigheter när Barcelona möter Real Madrid. Och så finns det förstås de som har lyckan att se matchen på arenan! Kan du bli en av dessa?

Det är en match genomsyrad av fotbollshistoria. Genom åren har Real Madrid skaffat sig ett knappt försprång – men det är verkligen knappt. Och under de senaste åren har mäktiga Barcelona dominerat. En sak är säker – med en så aptitretande spelarlista blir en El Clásico aldrig tråkig och att uppleva detta en gång i livet är en dröm för många fans.

Vi tar en titt på klubbarna och arenorna inför deras drabbningar under säsongen 2015/16.

El Clásico, Santiago Bernabéu, Real Madrid, 22 november 2015, boka resa, klicka här!

Att vara i närheten av Real Madrid är att umgås med fotbollens kungligheter. Det finns en handfull klubbar som påstår sig vara världens största, rikaste och mest populära. Men när det gäller att vara historiens mest framgångsrika klubb behöver Reals supportrar bara hålla upp tio fingrar och säga ”La Décima”.

”La Décima” syftar på klubbens tio titlar i Europacupen/Champions League. De vann de fem första årgångarna av Europacupen med början redan på femtiotalet och fyra titlar till erövrades under decennierna som följde. Och på sommaren 2014 avtågade Madrids två största klubbar 50 mil västerut till Lissabon och det var Real som efter förlängning kunde vinna sin tionde titel på bekostnad av Atlético. Hämnden var ljuv efter att Atlético snuvat dem på ligatiteln en vecka tidigare.

Men det handlar inte bara om Real. Bland världens städer har Madrid, den storslagna hemvisten för den spanska kungafamiljen, krönts till fotbollens konung. I början av juni 2014 var Madrid hemort för såväl de regerande ligamästarna som vinnarna av Champions League och eftersom Madrid är Spaniens huvudstad även för europamästarna och världsmästarna. Och med Cristiano Ronaldo och Gareth Bale på plats är Madrid på det hela taget en rätt så hyfsad fotbollsstad…

Inför en match med Real känns det som en stor final utanför Santiago Bernabéu även om det bara är en vanlig ligamatch. Bara mängden människor gör varje match till en speciell upplevelse och det måste vara närmast overkligt att ha säsongskort här. Här finns en hel del europeiska turister och även många asiatiska med ett fast grepp om sina påsar med Reals klubbmärke. Och sedan förstås Madrids jetset: unga señores och señoritas skrudade i skinande vita Real-tröjor för att visa sin samhörighet med Spaniens förnämaste klubb. För de rika är det coolt att hålla på Real.

När man väl kommit in på arenan är Santiago Bernabéu en plats värdig kungligheter.
Med en kapacitet på 81 000 är arenan inte störst i Europa. Men det finns inget tvivel om att detta är ett Colosseum.

Santiago Bernabéu strävar upp mot himlen, bänkraderna sträcker sig brant upp mot gudarna. Arenan byggdes 1947 och har förbättrats åtskilliga gånger sedan dess. Officiellt finns tre läktarnivåer men dessa är överallt uppdelade i sex sektorer. Och än har de inte byggt färdigt. Det finns planer på att göra arenan ännu större och mer spektakulär, bl.a. med ett tak som kan användas när så behövs.

Att gå på en match med Real är en upplevelse i sig. Visst, det kan kännas som att vara på ett jättelikt företagsevent, det finns en viss känsla av ”showbiz”. Men ingen kan förneka att arenan är en storslagen syn och de fotbollsartister som visar upp sig är alltid sevärda.

En viss José Mourinho sa en gång att om du ska anses vara en stor manager måste du förr eller senare ta ansvar för Real Madrid. Och för att vara en sann europeisk fotbollssupporter måste du nog ha besökt Santiago Bernabéu, åtminstone en gång.

El Clásico 2, Camp Nou, Barcelona, 10 april 2016, boka resa, klicka här!

Utan tvekan kommer din klubb alltid ha något att stolt skryta med. Men när det från läktarna hävdas att ”vi är världens bästa lag” verkar det alltid lite osannolikt ifall du inte råkar ha Pelé i laguppställningen.

Barcelona har höga anspråk. De är “mer än en klubb” enligt sitt motto. Och för en gångs skull kan ett så storvulet uttalande vara berättigat. Klubben är en del av Barcelonas och Kataloniens struktur och har spelat en viktig historisk roll. På klubbmärket finns det rödvita Sankt Georgskorset som symboliserar Kataloniens skyddshelgon.

På sjuttiotalet såg det storlag som leddes av holländare Johan Cruyff till att Barça återvände till strålkastarljuset. Utnämningen av Josep Nunez ledde till att Barças varumärke stärktes både på och utanför fotbollsplanen. ”El Tel” Venables ledde laget till ligaseger 1985 – och sedan hemförde Cruyff fyra raka titlar under tidigt nittiotal. Bobby Robson följde i deras fotspår och pokalerna har fortsatt att fylla Barças prisskåp, inklusive Champions League-bucklorna 2006, 2009, 2011 och senast 2015 efter segern över Juventus. Laguppställningens detaljer är överflödiga när lagets leds av den fantastiske Lionel Messi…

Camp Nou har den största åskådarkapaciteten i Europa: ett fotbollstempel med plats för 99 000 fans. Och just storleken är vad som gör Camp Nou unikt. Det finns elegantare, vräkigare, mer storslagna och modernare – definitivt modernare – arenor i Europa. Men ändå är det Camp Nou som står i särklass.

Utifrån är det svårt att förstå hur stor arenan är. Från en del håll ser den bara ut som en stor betongklump i hjärtat av ett anonymt affärsdistrikt. Förvånansvärt nog är det svårt att ens upptäcka Camp Nou från någon av Barcelonas stora utsiktspunkter.

Det är först när du vandrar runt arenan som du känner att du är i närheten av något mycket speciellt. Det tar lång, lång tid att ta sig runt Camp Nous komplex. Men när du väl hittat in är anblicken enorm.

Vad som slår en mest vid första besöket är hur öppen arenan är. Du uppfattar inte detta på TV, särskilt som de flesta spanska matcher spelas efter mörkrets inbrott. Endast huvudläktaren är täckt, resten av arenan är öppen för väder och vind.

Överblicken är hisnande – också på den mellersta läktarnivån befinner du dig längre från planen än vad som ens är möjligt på de flesta arenor i Premier League. Att Camp Nou är så öppen innebär att ljudnivån inte är den högsta men publiken är inte desto mindre passionerad. Två gigantiska storbildsskärmar – de största i Europa – dominerar var sin kortsida.

Känslan påminner lite om gamla Wembley Stadium. Också denna arena är gammal, byggd 1957, och undertill är den inte särskilt rymlig. Du kan i princip promenera runt på varje läktarnivå och alltid hitta en severingskiosk. Arenan är inte vacker men den är ofantligt stor och måste besökas av varje seriös fotbollssupporter.

Och vid horisonten väntar nya förändringar. Efter flera års diskussioner är det troligt att arenan byggs om och kapaciteten utökas till 105 000. Europas största arena fortsätter att växa!

Kolla in alla fotbollsresor till Barcelona, klicka här!

Kolla in alla fotbollsresor till Real Madrid, klicka här!