Framtidens superstjärnor inom motorsportens värld?

Bakom de etablerade toppnamnen i Formel 1 väntar nästa generation talanger på sina stora genombrott. En del av dem har redan passerat det smala nålsögat och tagit plats på F1-gridden; men även längre ner i seriesystemet finns en uppsjö av potentiella framtida superstjärnor. I supportklasserna GP3 och GP2 formas morgondagens Formel 1-mästare; och från läktarplats finns det några särskilt heta namn att hålla ögonen på under en Grand Prix-helg.

Vi bad vår skribent Mattias Persson att identifiera tre förare – en vardera från GP3, GP2 och Formel 1 – som går en extra ljus framtid till mötes. Det här är hans val.

GP3 Series: Esteban Ocon
Frankrike 
18 år

En av formelbilsvärldens högst aktade juniorer och regerande europamästare i Formel 3. Ocon formligen flög fram på sin väg mot F3-titeln under 2014 – inte alltid utan kontrovers, som Felix Rosenqvist kunde intyga efter ett par uppmärksammade kollisioner med den snabbe fransmannen under säsongens lopp.

Ocon ingår i F1-teamet Lotus juniorprogram och körde för stallet under den fria träningen vid Abu Dhabis Grand Prix i fjol. Han var bara några tiondelar långsammare än teamets ordinarie förare, Pastor Maldonado, och spås en lysande framtid i motorsportens finrum.

Ocons management hade ursprungligen siktet inställt på ett avancemang till GP2 inför årets säsong, men platserna i toppteamen försvann snabbare än planerat och istället har 18-åringen placerats hos de flerfaldiga mästarna ART i GP3 – där han ställs mot vårt eget framtidshopp Jimmy Eriksson. Räkna med att Ocons status som rookie inte kommer att göra sig speciellt påmind.

———

GP3 Series  
är inkörsporten till en framtida F1-karriär. Alla tävlar med identiska bilar, byggda av italienska Dallara (som också bygger alla bilar i GP2), och det är sedan upp till varje enskilt team att hitta bäst inställningar. Även motorerna, som utvecklar drygt 400 hästkrafter, är standardiserade och likadana för alla. Varvtiderna är ungefär tio sekunder långsammare än i F1. Varje GP3-team har tre bilar, och svenske Jimmy Eriksson tävlar för finska Koiranen GP. Det naturliga steget efter GP3 är avancemang till GP2 – men det finns undantag. Både Valtteri Bottas och Daniil Kvyat gick till exempel direkt till Formel 1 efter att ha vunnit GP3-titeln.

GP2: Stoffel Vandoorne
Belgien
23 år

Få andra förare har visat prov på en så imponerande förmåga att anpassa sig till nya bilar som belgaren Stoffel Vandoorne. Seger i stenhårda Formula Renault 2.0 Eurocup säsongen 2012 – då han betvingade en viss Daniil Kvyat i kampen om titeln – följdes upp av en andraplats som rookie i Formula Renault 3.5 Series 2013 (bakom Kevin Magnussen). En ytterst anmärkningsvärd bedrift.

Det slutar dock inte där för den talangfulle, McLaren-stöttade 23-åringen. Förra året tog han steget in på Grand Prix-arenan i GP2 – och blev sensationell tvåa redan under sin debutsäsong efter inte färre än fyra segrar.

Vandoorne är ett av de absolut mest intressanta namnen på juniorracingscenen just nu, och storfavorit till GP2-titeln under 2015. Slutdestination? Här är det F1 som gäller, och ingenting annat.

———

GP2 Series  
är klassen direkt under Formel 1 – det sista och avgörande steget på juniortrappan. Bilarna som används i GP2 är extremt potenta, och numera bara ett par sekunder långsammare än Formel 1 efter de senaste årens regelförändringar i kungaklassen. Precis som i F1 representeras varje GP2-team av två förare. Liksom i GP3 är det enhetsregler som gäller; alla tävlar med identiska bilar och motorer. Regerande GP2-mästare är britten Jolyon Palmer, numera testförare för Lotus i Formel 1. Tidigare titelvinnare inkluderar Lewis Hamilton, Nico Hulkenberg och Romain Grosjean.

Formel 1: Max Verstappen
Nederländerna
17 år

Den kanske enskilt absolut största talangen som suttit i en racerbil på 2000-talet. Verstappen – son till den förre F1-föraren Jos – tog sina första (men allt annat än stapplande) formelbilssteg för bara ett och halvt år sedan; och det stod omedelbart klart att det här var någonting utöver det vanliga.

Verstappens sensationella väg till Formel 1 är ingenting annat än häpnadsväckande. Han bemästrade ett onormalt stort steg från karting direkt in i Formel 3 på ett sätt som saknar motstycke, och blev under fjolåret trea i den konkurrenskraftiga EM-serien redan på sitt allra första försök – som 16-åring. Killen vann bland annat sex race i rad under mitten av säsongen…

Hans insatser gav med rätta upphov till en dragkamp mellan Mercedes och Red Bulls talangprogram, där den österrikiska energidrycksgiganten till slut drog det längsta strået – och värvade den stekhete holländaren rakt in i Formel 1 med Toro Rosso inför 2015.

Genom att komma till start i Australiens Grand Prix blev Verstappen, 17 år ung, nyligen den yngste F1-föraren i historien. Hans ålder och brist på erfarenhet har varit föremål för debatt under uppbyggnaden till säsongen, men precis som väntat för alla som följt honom i Formel 3 har han redan motbevisat alla tvivlare. Om det inte vore för ett motorras i premiären hade han redan tagit poäng.

Max Verstappen är en talang av sällan skådat slag; så se till att hålla ögonen extra öppna efter startnummer 33 när du slår dig ner på läktaren.

Du tittar nämligen rakt in i framtiden.

Bloggposten skriven av Mattias Persson på MOTORSPORT PUBLICATION
I samarbete med sportresearrangören Nickes.Com. Sportresor sedan 1997!