Han kom, han såg, han segrade…

På puben The Rising Sun (numera The Butcher’s Hook) bildades Chelsea FC 14 mars 1905. Femtio år senare vann klubben First Division och därmed också sin första titel.

Och visst blev det en och annan cuptitel under resten av förra seklet, inte minst vann Chelsea Cupvinnarcupen två gånger. Men ändå – klubben var inte i klass med de största: Liverpool, Manchester United och Arsenal. Och inte ens ikapp Everton och Tottenham.

Allt detta kom att ändras i juni 2003 när en rysk oligark vid namn Roman Abramovich tog över Chelsea. Han hade inlett sin affärskarriär med att importera badankor som han sålde från sin lägenhet i Moskva. Femton år senare var han en av Rysslands rikaste män.

Med Roman Abramovich fick Chelsea i det närmaste obegränsade resurser. Endast det bästa var gott nog och som manager värvades José Mourinho. Den självsäkre och ofta arrogante portugisen hade redan vid 41 års ålder vunnit Champions League med Porto.

Mannen som kallade sig själv The Special One ledde Chelsea till fem titlar på tre säsonger: Premier League (två), FA-cupen (en) och Ligacupen (två). Klubbens totala trofésamling i den nationella fotbollen under de nittionio åren före Mourinho var sex: First Division (en), FA-cupen (tre) och Ligacupen (två).

Men för Roman Abramovich var resultaten ändå inte bra nog. Han hade siktet inställt på att vinna Champions League. Ajöss med Mourinho och in med först Avram Grant och sedan Guus Hiddink och därefter Carlo Ancelotti. Och ständigt satt Roman Abramovich och ruvade på Stamford Bridge, otåligt väntande på större framgångar.

Tränarna passerade revy men på topp – i alla avseenden – fanns hela tiden en atletisk man från Elfenbenskusten: Didier Drogba. När han 5 maj 2012 gjorde mål i FA-cupfinalen mot Liverpool skrev han fotbollshistoria. Aldrig förr hade en spelare gjort mål i fyra FA-cupfinaler. Och att Chelsea vann alla fyra gjorde ju inte saken sämre…

Två veckor senare var det dags för final i Champions League – mot Bayern München på deras hemmaplan Allianz Arena. När det spelmässigt överlägsna hemmalaget gjorde första målet i 83:e minuten trodde nog de flesta att slaget var förlorat. Men inte Didier Drogba och kanske inte heller Roman Abramovich.

Med två minuter kvar av ordinarie speltid kvitterade Drogba med en kraftfull nick. Och att han sedan satte den avgörande straffen var kanske inte helt oväntat…

Så fick Chelsea och Roman Abramovich till slut sin efterlängtade Champions League-titel. Didier Drogba tog farväl av klubben efter sin viktigaste insats någonsin.

Och på Stamford Bridge kommer 18 mars något som liknar ett grekiskt ödesdrama att utspelas. De tre personer som lyft Chelsea till nya höjder möts än en gång: Roman Abramovich sitter på läktaren, José Mourinho har fått en ny chans på Chelseas bänk och på planen finns Didier Drogba – men i Galatasarays tröja…

Inte nog med att Chelsea slåss för ännu en titel i Champions League. Laget toppar också Premier League och jagas av Manchester City, Liverpool och Arsenal. Det blir många högtidsstunder framöver på Stamford Bridge. Och vi kan erbjuda dig att avnjuta skådespelet på bästa sätt.

Med Blues Dining får du en tre-rätters måltid före matchen och öl/vin till eftersnacket. Du ser matchen från långsidan och får naturligtvis också ett matchprogram. Fotbollsfest är bara förnamnet…

[button url=”http://www.nickes.com/sv/search.aspx?partnerID=E36A5A9E-1A07-4391-9D9B-4E26A6BE8BB6&SectionID=1″ style=”ci-customcolor” size=”small”] Boka din fotbollsresa här [/button]
[button url=”https://blogg.nickes.com/category/fotboll/” style=”ci-customcolor” size=”small”] Läs fler fotbollsartiklar här [/button]

Official-Hotel-Hospitality-Agent-logo

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *