Indiens GP 2011 – himmel och helvete på samma gång

Det händer då och då att man som motorsportskribent – och fantast – blir ombedd att välja ut sitt allra starkaste Formel 1-minne. Det är sannerligen ingen lätt uppgift. Urvalet av minnesvärda händelser är enormt, framför allt när man slits mellan rent personliga faktorer som kan ha haft en inverkan på
upplevelsen, och de riktigt stora ögonblicken man beskådat hemma från TV-soffan. I slutändan är det dock alltid ett bevingat uttryck som guidar mig rätt i trevandet efter den där helt oförglömliga stunden; live is always better.

Årets säsong inleds i Australien nästa helg (2015-03-15), Se hela F1 schemat för 2015 här

2011 fick jag möjligheten att besöka Indiens första Grand Prix, i utkanterna av New Delhi. Jag har varit med om sportsligt större F1-upplevelser, och det finns garanterat mer… bekväma destinationer – men som minne betraktat slår det nog allt.

Det första ordet som kommer upp i huvudet när jag tänker tillbaka på veckan i Indien är alltid detsamma: kulturkrock. Smoggen låg som ett tätt täcke över stan, och på gatorna rådde hel och total anarki. Det går på fullaste allvar inte att beskriva hur kaotiskt det i själva verket var, men en trafikmix bestående av kor, tuc-tucs, cyklister och bilar som kanske inte direkt levde upp till de allra senaste miljökraven ger i alla fall en liten landskapsbild.

Ingenting den helgen liknade något annat jag upplevt vid ett Formel 1-lopp. Läktarbiljetterna vi hade köpt, och skulle hämta ut på banan, fanns plötsligt inte längre. De hade sålts igen, till någon annan.

På plats i Indien, utan biljetter – vi och hundratals andra. För att försöka bringa ordning i kaoset flög biljettleverantören – en av de mest seriösa på marknaden – in en representant hela vägen från Europa. Vi möttes på ett hotell inne i stan, och blev till slut i alla fall tilldelade biljetter – om än på en annan läktare än den vi ursprungligen bokat.

Det var samma sak med parkeringen; inte för att vi tänkte köra själva i den indiska trafiken, men planen var ändå att köpa ett par parkeringspass så att vår taxichaufför skulle kunna köra hela vägen in på området. Så blev det inte. De biljetterna var spårlöst försvunna.

Istället fick vi ta oss till den allmänna parkeringen ett par kilometer från banan. Därifrån var det buss som gällde in på anläggningen – den helt nya Buddh International Circuit. Om man var på humör kunde man istället undvika alla köer genom att muta sig förbi vakterna och ta gräddfilen in på en flakmoped.

Maten var föga förvånande också en historia i sig, liksom den något udda hanteringen av besökarna på läktarplats. 40 grader och gassande sol – och förbud mot medhavt vatten. Även alla former av väskor betraktades som en säkerhetsrisk och skulle följaktligen lämnas kvar i ett dedikerat scanningområde. Det var inte många som följde den instruktionen. Om du behövde hjälp med något var det bara att uppsöka närmaste ”help desk” – som i nio fall av tio stod tomt.

Under perioder var Indien dock samtidigt ett väldigt vackert land. Under en resa ut på landsbygden, ner till Taj Mahal i Agra, möttes man verkligen av något helt annat än röran i New Delhi – någonting bortom smoggen, och bortom allt kaos. Så här blev resultatet i Indiens GP 2011:

1: Sebastian Vettel, Red Bull

2: Jenson Button, McLaren

3: Fernando Alonso, Ferrari

Hela Indiens Grand Prix var en upplevelse i ordets rätta bemärkelse – en himmel ibland (framför allt var banan underhållande och väldesignad), oftast ett helvete. Det är dock precis det som gör Formel 1 så fantastiskt. Variationen som kalendern erbjuder – från Monaco till Silverstone, och från Abu Dhabi till Montreal – är unik i sitt slag. Det är nog verkligen så.

Live is always better.

Vill du åka på F1 bussresa?

Häng med på vår bussresa till F1 Belgien 2015

Läs mer om bussresan till Belgien här