Istanbul – heta derbymatcher i två världsdelar

Vagabond har utnämnt Istanbul till Årets resmål: ” Fantastisk matkultur, myllrande mångfald och dynamiska kontraster gör staden till ett så spännande resmål.” Och glöm inte grädden på moset: en fotbolls- och supporterkultur som slår det mesta…

Se alla evenemang i Istanbul, klicka här!

Galatasaray är den enda av de tre stora klubbarna som vunnit en europeisk titel: UEFA-cupen 2000. Efter en mållös match och förlängning knep den brasilianske målvakten Cláudio Taffarel två av Gunners tre straffar.

Rödgula Galatasaray kan också stoltsera med 19 ligatitlar och 16 cuptitlar. Klubben kar sina rötter på den europeiska sidan av Bosporen och spelade under åren 1964 – 2010 på den klassiska arenan Ali Sami Yen. ”Välkomna till helvetet” som hemmasupportrarna brukade uttrycka saken. Bland annat Barcelona, Real Madrid och Milan fick känna på innebörden av den hälsningen och återvända tomhänta.

Nu för tiden spelar Cim Bom Bom på den nya och betydligt större Türk Telekom Arena. Men fortfarande dånar musiken från ”I will survive” från högtalarna när de rödgula gör mål. Och när det är dags för Kıtalararası Derbi (Interkontinentalderbyt), dvs match mot Fenerbahçe sjungs, hoppas och viftas det mer än någonsin.

Kolla in alla Galatasarays matcher, klicka här!

Fenerbahçe kommer från den asiatiska sidan av Istanbul, närmare bestämt från distriktet Kadıköy. Gulblåa Fener har också vunnit 19 ligatitlar men i cupspelet har det gått lite trögare: sex titlar så här långt.

Hemmamatcherna spelas sedan 1908 på arenan som numera heter Şükrü Saracoğlu. Under drygt hundra år har det utöver namnbyten naturligtvis också skett ett antal renoveringar, senast 2006.

Kennet Andersson trivdes förmodligen bra med klubbfärgerna under sina två säsonger i klubben. Karriären rundades av med femton mål och en turkisk ligatitel.

Fenerbahçe har plusstatistik på båda sina stora rivaler i derbymatcherna: 144 – 122 mot Galatasaray och 127 – 123 mot Beşiktaş. I söndags var det Dirk Kuyt som avgjorde prestigederbyt mot Galatasaray i den 81:a minuten. Vi kan nog anta att segerjublet var öronbedövande inne på Şükrü Saracoğlu…

Fenerbahçe:s matcher finner du via länken, klicka här!

Tillbaka till Europa och den tredje av de klassiska klubbarna från Bosporens pärla: Beşiktaş. De svartvita är den äldsta av de tre stora och har hunnit samla på sig 13 ligatitlar och nio cuptitlar.

I likhet med Galatasaray har Beşiktaş tvingats ta ett smärtsamt farväl av sin klassiska arena. De svarta örnarna spelade på BJK İnönü Stadium från 1947 till 2013. I den allra första matchen var det faktiskt AIK som stod för motståndet och faktiskt också vann med 3-2 efter två mål av Henry ”Garvis” Carlsson.

I väntan på att den nya Vodafone Arena ska stå klar spelar Beşiktaş sina hemmamatcher på Atatürk Olympic Stadium. Där utspelade 25 maj 2005 den klassiska Champions League-finalen mellan Milan och Liverpool, ”Miraklet i Istanbul”. Men när Liverpool i år kom på återbesök uteblev miraklet och Beşiktaş gick vidare till åttondelsfinal i Europa League.

Besiktas matcher finner du via länken, klicka här!

Med 23 omgångar spelade i ligan är det stenhårt i toppen: Galatasaray och Beşiktaş har båda 51 poäng och +15 i målskillnad, Fenerbahçe skuggar med 50 poäng och +21. Det blir strid ända in i kaklet och alla möjligheter att få uppleva en fantastisk stämning på färgstarka och dånande arenor.

Och som ytterligare en aptitretare kan dokumentärfilmen Istanbul United varmt rekommenderas. Filmen följer tre supportrar från de stora klubbarna och skildrar hur en osannolik allians skapades under de stora protestdemonstrationerna 2013.

Spännande, annorlunda, sevärt – fotboll är ett av många skäl att besöka staden där Europa möter Asien. Vi fixar biljetter och hotell – du återvänder med historier att berätta och minnen för livet!

Boka din fotbollsresor till Turkiet, klicka här!