John Guidetti i Henrik Larssons fotspår

John Guidetti är stekhet: nio mål på lika många matcher i den grönvit-randiga tröjan har redan gjort honom till en stor favorit bland Celtics talrika supportrar.

I ligacupens kvartsfinal ställdes The Bhoys mot Partick Thistle – med andra ord en derbymatch mot Glasgows traditionella tredjelag. Guidetti satte två frisparkar och en straffspark och gjorde därmed sitt första hattrick för Celtic som vann med 6-0.

Alla fans på Celtic Park har redan börjat drömma om en ny Henrik Larsson. Men då har den gode John lite att leva upp till – Henke hann med fjorton hattricks under sina år i Celtic…

Det finns en hel del likheter mellan Guidetti och Larsson. Båda fick sina internationella genombrott i Feyenoord och båda har rötter långt utanför Sverige. Guidettis farfar är italienare och hans farmor halvbrasilianska. Han växte dessutom upp i Kenya där han spelade fotboll barfota i Nairobis slumkvarter. Kanske något att suga på för alla storsvenska knappnålshuvuden som alltid haft svårt för Zlatan?

Under sin tid i Rotterdam hann Guidetti bland annat med att göra hattrick tre hemmamatcher i rad – något som inte hänt på nästan femtio år i den holländska ligan. Mest firad blev han efter sina tre mål i De Klassieker mot Ajax 29 januari 2012. Då hade det gått sex år sedan Feyenoord senast besegrade sina ärkerivaler.

Guidetti hade ett skapligt målsnitt under sin tid i Holland: 20 mål på 23 matcher. Det som fick honom på fall var inte hårdföra försvarare utan något så oskyldigt som en kyckling. En dåligt tillagad måltid ledde till en elakartad och segdragen virusinfektion.

Nästan lika elakartad men mindre segdragen var Guidettis relation till Stokes manager Mark Hughes. Manchester Citys beslut att istället låna ut honom till Celtic har gett ny fart åt ett av svensk fotbolls mest spännande framtidslöften. Det känns som om John Guidettis namn har varit på tapeten länge trots att han bara är 22 år.

Celtic är en stor klubb med stora mål. Den här säsongen hägrar en kvadrupel: seger i ligan, cupen, ligacupen och Europa League. Varje match på Celtic Park är en fotbollsfest men störst av dem alla är naturligtvis Old Firm – derbyt mot Rangers.

Efter att Rangers tvångsnedflyttades till fjärde divisionen på grund av ekonomiska problem har klubbarna inte mötts sedan 29 april 2012. Vid det här laget har nog abstinensen överskuggat skadeglädjen bland Celtics fans. Förväntningarna är därför skyhöga inför ligacupens semifinal i månadsskiftet januari/februari.

Rangers kommer på besök till Celtic Park och John Guidetti får en chans att ta ännu ett stort kliv i Henrik Larssons fotspår. Det kan bli ett nytt kapitel i Celtics kärleksaffär med Sverige – se till att du finns på plats när Europas hetaste fotbollsderby återvänder efter nästan tre års väntan!

Boka din resa till Celtic här!

Kolla in övriga fotbollsresor här!