Julafton redan lördag 30 maj?

Ja, för alla oss fotbollsälskare känns det faktiskt så. Denna dag avgörs Europas tre största cupfinaler: FA Cup, Copa del Rey och DFB-Pokal. Och som efterrätt kan vi avnjuta finalen i Coppa Italia helgen därpå.

FA-cupen är världens äldsta fotbollsturnering. Den första finalen spelades 16 mars 1872 inför 2 000 åskådare på Kennington Oval i London. Wanderers besegrade Royal Engineers och matchens enda mål gjordes av Morton Betts. Märkligt nog spelade denne historiske målskytt finalen under pseudonym: ”A.H. Chequer”. Vi tar ett snabbt kliv från detta mysterium till nutiden och åttondelsfinalerna i årets upplaga av FA-cupen. Där hittar vi tio lag från Premier League, fyra från Championship och två från League One: Bradford och Preston North End. Bradford stod för fjärde omgångens jätteknall när de eliminerade Chelsea – till råga på allt t.o.m. på Stamford Bridge…!

Av de sex topplagen i Premier League återstår faktiskt bara två: Manchester United och Arsenal. Dessa två klubbar toppar också meritlistan över vunna FA-cuptitlar med elva vardera. Tillsammans med Liverpool får de hållas som favoriter till ett ärevarv på Wembley lördag 30 maj. Men vägen dit är lång och snårig. Sista steget är semifinalerna som också avgörs på Wembley under helgen 18-19 april. Inte sedan 1980 har ett lag utanför första divisionen vunnit FA-cupen – kanske det är dags i år?

I Spanien har cupspelet avancerat betydligt längre och det är redan dags för semifinaler: Barcelona – Villarreal och Athletic Club – Espanyol. Dubbelmötena spelas 11 februari och 4 mars. Vi kan alltså få ett rent Barcelona-derby i finalen. Men troligare är kanske att de två mest segerrika klubbarna i Copa del Reys historia ställs mot varandra än en gång, precis som 2010 och 2012. Barcelona har vunnit den spanska cupen 26 gånger. Och Athletic har ställt till med fest och fyrverkeri i Bilbao vid 23 tillfällen. Outsider i årets upplaga är Villarreal som aldrig vunnit vare sig Copa del Rey eller La Liga.

Över till Tyskland och DFB-Pokal. Vi är framme vid åttondelsfinalerna och nio av lagen kommer från Bundesliga, fem från 2. Bundesliga och ett (RB Leipzig) från 3. Liga. Men vän av ordning summerar helt riktigt detta till femton. Varifrån kommer lag nummer sexton? Det en smula överraskande svaret är Hesse Cup. Klassiska Kickers Offenbach, numera en klubb på dekis och i närmast fritt fall sportsligt och ekonomiskt, vann denna cupturnering 19 juni 2014 och fick därmed en biljett till DFB-Pokal. Och efter att ha slagit ut två lag från 2. Bundesliga är Kickers framme i åttondelsfinal. Mycket talar för att sagan tar slut där eftersom det är Borussia Mönchengladbach som nu väntar. Oscar Wendt och Branimir Hrgota hade nog inga invändningar mot den lottningen… Till skillnad från FA-cupen är de stora kanonerna i ligan också kvar i det tyska cupspelet Undantaget är Schalke 04 som fick på nöten av Dynamo Dresden redan i första omgången. Kan den gamla storklubben från DDR:s sjuttiotal ställa till med en ny sensation mot Borussia Dortmund i åttondelsfinalen? Den tyska fotbollens giganter Bayern München räknar förstås med att återvända till Olympiastadion i Berlin för ännu en cupfinal. Av de tolv senaste har de spelat åtta och vunnit sju. Men vem ska ta sig an utmaningen att knuffa ner dem från tronen i år?

Till slut Coppa Italia där finalen får vår odelade uppmärksamhet söndag 7 juni, som vanligt på Olympiastadion i Rom. I två heta semifinaler (4 mars och 8 april) möts Juventus och Fiorentina samt Lazio och Napoli. Napoli vann Coppa Italia 2012 och 2014, just mot Juve resp Viola. Och Lazio tog hem cuptiteln 2013 i ett rent Romderby. Det är med andra ord ett gäng rutinerade cuprävar som ska mäta sina krafter med varandra. Juventus har vunnit Coppa Italia nio gånger men det var länge sedan nu: senast 1995. Och Fiorentina har sex cuptitlar men den senaste kom 2001. Trycket från supportrarna är stort – blir det en källa till extra krafter eller en börda som tynger?

Festklädda städer, kokande arenor, ett direkt avgörande: vinna eller förlora – cupfinaler är något alldeles extra för alla oss som älskar fotboll. Unna dig en upplevelse som du aldrig kommer att glömma – vi fixar biljetter och hotell. Och glöm inte halstabletterna – stämbanden tar rejält med stryk under en cupfinal…

Se FA-cupen på plats, klicka här för alla matcher

Spanska rytmer i Copa del Rey, klicka här för alla matcher

Tysk kraftfotboll i DFB-Pokal, klicka här för alla matcher

Italiensk passion i Coppa Italia, klicka här för alla matcher