Kvartsfinaler i CL och EL – agnarna skiljs från vetet

Hos sexton klubbar lever hoppet kvar om en finalplats i Berlin eller Warszawa. Spanien har fyra lag kvar och Italien tre. Tyskland, Frankrike och Ukraina har dubbla chanser medan Portugal, Belgien och Ryssland har varsitt lag kvar. Årets stora flopp är England och Premier League: inte ett enda lag bland de sexton hoppfulla…

Kolla in Champions League, klicka här!

Kolla in Europa League, klicka här!

Festen börjar tisdag 14 april med två kanonmatcher i Champions League: PSG – Barcelona och derby i Madrid. Än en gång ställs alltså Zlatan mot sitt röda – eller snarare ”blaugrana”- skynke. Fast i Paris får han finna sig i en läktarplats. Det röda kortet i PSG:s bragdmatch mot Chelsea gör att han är spelklar först till returmatchen i Barcelona.

Boka resan till PSG – Barca, klicka här!

Frågan är om det då redan är för sent eller om ett nytt mirakel kan skaka om Barça. ”Fan tro’t” som Relling sa. Manchester City räddades från en massaker av trävirket och Joe ”BraveHart”. Efter Messis uppvisning är det svårt att se hur PSG ska kunna stoppa katalanernas (eller snarare sydamerikanernas) virvlande offensiv.

Boka resan till Barca – PSG, klicka här!

Då är utgången av slaget om Madrid en mer öppen historia. Atléti föll på mållinjen i fjolårets Champions League-final. Men sedan dess har lagen mötts hela sex gånger. Inte vid ett enda av dessa tillfällen har Real kunnat upprepa segern från Lissabon. Fyra vinster för de rödvita och som bäst två oavgjorda har gett Carlo Ancelotti en hel del att fundera på.

Första matchen går på Vicente Calderón där publiktrycket alltid är massivt. Men när ärkerivalerna kommer på besök stiger temperaturen farligt nära kokpunkten. Lägg därtill att klubbens förlorade son Fernando Torres både återvänt och pånyttfötts.

Se första matchen i derbyt live, klicka här!

Och om El Niño verkar vara lycklig igen så ser Cristiano Ronaldo ut att vara allt annat än nöjd med livet. De två kvartsfinalerna kan bli avgörande för hans framtid i klubben. Det ryktas att Sir Alex träffat CR7 och hans agent vid en sen middag i Madrid…

Se andra matchen live, klicka här!

Onsdag 15 april är det dags för de två återstående kvartsfinalerna i Champions League: Porto – Bayern München och Juventus – Monaco. Här får tyskarna och italienarna hållas som klara favoriter till avancemang. Men Porto och Monaco har överraskat förr. Just dessa två klubbar var de helt otippade finalisterna 2004…

Se Bayern hemma live, klicka här!

Se alla matcher i Champions League, klicka här!

Dagen därpå spelas samtliga fyra kvartsfinaler i Europa League. Att årets vinnare av denna turnering garanteras en plats i nästa års Champions League har lagt extra tyngd i vågskålen.

Hälften av kvartsfinalisterna kommer från tre av de stora ligorna och får hållas som favoriter. Men eftersom Club Brügge och Dnipropetrovsk möts får vi åtminstone en ”underdog” vidare till semifinalen.

Sevilla som var fjolårets mästare i Europa League tar emot Zenit från Sankt Petersburg. I en taktisk kraftmätning mellan två intressanta coacher – Sevillas Unai Emery och Zenits André Villas-Boas – fäller nog spanjorernas större internationella erfarenhet avgörandet.

Fjolårsfinalisterna i Coppa Italia återfinns i var sin av de två andra kvartsfinalerna. Fiorentina inleder borta mot Dynamo Kiev. Viola har vaknat till liv ordentligt i både liga- och cupspel och borde kunna avancera till semifinal.

Italienska cupmästarna Napoli ställs inför en tuffare utmaning. De börjar borta mot Bundesligatvåan Wolfsburg som gör sin bästa säsong sedan ligatiteln 2009. Kan I Ciucciarelli (de små åsnorna) hålla vargarna ifrån sig något så när på bortaplan kan det bli en klassisk cupdrabbning på gamla Stadio San Paolo i returen.

Jublet från sextiotusen passionerade åskådare (och då pratar vi om verklig passion) brukar till och med ge utslag på Richter-skalan när Napoli gör mål i Champions League. Den ende som förhoppningsvis kan bevara kylan i denna fotbollsvulkan är Rafa Benitez. Åsnor, vargar och en coach med åtminstone en räv bakom varje öra – upplagt för en kväll att minnas…

Av sexton lag ska åtta sållas bort: vinna eller försvinna – cupspelets tjusning och förbannelse. Och visst känns det festligt att bänka sig framför TV:n dessa kvällar – men varför inte ta drömmen ett steg längre?

Upplev skådespelet på plats och var med när det skrivs fotbollshistoria. Se, hör, känn och andas dramatiken tillsammans med tiotusentals fotbollsälskare som kastas mellan hopp och förtvivlan. Unna dig en tatuering i din fotbollssjäl – vi fixar biljetter och hotell!

Boka resor till Europa League, klicka här!