La Liga – bäst i världen?

John Guidetti anlände till sin nya klubb Celta Vigo med orden: ”Det är en stor möjlighet för mig att spela i världens bästa liga”. Har han fog för detta påstående? Låt oss undersöka saken.

Se Celta Vigo live, klicka här!

För andra året i rad vann klubbar från La Liga både Champions League och Europa League. Och om vi summerar de senaste tio årens resultat från dessa två turneringar har klubbar från Spanien dominerat stort. Fem titlar i Champions League (fyra för Barcelona och en för Real Madrid) och sex i Europa League (fyra för Sevilla och två för Atlético Madrid). Och som grädde på moset har FIFA Club World Cup under denna period vunnits två gånger av Barcelona och en gång av Real Madrid. Barça får en ny chans i december när årets turnering avgörs i Japan. Det är heller ingen tillfällighet att världens två bästa spelare återfinns i La Ligas största klubbar. Inte sedan 2007 har någon annan än Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo tilldelats Guldbollen.

Se alla matcher i La Liga 2015/2016, klicka här!

Störst av alla matcher är förstås El Clásico där Real Madrid och Barcelona drabbar samman. De har spelat 229 tävlingsmatcher sinsemellan och Real Madrid har ett litet försprång: 92 segrar mot Barças 89. Och det är ingen större risk för mållösa matcher när dessa giganter möts på Santiago Bernabéu eller Camp Nou. Barcelona har hittat nätmaskorna i sjutton raka El Clásico-matcher (sedan 27 april 2011). Real Madrid är inte mycket sämre med en svit på sexton inbördes matcher med måljubel (sedan 3 maj 2011).

Se El Clásico live. Vilken match vill du se?
I Madrid 8/11 2015, klicka här!
I Barcelona 3/4 2016, klicka här!

Men de senaste åren har El Clásico-rivalerna utmanats på allvar av en oblyg uppstickare: Atlético Madrid. Under förra säsongen spelades hela åtta derbymatcher mellan Real och Atléti. Lillebrorsan vann fyra och spelade tre oavgjorda. Men dessvärre blev det förlust i den sista och viktigaste matchen: kvartsfinalreturen i Champions League. Som vanligt är det rejäl omsättning på spelarna i Atlético Madrid. Såväl Arda Turan (Barcelona) som Mario Mandzukic (Juventus) försvinner. Men Jackson Martínez ansluter från Porto och Luciano Vietto från Villarreal. Och en framgångsfaktor är definitivt kvar: det enorma publiktrycket inne på Vicente Calderón.

Se Atlético Madrid live, klicka här!

En annan arena som ofta närmar sig kokpunkten är Valencias Mestalla. Läktarna är minst sagt branta och lutningen tillåts numera inte av UEFA för nybyggda arenor. Spaniens tredje största stad bjuder utöver förstklassig fotboll också på ett utmärkt klimat och en lugn och vacker stadskärna. Sist men inte minst är det här du hittar Spaniens bästa paella…

Se alla Valencias matcher, klicka här!

Sevilla fick genom sin Europa League-titel en fribiljett till Champions Leagues gruppspel. I Andalusiens största stad har fotbollen konkurrens av tjurfäktning och flamenco. Och det var här Carmen rullade cigarrer i tobaksfabriken. Men vid sidan av alla heta aktiviteter finns också svalka och skönhet i världens tredje största katedral.

Besök Sevilla och se skön fotboll, klicka här!

I Baskien är det tätt mellan restaurangerna med Michelin-stjärnor men här finns också en stolt fotbollskultur och ett för skandinaver något behagligare klimat. Athletic Club (Bilbao) och Real Sociedad (San Sebastián) slår vakt om sina baskiska rötter och tar emot Real Madrid med varma servetter. Euskal Derbia – det baskiska derbyt – är en annan sevärd historia.

Se matcher i Baskien live: 
Athletic Club, klicka här!
Real Sociedad, klicka här!

Och på tal om derbyn får vi inte glömma O derbi galego – matchen mellan de två stora klubbarna i Galicien. John Guidetti ser redan fram mot matcherna mellan Celta Vigo och Deportivo La Coruña. Kanske inte riktigt i nivå med hans erfarenheter från Old Firm i Glasgow men ändå…

Se O derbi galego 8/11 2015 live på hösten, klicka här!
Derbyt på våren 3/4 2016 kanske lockar mer? Klicka här!

Den osannolika klubben Villarreal fortsätter att hävda sig i toppskiktet av La Liga. Deras arena El Madrigal har en publikkapacitet som motsvarar halva staden Vila-reals befolkning på drygt 50 000 invånare. Och när Valencia kommer på besök för Derbi de la Comunitat är det garanterat lapp på luckan.

Se Villareal på hemmaplan, klicka här!

Så varför inte ta chansen att se spansk fotboll också utanför Barcelona och Madrid? Nya och annorlunda upplevelser, ofta närmare till arenan och dessutom billigare biljetter. Och om det nu är just Barça eller Real Madrid du vill se så välj en bortamatch för omväxlings skull!

Se alla Barcas matcher, klicka här!

Se alla Real Madrids matcher, klicka här!

 John Guidetti har alldeles rätt: världens bästa liga finns i Spanien. Att temperaturen är behaglig och måltiderna både goda och prisvärda gör ju inte saken sämre – eller hur? Välj ut en godbit (eller två) på La Ligas fotbollsmeny – vi fixar biljetter och hotell!

Vi ses i Spanien 2015/2016, se alla matcher, klicka här!