Ligue 1: Fjärde raka för Zlatan och PSG?

Zlatan Ibrahimović har radat upp en osannolik svit av seriesegrar: sedan 2002 har han vunnit ligan tolv gånger med sex olika klubbar i fyra länder. Visserligen blev de två titlarna med Juventus ogiltigförklarade pga Calciopoli-skandalen men tio seriesegrar på fjorton säsonger är ändå med beröm godkänt…

De senaste tre åren har han lett PSG till tre raka ligatitlar. Och målsnittet är bättre än någonsin: 75 fullträffar på 92 matcher. Som grädde på moset  kunde PSG också fira en kvadrupel: förutom Ligue 1 även Trophée des Champions, Coupe de la Ligue och Coupe de France.

Men även om PSG dominerat den franska fotbollen rejält har drömmarna om Champions League krossats i kvartsfinalen tre år i rad. Den enda europeiska titel Les Rouge-et-Bleu lyckats erövra är Cupvinnarcupen. Och det är ett tag sedan – närmare bestämt 1996.

Boka din resa för att se PSG live , klicka här!

Det svider säkert i många parisiska hjärtan att Olympique Marseille är den enda franska klubb som vunnit Champions League (1993). Rivaliteten mellan OM och PSG är stark och matcherna mellan dessa båda lag brukar bjuda på det mesta – både på plan och på läktarna. Det slår gnistor om Derby de France eller Le Classique som drabbningen också kallas…

Och också nere i Marseille har svenska spelare skrivit in sig i historieböckerna. Gunnar Andersson är klubbens bäste målskytt genom tiderna och Roger Magnusson gjorde stor succé med sina dribblingsräder i början av sjuttiotalet.

Nu är det den excentriske argentinaren Marcelo Bielsa som i egenskap av tränare ska försöka bryta PSG:s dominans. Laget har dock tappat sitt vassaste anfallsvapen André-Pierre Gignac som efter fem säsonger och 59 mål lämnat för Galatasaray.

Men El Loco (galningen) Bielsa är inte rädd för att släppa fram nya förmågor. Ligue 1 har den lägsta snittåldern av de fem stora ligorna och det var bara Nice som satsade på ännu yngre spelare än OM.

Det andra olympiska laget kommer från Lyon och tog sju seriesegrar i rad under åren 2002 – 2008. Kim Källström fanns med i laget under denna svits två avslutande säsonger och kunde också fira en cupseger 2008.

Även Olympique Lyonnais satsar på unga krafter (trea efter Nice och OM). Årets skyttekung Alexandre Lacazette har just fyllt 24 år och är ett hett byte på transfermarknaden. Har OL råd att behålla sin guldklimp?

AS Monaco förlorade mot Juventus med minsta möjliga marginal i kvartsfinalen av Champions League. Tredjeplatsen i Ligue 1 ger klubben en ny chans att kvala in till den största av de europeiska klubbturneringarna. Och när den utlånade Radamel Falcao återvänder från Manchester United kan säkert Les Rouges et Blancs hävda sig väl också nästa säsong.

Inför EM 2016 får den franska fotbollen en rejäl ansiktslyftning. Av de tio arenorna är fyra nybyggda (Lyon, Lille, Bordeaux och Nice) och fem renoverade (Marseille, Saint-Étienne, Lens, Toulouse och Parc des Prince i Paris). Nationalarenan Stade de France i Paris kommer att stå värd för sju matcher, däribland finalen.

Fräscha arenor, en ny generation spännande fotbollsspelare och som alltid ett pålitligt och högklassigt utbud av mat och dryck – det finns många goda skäl för en fotbollsresa till Frankrike under nästa säsong. Vi dukar upp med biljetter och hotell för alla fotbollsgourmeter – Bon Appétit!

Vill du se Ligue 1 live, klicka här!