Manchester City – de stökiga grannarna

Manchester City är en stolt klubb. Det har den tvingats vara. Klubben har levt i skuggan av ett visst rödvitt lag på andra sidan sta’n och sett dem lyfta ett oändligt antal ligapokaler och även några europeiska troféer. Det har inte varit lätt och den blåa halvan av Manchester har utvecklat en speciell mentalitet för att klara av det. Kanske man kan kalla det hög svansföring.

Se alla Citys matcher, klicka här!

Även om City nu ägs och finansieras av Abu Dhabi United Group och blivit en av världens rikaste klubbar så har klubben sina rötter i arbetarklassen. Så har det alltid varit och så kommer det att förbli. Pengarna har strömmat till, stjärnspelarna har kommit, anläggningarna har förbättrats – men detta är fortfarande en äkta folkets klubb i norra England.

Det sägs ofta att invånarna i Manchester håller på City. Detta är inte hela sanningen – det finns många United-fans i Manchester – men det pekar ändå på Citys historiska lokala stöd i kontrast mot Uniteds framgångar och globala supporterbas.

Boka din resa till City mot United, klicka här!

Hur som helst ligger City mitt i sta’n. Det är bara ett par hållplatser på Manchesters effektiva spårvägssystem till Etihad Stadium, och om du föredrar en promenad tar det mindre än en halvtimma från centrum.

Glöm Madrids affärsdistrikt, Paris boulevarder och Milanos elegans. Detta är Manchester, en gång i världen den brittiska industrins kraftkälla, och City befinner sig i stadens hjärta.

När du kommer fram till Etihad är anblicken imponerande. Arenans historia har olympiska rötter. Manchester ansökte om värdskapet för OS 2000. Det gick inte så bra – men istället belönades staden med Commonwealth Games. Så 2002 kom idrottsmän från Storbritanniens forna imperium till norra Manchester för att tävla i det nybyggda City of Manchester Stadium.

Så snart det sista loppet hade avslutats började byggnadsarbetarna omvandla arenan för fotbollsändamål. Ett år senare välkomnades de nya ägarna Manchester City, som bröt upp från sitt kära men ålderstigna hem på Maine Road.

Ända tills nyligen har Etihad haft ett mer europeiskt utseende än de flesta brittiska arenor: branta långsidor i två plan och ganska flacka kortsidor i ett plan, förenade av ett svepande tak. Inför denna säsong har en av kortsidorna utökats till två plan och arenans kapacitet har nu sprängt gränsen på 50 000 åskådare. Ytterligare 7 000 platser planeras på den andra kortsidan inom de närmaste åren och då blir den slutgiltiga siffran ca 62 000.

Det har varit tuffa tider för City genom åren, också för inte så länge sedan när de harvade runt i Englands tredje division. Men supportrarna fortsatte att komma och så även uppflyttningarna i seriesystemet. Och när pengarna från Mellanöstern kom så följde till slut framgångarna.

Det är inte bara på fotbollsplanen som stora framsteg gjorts. Etihad är en del av SportCity, ett komplex av olika idrottsanläggningar inklusive den velodrom där Storbritanniens världsledande cyklister tränar.

Etihad är en modern arena men ändå inte steril. Manchester Citys fans har satt sin prägel. Banderoller med ironiska texter pryder de högsta raderna. Klubbhymnen, Blue Moon, dånar inför matchen. Dessa supportrar är passionerade, de har väntat på framgångar i decennier och nu njuter de av varje sekund.

Deras förmodligen mest kända fans – och med högst svansföring av alla – är bröderna Liam och Noel Gallagher från Oasis. Bli inte förvånad om du före eller efter matchen skulle höra Wonderwall skrälla ut över arenan – eller för den delen någon annan av Oasis låtar. Sångerna tycks helt enkelt matcha klubben perfekt. Bandet innehar t.o.m. arenans publikrekord, satt vid en konsert 2005.

Liam, Noel, och tusentals supportrar kunde inte ens i sina vildaste drömmar ha föreställt sig vad som har hänt de senaste femton åren. Och när ligatiteln kom – i de allra sista minuterna av säsongen 2012 – så var som vanligt inte direkt på det enklaste sättet. Det var ren och skär magi för den klubb som av Uniteds boss Sir Alex Ferguson fått etiketten ”de stökiga grannarna”. De bryr sig inte, de bara ”Roll With It”.

Vi ses i Manchester!