marcus-ericsson-f1-resor

Marcus Ericsson – vägen till Formel 1

Ända sedan Stefan “Lill-Lövis” Johansson stod på startgridden 1991 har Sverige törstat efter en förare i Formel 1 – fram till nu. Efter en unik och långsiktig satsning – som inte alltid varit spikrak i klättringen mot toppen – tar Marcus Ericsson från Kumla nu steget in i de riktigt fina salongerna genom ett kontrakt med brittiska Caterham.

“Mackan”, som han kallas, upptäcktes av STCC-stjärnan Fredrik Ekblom i en gokarthall i Örebro för snart tio år sedan. Ekbloms nära vän Kenny Bräck kopplades in för att sjösätta ett projekt som snabbt fick en tydlig målsättning: att föra Sverige tillbaka in på F1-kartan. Marcus Ericsson var föraren som skulle få denna unika chans.

Efter att ha vunnit det brittiska Formel BMW-mästerskapet under sin första formelbilssäsong 2007 avancerade Ericsson snabbt till Formel 3 i samma land. Framgångarna uteblev dock, och i tid till 2009 flyttade Marcus istället till Japan. Titeln i det nationella F3-mästerskapet säkrades under dramatiska former i säsongens sista race, och när det nya decenniet stod för dörren fick Ericsson påpassligt nog chansen i GP2 – en av supportklasserna till F1.

Fyra år i GP2 – enligt många åtminstone ett för mycket för att bli aktuell för ett F1-kontrakt – bjöd på en blandning av med- och motgång. 2013 skulle bli säsongen då allt föll på plats; Marcus fick en drömsits hos det regerande mästarteamet DAMS, men en kombination av otur och egna misstag resulterade i en slutlig sjätteplats totalt i mästerskapstabellen. En besvikelse enligt många, men Ericsson fortsatte att hålla humöret uppe. Han visste att dörren till drömmarna fortfarande stod på glänt.

De intensiva förhandlingar som följde – ombesörjda och minutiöst avvägda av branschexperten Eje Elgh – bar också mycket riktigt frukt. Den 21 januari presenterades Marcus Ericsson tillsammans med japanen Kamui Kobayashi som tävlingschaufförer för Caterham-stallet 2014; och Sverige fick en Formel 1-förare på nytt.

Det har varit en lång, krokig och tuff resa – som förhoppningsvis bara precis har börjat.

[button url=”http://www.nickes.com/sv/search.aspx?partnerID=E36A5A9E-1A07-4391-9D9B-4E26A6BE8BB6&SectionID=3″ style=”ci-customcolor” size=”small”] Boka din motorsportresa här [/button]
[button url=”https://blogg.nickes.com/category/motorsport/” style=”ci-customcolor” size=”small”] Läs fler artiklar om motorsport [/button]
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *