Mästarnas månad – pokaler och parader

Vi är  inne i den härliga tid när liga- och cuptitlar ska fördelas i Europas stora fotbollsländer. Men nagelbitandet bland supportrarna gäller också de åtråvärda Champions League-platserna och de skrämmande falluckorna till nedflyttning.

På sina håll har firandet redan startat. Först ut var Bayern München som säkrade sin tredje raka triumf i Bundesliga. Och i år kan alla FCB-fans jubla lite extra: detta var klubbens 25:e mästerskap.

Men hoppet om en trippel försvann i tyska cupens semifinal mot Borussia Dortmund. I en närmast farsartad straffläggning lyckades Die Roten missa alla sina fyra straffar. Och i Champions League är uppförsbacken brant efter Messis trollkonster på Camp Nou.

De tre övriga platserna till nästa års CL-spel går till Wolfsburg, Borussia Mönchengladbach och Bayer Leverkusen. Frågan är bara vem av de tre som tvingas kvalspela för att säkra en plats vid fotbollens fetaste köttgryta.

I andra änden av tabellen är kampen för förlängt kontrakt stenhård. Borussia Dortmund har till slut lyckats kravla sig upp på säker mark men Hamburger SV lever farligt. Klubben kallas Der Dinosaurier och är ensam om att ha spelat samtliga säsonger av Bundesliga.

Men som bekant lever inte ens skräcködlor för evigt och nu är HSV en av nio(!) klubbar som är indragna i nedflyttningsstriden. Nervösa veckor väntar för många tyska fotbollssupportrar…

Se avslutning i Bundesliga live, klicka här!

Finalen i DFB-Pokal avgörs på Olympiastadion i Berlin 30 maj. Borussia Dortmund ställs mot Wolfsburg. De svartgula spelarna och supportrarna vill säkert ge Jürgen Klopp en cuptitel i avskedspresent efter en omtumlande säsong.

Se cupfinalen på plats, klicka här!

Också i Italien är striden om ligaguldet redan avgjord. Juventus är t.o.m. strået vassare än de tyska mästarna. La Vecchia Signora (den gamla damen) har vunnit Serie A fyra år i rad och har totalt 31 mästerskap.

För Juve lever också hoppet om en Champions League-final efter seger mot Real Madrid på hemmaplan. Kan storhetstiden på åttio- och nittiotalen äntligen komma tillbaka?

Italien har hamnat lite på dekis de senaste åren och har numera bara två garanterade CL-platser och en kvalbiljett. Rivalerna i Rom – Lazio och Roma – gör upp om den andra säkra platsen, skuggade av Napoli.

Se avgörandet i Serie A live, klicka här!

Men I Ciucciarelli (de små åsnorna) från Neapel kan få en andra chans. Segrarna i Europa League får en gratisplats i nästa års Champions League. Den chansen har också Florens stolthet Viola, dvs Fiorentina.

Se Fiorentina i Europa League live, klicka här!

I finalen av Coppa Italia möts Lazio och Juventus. Med andra ord har Juve fortfarande chans på en trippel. Men det är tjugo år sedan klubben vann Coppa Italia senast. Lazio har blivit cupmästare tre gånger efter millennieskiftet och får som vanligt spela finalen på hemmaplan.

Efter två säsonger utan titlar hoppades Chelsea att en återvändande José Mourinho skulle lyckas vända trenden. Och visst levererade The Special One ännu en gång. Ligasegern var klar redan efter 35 spelade omgångar och Ligacupen kom som en tidig bonus.

Manchester City och Arsenal tar med största sannolikhet de två resterande CL-biljetterna. Liverpool har fortfarande en matematisk chans att sno ett vacklande Manchester United på kvalplatsen.

I botten ser det mörkt ut för QPR och Burnley. Den tredje nedflyttningsplatsen har fem ovilliga kandidater och det kommer att bli en stenhård slutstrid. Newcastle har fallit som en sten – kan The Magpies (skatorna) till slut få lite luft under vingarna igen?

Se avgörandet i Premier League live, klicka här!

PSG har kopplat greppet om sin tredje raka serieseger i Ligue 1. Zlatans osannolika samling av ligaguld ser ut att få ännu ett tillskott. Men sista ordet är inte sagt av Olympique Lyons unga framtidslag.

Och PSG har även chansen att ta en inhemsk trippel. Ligacupen är redan avbockad och i finalen av Coupe de France är det Auxerre från Ligue 2 som ska försöka hejda Ibrahimovic och Pastore. Matchen spelas på Stade de France i Paris 30 maj.

Se upplösningen av Ligue 1 live, klicka här!

Även i La Liga lever spänningen kvar. Kan Barcelona hålla undan för Real Madrid? Och kan fjolårets stora sensationslag Atlético Madrid ta den tredje säkra platsen i Champions League? Sevilla har häng på Valencia i striden om kvalplatsen – och dessutom en extra chans till en genväg via seger i Europa League…

Se La Liga live, klicka här!

Finalen i Copa del Rey avgörs också under den stora cupfinaldagen 30 maj. Barça har fördel av hemmaplan mot Athletic Club från Bilbao. Kommer lejonen från Baskien att kunna bita ifrån sig rejält nog för att stoppa katalanernas triumftåg mot en trippel?

Se finalen live, klicka här!

Sista fasen i Barcelonas trestegsraket är Champions League-finalen i Berlin 6 juni. Om fjolårsmästarna Real Madrid blir deras motståndare kommer vi att få se alla tiders El Clásico. Ingen klubb har någonsin lyckats vinna Champions League två år i rad – dags att skriva historia i Berlin?

Se Champions League live, klicka här!

Avgörandets tid är inne. Ingenting går upp mot att uppleva dramatiken på plats, svepas med av känslostormarna på läktarna och fira med supportrarna på gator och torg efter matchen. Du upplever fotbollshistoria och framför allt skriver du ett nytt och spännande kapitel i ditt eget livs historia. ”Jag var där!” – låter rätt bra, eller hur?

Vi har lagt undan biljetter och bokat hotell – varsågod och kliv ombord på ditt livs resa!