Monza 2015 – Ferrariland

Tips om F1 biljetter:
Monza är ett annat trevligt race; den kungliga parken, där banan ligger, ger en oerhört vacker kuliss framåt hösten. Monza är den absolut snabbaste banan på kalendern, och utgörs till 80 % av raksträckor. Det finns gott om omkörningsmöjligheter, och nästan alla läktare är bra. En personlig favorit är sektionen runt Ascari-chikanen ungefär mitt på varvet – det är en mycket spektakulär kurvkombination, och läktarna här ger en god överblick. Dessutom är promenaden dit, inramad av den italienska lövskogen, ett sant nöje.

Rent underhållningsmässigt händer det oftast mest i området runt Prima Variante – den första chikanen. Såväl “Alta Velocita”-läktarna på insidan av banan (som för övrigt är placerade på den mytomspunna, sedan länge övergivna ovalen) som på utsidan (“Prima Variante”) är riktigt bra.

Vissa återförsäljare saluför också platser på en liten, i sammanhanget billig, läktare vid namn “Serraglio”. Den ligger dåligt till långt från eventområdet, och bilarna syns bara i ett fåtal sekunder. Vi skulle därför avråda från en plats där, liksom en i della Roggia-chikanen (läktare 9-10) – som också den är ganska avlägsen. I övrigt är nästan alla biljetter på Monza helt OK.

Ta sig till banan:
Trots de stora åskådarmassorna går det snabbt och enkelt att ta sig till banan, men se till att vara ute i god tid före de morgontrötta italienarna! Via motorvägarna A1 eller A4 tar du dig smidigt vidare till väg S36 som bär rakt in i Monza. I utkanten av staden finns ett antal större parkeringsplatser varifrån gratis skyttelbussar tar dig direkt till banan. Räkna med att betala runt €20 för parkering. Du kan också ta tåget från centralstationen i Milano till Stazione di Monza. Även härifrån utgår gratis bussar till tävlingsarenan. På söndagen går det också extrainsatta gratiståg från Milano varje hel- och halvtimme med start klockan 07.00.

Historia om Monza:
Autodromo Nazionale di Monza, eller ”La Pista Magica” som banan praktfullt brukar kallas, är målet för horderna av italienska motorsportfans som varje år vallfärdar till Italiens Grand Prix. Monza är en av motorsporthistoriens mest anrika platser, och om man bara ska se ett enda Grand Prix i sitt liv är det hit man ska åka. Atmosfären är fantastisk, och när publikens jubel överröstar F1-motorerna i samma stund som den första Ferrarin beger sig ut på banan reser sig nackhåren – oavsett om man är ett Ferrari-fan eller inte. Monza är, i ordens absolut rätta bemärkelse, en upplevelse utöver det vanliga.

Tyvärr är Monza förknippat med slutpunkten för Ronnie Petersons karriär. Den 10 september 1978 var Ronnie inblandad i en våldsam startkrash, och dagen efter – den 11 september – avled han i sviterna av olyckan och mötte samma öde som tre andra av sportens stora förare; Wolfgang von Trips, Alberto Ascari och Jochen Rindt, som alla omkom på Monza.

Vill du läsa mer om Monza så gör du det här

Boka paket till F1 Italien:
Är du intresserad av att åka till Italien och se loppet så kan vi hjälpa dig med alla researrangemang. Vi hjälper dig att boka flyg, hotell och F1 biljetter.
Vi har lång erfarenhet av att hjälpa motorintresserade kunder till Monza. Vi fixar allt enligt dina önskemål.

Klicka här för att se priser och för att boka