NBA-resor och biljetter

NBA-resor: Se basketens superstjärnor

Basket är en fantastisk publiksport och i Nordamerika finns världens bästa lag och spelare. Boka en NBA-resa till USA och se sportens superstjärnor live.

 Basket är tillsammans med baseball, amerikansk fotboll och hockey en av de fyra stora sporterna i USA. Den nationella basketligan, NBA, bildades 1946 och är idag världens i särklass bästa liga. Vi basketintresserade svenskar får dock ofta nöja oss med att följa NBA genom matchrapporter och efterhandsklipp, eller i bästa fall via en fungerande livestream.

SÖK MATCHER MED DITT FAVORITLAG I NBA

nba fans celtic

Magiska Madison

Den ultimata drömmen är förstås att resa över Atlanten och se Stephen Curry, James LeBron, Kevin Durant och de andra NBA-stjärnorna live. En sådan resa har alla ingredienser och förutsättningar att bli ett minne för livet.

– Jag har sett NBA-basket i Los Angeles, Atlanta och New York och alla matcherna har varit fantastiska upplevelser. Matcherna med New York Knicks i Madison Square Garden minns jag speciellt. Det var magiskt att komma in i denna jättearena och få uppleva den otroliga stämningen. Madison Square Garden är verkligen en toppenarena som dessutom ligger mitt i smeten på Manhattan, säger baskettränaren Emil Sjörup.

Aldrig tråkigt

Den i Ystad bosatte Emil har utvecklat många stora talanger genom åren, däribland den svenske landslagscentern Carl Engström som numera spelar i den estniska storklubben BC Tartu. Emil Sjörup ägnar en stor del av sin vakna tid till att på olika sätt konsumera basket – och han älskar varenda minut av det.
– Basket är i mitt tycke den ultimata publiksporten. Det händer saker på planen hela tiden och som åskådare hinner du aldrig ha tråkigt. Mig veterligen har ingen annan sport så många tidsgränser som basket. Du måste till exempel komma över mittlinjen inom åtta sekunder och skjuta inom 24 sekunder, annars blir du av med bollen. Detta gör att tempot blir väldigt intensivt. Vidare finns det ingen störande offsideregel och ingen målgård vilket innebär att hela planen utnyttjas, säger Emil Sjörup.

Viktiga rollspelare

Basketen har många dimensioner. Spänst, teknik, precision, kyla, styrka, taktisk skicklighet – kraven på utövarna är oerhört höga, både fysiskt och mentalt.

– Samtidigt behöver inte alla kunna allt. Inte minst i NBA har de utpräglade rollspelarna stor betydelse. Det var just stjärnornas förmåga att kunna underkasta sig kollektivet och acceptera sina roller som var nyckeln till framgång för det första amerikanska Dream Team-laget i OS 1992, minns Emil Sjörup.

Då hette megastjärnorna Magic Johnson, Scottie Pippen, Larry Bird och Michael Jordan. De har sedan följts av åtskilliga Dream Team som under sina gästspel inom den internationella basketen bidragit till att förstärka den mytomspunna bilden av världens bästa basketliga.

Basket resor och biljetter

Toppbasket i Europa

Även på europeisk mark finns dock möjlighet att som åskådare uppleva toppbasket. I Euroleague, som är basketens motsvarighet till fotbollens Champions League, gör Europas bästa klubblag upp om fyra platser till slutspelet Final Four.

– Jag var på plats under Final Four i Turkiet för några år sedan. Det var en mäktig upplevelse! Superspännande matcher och toppbasket rakt igenom, säger Emil som också rekommenderar en resa till Litauen.
– I Kaunas finns det kanske bästa publiktrycket i hela Europa. Arenan ser ut som en stålkoloss utifrån men ljudnivån och atmosfären inne i arenan är svårslagen. Dessutom är det billigt både att flyga dit och att bo och äta ute.

Känner du dig tillräckligt inspirerad för att boka en basketresa? Sök och boka din resa här!

Mer info om NBA hittar du på www.nba.com

basket biljetter och resor

EASTERN CONFERENCE

 Atlantic division:

Boston Celtics

New York Knicks

Brooklyn Nets

Philadelphia 76ers

Toronto Raptors

 

Central division:

Chicago Bulls

Cleveland Cavaliers

Detroit Pistons

Indiana Pacers

Milwaukee Bucks

 

Southeast division:

Charlotte Hornets

Miami Heat

Orlando Magic

Washington Wizards

Atlanta Hawks

WESTERN CONFERENCE

Northwest division:

Denver Nuggets

Minnesota Timberwolves

Oklahoma City Thunder

Portland Trail Blazers

Utah Jazz

 

Pacific division:

Golden State Warriors

Los Angeles Clippers

Los Angeles Lakers

Phoenix Suns

Sacramento Kings

 

Southwest division:

Dallas Mavericks

Houston Rockets

Memphis Grizzlies

New Orleans Pelicans

San Antonio Spurs