New York sportresor 2018

New York – sportstaden som aldrig sover

5 sporter.

11 klubbar.

En fantastisk stad.

Under en sportresa till New York har du ett enormt utbud av matcher och arenor att välja bland.

New York är en stad som aldrig sover, men som alltid överraskar på något sätt. Du blir liksom aldrig klar med New York, här finns ständigt något nytt att upptäcka och uppleva. Utbudet är gigantiskt oavsett om du gillar film, musik, teater eller någon annan form av underhållning. Och New Yorks sportscen är verkligen inget undantag.

The Big Apple – som New York så kärt kallas – hyser klubbar i de högsta ligorna i alla stora sporter. Om du tillbringar en vecka i denna pulserande världsstad, kan du med lite tur och god planering få uppleva hockey, basket, amerikansk fotboll, baseball och ”vanlig fotboll” – eller soccer som det kallas i Nordamerika.

NY sportresor hos Nickes.Com

 

Upplev Madisons magi

Klassiska Madison Square Garden är hemvist för både basketlaget Knicks och hockeyklubben New York Rangers. Den sistnämnda har många fans i Sverige och intresset stimuleras förstås lite extra av att flera svenskar spelar i Rangers. Mest hyllad av dessa är målvaktshjälten Henrik Lundqvist. ”King Henrik” är en superkändis på Manhattan och som svensk känns det därför extra stort att komma till New York och se en match i Madison Square Garden.

Stämningen är lika hög när Knicks spelar basket. Arrangörerna är skickliga på att ”få igång” publiken med hjälp av musik, film och andra tricks på den stora jumbotronen. Faciliteterna håller toppklass även i övrigt, med ett stort utbud av mat och dryck. Madison Square Garden ligger dessutom väldigt centralt på Manhattan, vilket gör att du enkelt och snabbt kan ta dig till arenan. Missa inte att handla i supporterbutikerna!

 

New York resor 2018

Sport i Brooklyn

På andra sidan Hudson-floden, i Brooklyn, kan du hälsa på två andra klubbar i NHL och NBA. New York Islanders har, trots sin dynasti med fyra raka Stanley Cup-segrar 1979–1983, alltid varit lillebror till Rangers i hockeyns New York. Inför säsongen 2015-16 flyttade Islanders från Long Island till Barclays Arena i Brooklyn för att komma närmare New York-borna. Fansen är inte helt tillfreds med flytten men för oss som besöker New York och vill kombinera olika sporter är det nya läget en fördel.

Ett annat lag som fått just Brooklyn och Barclays Arena som ny hemadress är basketlaget Nets. Klubben bildades i New Jersey där man länge spelade sina matcher. 2012 bytte laget namn från New Jersey Nets till Brooklyn Nets och flyttade samtidigt in i Barclays Arena som de nu alltså delar med Islanders. Brooklyn Nets har aldrig vunnit NBA-titeln, men var nära i början av 2000-talet då laget förlorade två finaler.

Hockey i New Jersey

New Jersey-borna må har tappat Nets men kan fortfarande stoltsera med ett hockeylag i NHL. New Jersey Devils hade sin storhetstid från mitten av 1990-talet och fram till 2003. Under den perioden gick laget fram till fyra Stanley Cup-finaler och vann tre. Devils har dessutom blivit divisionsmästare nio gånger sedan NHL-debuten säsongen 1982-83. Arena Prudential Center har vid hockeymatcher plats för 17 625 åskådare och det är riktigt bra drag på matcherna. Här finns för övrigt NHL:s största jumbotron – en koloss till underhållningsmaskin som väger över 40 ton.

 

New York sportresor

 

Två NFL-klubbar

Amerikansk fotboll är mycket populärt i New York och här har du två klubbar att välja mellan; Giants och Jets. Giants är historiskt sett det mest framgångsrika laget med fyra Super Bowl-segrar och totalt åtta NFL-titlar. Det är också den äldsta klubben i hela NFL. New York Giants har bytt arena sex gånger sedan grundandet 1925 och spelar numera sina hemmamatcher på MetLife Stadium i New Jersey. Giants delar faktiskt MetLife Stadium med New Yorks andra NFL-klubb Jets som vunnit Super Bowl en gång (1968). Vi på Nickes.Com har lång erfarenhet av att arrangera NFL-resor och vi kan ordna paket och biljetter till alla lag och arenor.

Klassiska Yankees

Baseball är en gigantisk sport i USA och matcherna i den nationella toppligan MLB spelas på stora arenor. I New York finns två MLB-lag; New York Yankees och New York Mets. Yankees är för många själva sinnebilden av baseboll. Klubbens klassiska logga finns på kepsar och t-shirts över hela världen. Yankees spelar sina hemmamatcher i Bronx. Med tunnelbanan tar du dig enkelt och smidigt till arenan, resan från Midtown tar cirka på 25 minuter. New York Mets har alltid levt i skuggan av Yankees. Laget spelar sina matcher på Citi Field i Queens, dit du tar dig på bara en kvart med med tåget Long Island Rail Road från Penn Station på Manhattan. MLB-säsongen börjar oftast i slutet av mars eller början av april och avslutas med World Series i månadsskiftet oktober-november.

 

 

På stark frammarsch

Soccer, slutligen, är en sport på stark frammarsch i USA. Allt fler stora europeiska stjärnor väljer att avsluta sina karriärer i Major League Soccer och publiksiffrorna ökar för varje år. Säsongen 2017 satte ligan nytt rekord med ett publiksnitt på över 22 000. I New York finns två MLS-klubbar; NY Red Bulls och NY City FC. Den sistnämnda bildades så sent som 2013 men har ett av de högsta publiksnitten i MLS. Klubben värvade inför sin första säsong 2015 storspelare som David Villa, Frank Lampard och Andrea Pirlo. NY City FC spelar på Yankee Stadium och delar således arena med baseballaget NY Yankees. Stadsrivalen NY Red Bulls har spelat i MLS ända sedan ligan startade 1996. Red Bulls har visserligen aldrig vunnit ligatiteln men många europeiska storstjärnor har spelat för klubben, däribland Thierry Henry, Lothar Matthäus och Rafael Marquez.

Unik atmosfär

Som du ser är utbudet av sporter och klubbar enormt i New York där det även finns flera stora evenemang i individuella sporter. US Open i tennis, på anrika Flushing Meadows, är ett av dem. Som en av de fyra Grand Slam-turneringarna lockar US Open hela världseliten i tennis under de två spelveckorna i början av september. Atmosfären i arenan är unik i tennisvärlden – ingen annanstans på ATP-touren är publiken lika högljudd som just under US Open. Vi hjälper dig gärna att skräddarsy ett US Open-paket utifrån dina önskemål.

 

 

Om du behöver hjälp med att planera din sportresa till USA kan du höra av dig till oss via mejl, per telefon eller genom att kontakta oss i chatten som är öppen 9–17 alla vardagar.

 

Text: Kostas Foussianis

kostas@nickes.com

 

MER LÄSNING:

Boka din fotbollsresa till Barcelona här
Boka din NHL-resa här