Nu börjar festen på allvar: åttondelsfinaler i CL!

Drömmen att vinna Champions League lever vidare för de sexton lag som klarade gruppspelet. På måndag 12:00 lottas åttondelsfinalerna och här får ni förutsättningarna. Matcherna spelas 17-18/2 och 24/25/2 resp. 10-11/3 och 17-18/3.

Tio av sexton klubbar kommer som förväntat från de tre stora ligorna: Tyskland (4), Spanien (3) och England (3). Frankrike bidrar med två klubbar och Italien, Portugal, Ukraina och Schweiz med var sin.

Real Madrid imponerade mest i gruppspelet och tappade inte en enda poäng. Två lag till gick obesegrade genom sina grupper: Chelsea och Porto. Bayern München och Barcelona förlorade sina bortamatcher mot grupptvåorna men vann i övrigt rubb och stubb.

Dominansen från de största ligorna är ännu tydligare om vi granskar gruppvinnarna. Sex av åtta kommer från Spanien (3), Tyskland (2) eller England (1). Det var bara Monaco och Porto som bröt mönstret.

Gruppsegrarna slipper att möta varandra och spelar sista matchen i åttondelsfinalens dubbelmöten hemma. Dessutom kommer inga lag från samma land att mötas i nästa omgång.

Detta betyder t.ex. att Zlatans PSG i nästa omgång har sex möjliga motståndare: Borussia Dortmund, Bayern München, Chelsea, Porto eller något av fjolårets två finallag från Madrid. Vågar vi gissa att Laurent Blanc hoppas på en resa till Portugal?

För Manchester City ser det nästan lika knivigt ut – skillnaden är att Chelsea ersätts av Monaco och Bayern München byts ut mot Barcelona. Med andra ord är det 50% chans att City ställs mot spanskt motstånd i åttondelsfinalen.

Om vi gissar att gruppsegrarna helst undviker Manchester City, PSG, Juventus eller Arsenal får vi följande procentsiffror för att få en ”bra” lottning:

Atlético Madrid: 57%
Real Madrid: 43%
Monaco: 50%
Borussia Dortmund: 40%
Bayern München: 40%
Barcelona: 57%
Chelsea: 60%
Porto: 43%

Om vi istället ser på lottningen med grupptvåornas ögon kan vi nog anta att de helst vill slippa Real Madrid, Bayern München, Barcelona eller Chelsea. Chanserna för denna ”önskelottning” är dessa:

Juventus: 43%
Basel: 57%
Bayer Leverkusen: 40%
Arsenal: 50%
Manchester City: 67%
PSG: 50%
Schalke: 60%
Shakhtar Donetsk: 43%

Med andra ord ser lottningen en aning svårare ut för de tyska lagen (Schalke undantaget) än t.ex. de engelska. Men när UEFA:s lottdragare börjar fumla med kulorna i glasskålarna kan vad som helst hända…

En sak är i alla fall säker: vad resultatet av lottningen än blir så kommer vi att bjudas på förstklassig fotbollsunderhållning i februari och mars. Och har du inte löst alla julklappsproblem får du en utomordentlig chans på måndag. Men slå till snabbt – efterfrågan på detta fotbollsgodis är stor.

Och handen på hjärtat: visst har du (åtminstone för det mesta) varit snäll i år? Köp då för säkerhets skull en julklapp till dig själv också – tomteverkstaden på Nickes.Com fixar matchbiljett och hotell!