Portugal: en hård nöt att knäcka

Nu finns bara ett hinder kvar på vägen mot nästa års VM: Portugal. Bara och bara – det är förvisso en motståndare som förtjänar all respekt. Låt oss ta en titt på Portugals resultat i de fem senaste mästerskapen.

EM 2012: förlust i semifinalen mot mästarna Spanien: 0-0, straffsparkar 2-4
VM 2010: förlust i åttondelsfinalen mot mästarna Spanien: 0-1
EM 2008: förlust i kvartsfinalen mot finalisterna Tyskland: 2-3
VM 2006: förlust i semifinalen mot Frankrike: 0-1
EM 2004: förlust i finalen mot Grekland: 0-1

Våra motståndare har alltså tagit sig vidare från gruppspelet vid samtliga dessa turneringar. Sedan har Portugal blivit besegrade av antingen mästarna eller silvermedaljörerna – med minsta möjliga marginal…

Vi behöver uppenbarligen pigga upp oss med lite statistik som talar till Sveriges fördel. Totalt har vi spelat tio kvalmatcher mot Portugal: fyra till EM och sex till VM. Tro det eller ej men Sverige har ett överläge: fyra vinster, fyra oavgjorda och bara två förluster.

Ska vi syna siffrorna lite närmare i sömmarna ligger visserligen segrarna ganska långt bort i tiden: 1966, 1981 (två gånger om) och 1984. Men ett intressant faktum är att Sverige aldrig förlorat mot Portugal på bortaplan, vare sig i kval- eller vänskapsmatcher. Kan vi hålla den traditionen vid liv finns det hopp om VM-biljetterna!

Det mesta av förhandssnacket handlar om de två lagkaptenerna: Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic. Två ikoner som båda jagar sina landslags målrekord och som sätter skräck i vilket förvar som helst.

Men i det portugisiska laget finns fler spelare att se upp med. Tio av lagets tjugo mål i gruppspelet gjordes av två spelare: veteranerna Helder Postiga (Valencia) och Bruno Alves (Fenerbahçe). Och med åtta målgivande passningar var João Moutinho (Monaco) vassast i hela det europeiska VM-kvalet.

Det kommer att bli svårt – men långt ifrån omöjligt. Vi får säga som den legendariske Putte Kock: ”Det finns ingen anledning att kasta yxan i sjön, snarare tvärtom…”

Första matchen spelas fredag 15 november på Benficas arena Estádio da Luz. Här spelas för övrigt också säsongens Champions League-final.

Kan vi hålla den förlustfria sviten på bortaplan vid liv kommer trycket på Friends Arena tisdag 19 november att sätta nytt rekord. Och med en förlust i bagaget blir ju publikstödet ännu viktigare…

Vi kan hjälpa dig att lysa upp höstmörkret på Estádio da Luz och hitta nya vänner på Friends Arena. Vårt paket till Lissabon innehåller så klart matchbiljett och hotell – vill du ha hjälp med flygbokningen fixar vi det också!

Och till hemmamatchen på Friends Arena där allt ska avgöras tar du så klart Supporterbussen. Du kan hoppa på i Malmö, Helsingborg, Ljungby, Värnamo, Jönköping, Linköping eller Norrköping. Bussen tar dig ända fram till arenan, enkelt och tryggt, i god tid innan matchen börjar.

När matchen är slut står bussen framkörd och tar dig hem igen. Väl hemma kliver du av, fylld av upplevelsen, med minnen för livet och förhoppningsvis nya vänner från resan. Att du har hjälpt till att säkra Sveriges VM-spel i Brasilien är förstås en extra bonus.

Två matcher kvar innan landslaget kan boka drömresan till Brasilien – nu räknar Hamrén, Zlatan och grabbarna med ditt stöd från läktarna i Lissabon och Solna!

[button url=”http://www.nickes.com/sv/search.aspx?partnerID=E36A5A9E-1A07-4391-9D9B-4E26A6BE8BB6&SectionID=1″ style=”ci-customcolor” size=”small”] Boka din fotbollsresa här [/button]
[button url=”https://blogg.nickes.com/category/fotboll/” style=”ci-customcolor” size=”small”] Läs fler fotbollsartiklar här [/button]

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *