Portugal – ett litet land med stor fotboll

Redan vid inflygningen mot Lissabons flygplats gör fotbollens betydelse sig påmind. Till vänster om planet passerar vi först och mycket nära Sportings gröna arena Estádio José Alvalade. Och strax därpå är det fjolårets finalarena i Champions League, Benficas röda Estádio da Luz, som visar upp sig i all sin glans.

Två arenor av högsta klass, byggda inför EM 2004. Två klubbar med en historia och en rivalitet som sträcker sig mer än hundra år bakåt i tiden. De är inte ens överens om vem som vann första matchen klubbarna emellan.

Sporting Clube de Portugal mötte 1 december 1907 föregångaren till dagens Benfica, en klubb som då hette Sport Lisboa. Sporting vann med 2-1.

Men året därpå hade Sport Lisboa gått samman med Sport Clube de Benfica och bildat Sport Lisboa e Benfica. Den nya klubbens första match spelades just mot Sporting och slutade med seger för de rödvita.

Och på tal om färger och klubbtröjor spelar Sporting som bekant i tvärrandigt och grönvitt. När fotbollslaget 1928 skulle åka på turné till Brasilien lånade de rugbylagets tröjor eftersom dessa var svalare och mindre slitna.

Tillbaka efter resan återgick fotbollsspelarna till de gamla tröjorna. Men efter underläge i halvtid i en av alla derbymatcher mot Benfica fick någon en snilleblixt: vi byter till tröjorna vi hade i Brasilien. Sporting vände matchen och vann och sedan den dagen är det rugbytröjorna som gäller.

Sporting hade sina största dagar under decennierna efter Andra Världskriget: sju ligatitlar av åtta möjliga under åren 1947 till 1954. Men klubbens legendariska ungdomsakademi har fortsatt att producera spelare av världsklass: vad sägs om t.ex. Luis Figo och Cristiano Ronaldo?

Kolla in fotbollsresor till Sporting, klicka här!

Benfica var Europas bästa klubb i början av sextiotalet med finalsegrar i Europacupen mot Barcelona 1961 och Real Madrid året därpå. Klubben spelade final också 1963, 1965 och 1968 men förlorade mot Milan, Inter och Manchester United.

Eusébio – den svarta pärlan – gjorde 638 mål under sina 614 matcher för Benfica. Men trots detta målfyrverkeri och en kavalkad av skickliga spelare har de internationella titlarna uteblivit ända sedan 1962. De vidskepliga skyller detta på Béla Guttman, Benficas tränare när de vann sina två Europacuper.

Efter den andra finalsegern kom Guttman i luven med klubbledningen när han nekades löneförhöjning. Han lämnade klubben med orden ”inte på hundra år kommer Benfica att bli europeiska mästare”. Femtiotre år har gått sedan dess och Benfica har förlorat åtta europeiska finaler, senast Europa League mot Sevilla förra säsongen…

Bland dem som fått känna på Béla Guttmans förbannelse finns också några svenskar. När Benfica 1990 förlorade finalen i Europacupen mot Milan var Sven-Göran Eriksson tränare med både Mats Magnusson och Jonas Thern i laget.

Och fler svenskar, t.ex. Glenn Strömberg, Stefan Schwarz och Anders Andersson, har representerat As Águias (örnarna) med den äran. Det och mycket annat presenteras på Museu Benfica – Cosme Damião. Också en rundtur på Estádio da Luz rekommenderas, bl.a. får besökarna träffa klubbens respektingivande maskot – en livs levande örn…

Kolla in fotbollsresor till Benfica, klicka här!

Men den mest internationellt meriterade klubben i Portugal återfinns inte i huvudstaden. Med fyra europeiska titlar är Porto i topp.

Klubbens storhetstid tog sin början efter ”nejlikornas revolution” 1974 och tog Os Dragões (drakarna) hela vägen till Europacupfinalen 1987. Mycket överraskande besegrades Bayern München med 2-1 efter två sena mål.

Någon som kommer ihåg uttalandet från en presskonferens i London 2004: ”Please don’t call me arrogant, but I’m European champion and I think I’m a special one”?

Mycket riktigt, det var José Mourinho – The Special One – som tog Porto till seger i UEFA-cupen 2003 och Champions League 2004. Och 2011 var det så dags för den fjärde internationella titeln: Europa League med Radamel Falcao som turneringens främste målskytt.

Kolla in fotbollsresor till Porto, klicka här!

De portugisiska klubbarna fungerar ofta som inkörsportar för unga latinamerikanska och framför allt brasilianska spelare. Lägg därtill en framgångsrik akademiverksamhet och ett fanatiskt fotbollsintresse och du förstår varför detta lilla lands tre stora klubbar kan hävda sig så väl i den europeiska toppfotbollen år efter år.

En fotbollsresa till Portugal ger också ett mervärde på fler områden: vad gäller mat, dryck och väder ligger denna destination i topp. Och att det inte kostar skjortan gör det hela ändå mer lockande – eller hur?

Sist men inte minst har vi ju också några ljuvliga svenska minnen från EM 2004 att återuppleva på ort och ställe: Henrik Larssons språngnick mot Bulgarien på Estádio José Alvalade och Zlatans akrobatiska klackspark mot Italien på Estádio do Dragão…

Så vad väntar du på? Välj en godbit i ligan, cupen eller ligacupen – eller kanske rentav Champions League där Porto ser ut att gå till kvartsfinal? Vi fixar biljetter och hotell – du reser och njuter!

Kolla in fotbollsresor till portugisiska ligan, klicka här!