Reserapport Rom 16-19/6 2016 by Robin & Jossan

Kommer du ihåg SJ:s slogan ”det här kan du inte göra i en bil” som visas i slutet av deras reklamfilm? Ska du flyga från Köpenhamn och har möjlighet att ta tåget så gör det, otroligt smidigt och prisvärt. Tågstationen på Kastrup ligger i direkt anslutning till flygplatsen och när du klivit av på perrongen så tar du bara rulltrappan upp till säkerhetskontrollen.

Den här gången så reste vi med tåg från Jönköping via Köpenhamn till Rom (Ciampino) med Ryanair. Man vill ju komma fram så snabbt som möjligt och glömmer lätt bort att även resan från flygplatsen till staden man ska besöka kan vara en upplevelse. För 4 euro enkel resa så får du en försmak av vad Rom har att erbjuda innan du anländer till Termini (central stationen). Det är som en turistbuss fast du får se landsbygd och massa bilfirmor m m.

I Rom så finns det två fotbollslag, Lazio och Roma men eftersom det är fotbolls EM i Frankrike så kunde vi tyvärr inte se nån match. Jag var nyfiken och frågade i hotellets reception vilka områden i Rom som tillhörde Lazio supportrar respektive Roma supportrar. Svaret jag fick var att det inte var geografisk vilket lag man hejade på. Människor kan bo i samma område, samma trappuppgång eller samma lägenhet och gilla både Lazio och Roma. Hon bör ju veta eftersom hon bodde i Rom och var Romanista!

Vi bokade ett hotell i närheten av Termini eftersom då är det bara ett kort promenad innan man har nycklarna till hotellrummet och kan fräscha upp sig. När man reser över en weekend så vill man ju se så mycket som möjligt så vi var snabbt klara på rummet och på väg till Fontana de Trevi. Fontänen är fin att se dagtid men det är på kvällen som den blir extra romantisk och mystisk. Det är nästan nåt magisk över den! Traditionen är att man ska kasta ett mynt över axeln, med ryggen vänd mot fontänen med löftet att komma tillbaka till Rom.

fotntana

Det finns många trevliga gator och mysiga gränder i närheten av Fontana de Trevi. Den ena restaurangen känns mysigare än den andra. Kyparna är väldigt hjälpsamma och tipsar om goda italienska maträtter och mitt under middagen så kommer gatumusikanter och spelar musik, restaurangens gäster och vi sjunger med i ”Volare ååååh…Cantare ååååh”. Vi hoppar över desserten för att köpa glass på en Gelataria och sätta oss igen och insupa atmosfären av Fontana de Trevi, känns inte som man vill gå härifrån.

Hotellet valde vi med omsorg med tanke på närheten till Termini, att det hade gym och en takterrass (10:e våningen) där frukosten serverades. Jag är ingen kaffeälskare men cappuccino var väldigt god, vi satt extra länge och njöt av den goda frukosten och av utsikten.

hotell

Att besöka Vatikanstaten är ju ett måste om man åker till Rom och förköp entrén + audioguide innan avresa. Du slipper köer på upp till 3 timmar. Ta på dig byxor som går ner över knäna och nåt som skyler axlarna. Från Termini tar det ca. 75 minuter att promenera men det är ett sant nöje att gå från stadsdel till stadsdel. Det finns mycket att se inne på museet men häftigast är Sixtinska Kapellet med målningarna i taket. Museet är indelat i olika avdelningar och varje avdelning är numrerad. Även enskilda skulpturer och föremål har numreringar och med hjälp av audioguiden så kan du få veta allt om ett objekts historia. Mycket intressant för den som är nyfiken! Visste du att när en ny påve ska väljas så meddelar man folket via röksignaler? Svart rök innebär att man inte enats medans vit rök betyder att ny påve är vald. Kan det vara så att fotbollssupporters snappat upp bengaler härifrån?

Gillar du att gå i trappor? Då ska du absolut betala 6 euro och gå dom 552 trappstegen upp i Peterskyrkans kupol. Det tar ca 10 minuter och när du kommer upp så är du genomsvett men det är värt det alla dagar i veckan. Det fläktar skönt och du ser ut över hela Rom. Passa också på att gå in i Peterskyrkan, det är gratis inträde och en väldigt imponerande byggnad.

stpeter

Vi hade självklart planerat att se Sverige – Italien och vi hittade en bar i närheten av Vatikanen som sände matchen på tv. Vi var dom enda svenskar där men Italienarna var trevliga och ännu gladare och trevligare blev dom förstås när Italien och Eder gjorde 1-0 i slutet av matchen. Sverige med Zlatan i spetsen skapade inte så många målchanser så vi satt och hoppades på ett nytt självmål men icke. Klart att man påverkas när landslaget förlorar i en sån här viktig EM match men det var bara att släppa det, fortsätta turista och hoppas på vinst mot Belgien i nästa match.

sportbar

Det finns väldigt många försäljare på gatorna och dom vill sälja allt från selfiesticks, rosor och vatten. Första dagen i Rom så är man väldigt artig och tackar nej och förklarar varför man inte vill köpa men sen blir man rätt trött på dom och ignorerar dom. Vi stötte på en ihärdig gubbe som ville sälja rosor men vi sa nej. Han gav sig inte. Känner du igen låten med 2 Unlimited där dom sjunger ”No No…no no no no…no no no no.. There is no limit”. Vi började sjunga ”No no…no no no” och då förstod han :)!

Ett annat måste när man är i Rom är att besöka Colisseum. Denna helt makalösa byggnad ligger endast 15 minuters promenadväg från Termini och även här så är det rekommenderat att förköpa biljetter och audioguide on-line så att du slipper köerna. Colisseum var en enorm arena på sin tid och kunde hysa ca 50,000 åskådare vid gladiatorspel men som jämförelse har dagens Olympiastadion (Lazio och Romas hemmaplan) en publikkapacitet på ca 70,000. Med hjälp av audioguiden så får du Colisseums historia väl berättat för dig och gör att besöket blir ännu lite mer intressant.

colosseum

Rom är absolut en stad som jag och min fru ska besöka igen, det har vi ju lovat när vi kastade myntet över axeln. Nästa gång ska vi se en fotbollsmatch på Olympiastadion också!

/Robin & Josefine