Sagan om den gyllene bollen

Året är 1956. Gabriel Hanot, redaktör på franska L’Équipe och landslagsspelare före och efter Första Världskriget, får ännu en lysande idé. Han har redan tagit initiativet till Europacupen, föregångare till dagens Champions League. Nu föreslår han sina skrivande kollegor runtom i Europa att de ska hålla en omröstning för att utse den bäste europeiske fotbollsspelaren. Segraren ska sedan få motta Guldbollen – eller Ballon d’Or som Gabriel Hanot skulle ha sagt.

I den första omröstningen segrade Blackpools 41-årige Stanley Matthews. Han vann med knapp marginal – 47 röster mot 44 – över Real Madrids Alfredo Di Stéfano som just fått sitt spanska medborgarskap. Den f.d. argentinaren kom sedan att vinna Guldbollen 1957 och 1959.

Det var först 1995 som stadgarna ändrades så att även icke-europeiska spelare i europeiska klubbar kunde få Guldbollen. Först ut i denna kategori var Milans George Weah som direkt drog fördel av regeländringen och la vantarna på Liberias första och enda Ballon d’Or.

Sedan 2007 är tävlingen öppen för alla spelare i hela världen. Och 2010 slogs Ballon d’Or samman med FIFAs World Player of the Year. Guldbollens officiella namn är numera FIFA Ballon d’Or.

Lionel Messi är ensam om att ha vunnit utmärkelsen fyra gånger och dessutom fyra år i rad: 2009 – 2012. Tre Guldbollar har vunnits av Johan Cruyff, Michel Platini (tre år i rad), Marco van Basten och Cristiano Ronaldo.

I årets omröstning vann CR7 tämligen överlägset. Han fick fler röster än tvåan (Lionel Messi) och trean (Manuel Neuer) tillsammans.

Att en målvakt slår sig in i topptrion händer inte ofta. När det senast hände för tolv år sedan var det en tysk kollega till Neuer: Oliver Kahn. Bara en gång har en målvakt vunnit Guldbollen. Det var 1963 som ”den svarta spindeln” Lev Yashin tog med sig trofén till Sovjetunionen.

Tre gånger har en och samma klubb tagit storslam, dvs alla tre topplatserna i omröstningen. Milan lyckades med bedriften två år i rad: 1988 (van Basten, Gullit, Rijkaard) och 1989 (van Basten, Baresi, Rijkaard). Och 2010 var det Barcelonas tur (Messi, Xavi, Iniesta).

Zlatan har haft oturen att leva och spela i skuggan av superduon Messi och Ronaldo och får trösta sig med nio svenska guldbollar. Och det lär nog bli fler…

Men det finns faktiskt en skandinavisk fotbollsspelare som vunnit den åtråvärda Ballon d’Or. År 1977 vann den lille (165 cm) men ack så store Allan Simonsen med tre rösters marginal före Kevin Keegan. Engelsmannen lät sig inte nedslås utan vann de två följande åren.

Och när vi nu är inne på våra danska grannar kan vi notera att den kedjerökande Preben Elkjaer kom trea 1984 och tvåa 1985. Någon svensk har däremot aldrig funnits med bland Topp 3.

Alla nio toppnamnen i årets omröstning kommer från tre klubbar: Real Madrid, Barcelona och Bayern München. Att denna trio också är favoriter i årets Champions League är ju ingen tillfällighet.

Så vi har ett bra tips om du vill bilda dig en egen uppfattning om vem som är en värdig vinnare av nästa Ballon d’Or: se de tre klubbgiganterna på plats i La Liga, Bundesliga eller Champions League.

När det sedan är dags för prisceremonin nästa gång kan du ta på dig kännarminen och nicka belåtet eller kanske skaka ilsket på huv’et. Vi hjälper dig med förberedelserna och bokar biljett och hotell för din juryresa – eller kanske rentav dina juryresor?

Åk på fotbollsresa för att se de bästa spelarna i världen:

Real Madrid, se deras matcher live, klicka här!

Barcelona, se deras spelschema och boka din resa, klicka här!

Bayern München, besök Tyskland och se dom spela live, klicka här!