Semifinaler i Champions League

En katt bland hermelinerna

Returmatcherna i Champion Leagues kvartsfinaler blev mer spännande än förväntat. I tre av dem vägde till slut spelartruppernas bredd och erfarenhet tyngst. Därför gick de två senaste säsongernas mästare – Chelsea och Bayern München – vidare. Och de mesta mästarna – Real Madrid – fortsätter jakten på sin tionde triumf i Europacupen/Champions League.

Men bland dessa tre eleganta hermeliner har en listig katt smugit sig in. Atlético Madrid förlorade för fyrtio år sedan finalen i Europacupen mot Bayern München. Det skedde på ett mycket snöpligt sätt: ett tyskt kvitteringsmål i slutsekunderna ledde till omspel och nederlag. Ända sedan dess har har drömmen om revansch levt hos Los Colchoneros.

När det nu är dags för semifinaler ökar trycket på spelarna och inte minst på coacherna. Det är ingen tillfällighet att det är tränare med tunga CV:n som kommer att stå i rampljuset.

Pep Guardiola har vunnit Europacupen en gång som spelare och Champions League två gånger som coach. Carlo Ancelotti har två Europacup-titlar som spelare och har lett Milan till dubbla Champions League-titlar som tränare. Och José Mourinho hoppas skriva historia. Hans mål är att bli den förste coach som vunnit Europacupen/Champions League med tre olika klubbar.

Den fjärde coachen – Atlético Madrids Diego Simeone – kan inte riktigt matcha detta. Visserligen har han vunnit UEFA-cupen som spelare (med Inter) och fört Atléti till seger i Europa League som coach men den tyngsta titeln i europeisk klubbfotboll saknas ännu.

Efter den makalösa uppvisningen mot Barcelona hemma på Vicente Calderon lever dock hoppet. Och när Luís Figo hade vänligheten att dra Chelsea som motståndare i semifinalen kan kanske den fyrtio år gamla drömmen bli verklighet: en ny finalchans i den största turneringen.

Två av de absolut slugaste matchcoacherna – Mourinho och Simeone – ställs mot varandra. Båda är också erkänt skickliga på att bygga lojalitet och sammanhållning bland sina spelare. Men ”The Special One” har ett problem. I Chelseas anfall har flera spelare passerat sina bäst-före-datum. Det kan man knappast säga om Diego Costa…

Atléti och Chelsea får ursäkta men den andra semifinalen känns som den moraliska finalen. Bayern Münchens vinstmaskin mot världens kanske vassaste spetsformation: Ronaldo – Bale – Benzema. Semifinalmatcherna kommer att bli sprakande föreställningar där två av världens bästa målvakter lär få bekänna färg.

I Europa League blir det en helspansk semifinal mellan Sevilla och Valencia. Med andra ord kommer hälften av lagen i de två turneringarnas semifinaler från La Liga – en tung merit i debatten om var Europas (och världens) bästa fotboll spelas.

I den andra semifinalen möts Juventus och Benfica. Juve hoppas på att få lyfta bucklan inför hemmapubliken på sin eleganta arena: finalen spelas på Juventus Stadium 14 maj.

Men först ska örnarna från Lissabon besegras. På deras arena, Estádio da Luz, ska för övrigt finalen i Champions League spelas 25 maj.

Och om Benfica skulle överraska mot de överlägsna italienska mästarna vilar ändå det förflutnas spöke tungt över klubben. Efter att ha vunnit Europacupen två år i rad i början av sextiotalet har ”O Glorioso” inte levt upp till namnet: de har spelat sju europeiska cupfinaler och förlorat samtliga. Men alla sviter tar ju förr eller senare slut…

Nu återstår bara de absoluta höjdpunkterna av den europeiska cupsäsongen – åtta semifinalmatcher och två finaler. Vilken föreställning ska du njuta av?

Madrid, München, London, Sevilla, Valencia, Turin eller Lissabon – vi fixar biljetter, hotell och en upplevelse du aldrig kommer att glömma!

[button url=”http://www.nickes.com/sv/search.aspx?partnerID=E36A5A9E-1A07-4391-9D9B-4E26A6BE8BB6&SectionID=1″ style=”ci-customcolor” size=”small”] Boka din fotbollsresa här [/button]
[button url=”https://blogg.nickes.com/category/fotboll/” style=”ci-customcolor” size=”small”] Läs fler fotbollsartiklar här [/button]

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *