Formel 1 Singapore

Singapores GP, F1 mitt i natten

Mitt namn är Mattias Persson, och jag kom i kontakt med Nickes.Com för första gången 2006 när jag åkte på en resa till Italiens Grand Prix i Formel 1 på Monza som gänget i Huskvarna hade arrangerat. Jag var vid tillfället 18 år gammal, och hade redan då haft en brinnande passion för motorsport i allmänhet och Formel 1 i synnerhet i över sex års tid. Monza-tävlingen var det andra F1-loppet jag såg live – det första ägde rum på Hockenheim 2005 – och för att uttrycka min tacksamhet för vad jag ansåg vara ett mycket lyckat arrangemang beslutade jag mig för att kontakta Niklas Hellberg, som grundade Nickes.Com och som tillsammans med sina anställda har utvecklat företaget till vad det är idag.

Efter ett tag frågade Niklas om jag var intresserad av att börja skriva guider åt honom inom ramarna för ett av hans nya projekt, och det tog inte lång tid att inse att vi båda skulle få chansen att arbeta med ett roligt och relativt obeprövat koncept. Sedan dess har jag varit verksam som motorsportredaktör och skribent för EventGuides, som är en del av Nickes.Com och som syftar till att förse varje resenär med intressant och lärorik information om sin idrottsdestination.

Tips: Boka din Formel 1-resa till Singapores GP via oss på Nickes.Com här.

Eftersom att jag också driver min egen firma, Motorsport Publication, som sköter den mediala bevakningen och rapporteringen åt ett antal team och förare som tävlar på olika nivåer inom bilsporten, blir det en hel del besök till olika racerbanor under varje säsong – och den här skildringen ska bland annat handla om just ett sådant; en visit till Singapores Grand Prix i september.

Resan till den lilla stadsstaten på Malackahalvöns sydligaste spets övertygade mig än en gång om att Asien verkligen är på frammarsch när det gäller att arrangera evenemang i världsklass. När vi kom till banan, Marina Bay Street Circuit mitt i Singapores affärsdistrikt, slogs jag direkt av hur enormt effektiv biljetthanteringen var. Arrangören hade lagt ut administrationen på ett lokalt hotell (Swissotel The Stamford), och det tog inte mer än några minuter att ta sig igenom (den nästan obefintliga) kön, registrera sig och få ut sina entrébiljetter. Överlägset det bästa system jag varit med om i samband med Formel 1, och till och med en nivå högre än vid förra årets nydanande GP i Abu Dhabi.

Singapores GP är årets enda renodlade nattrace, vilket – i kombination med att se bilarna fara fram på helt vanliga gator i mikronationens absoluta stadskärna – gav upphov till en spektakulär upplevelse. Racing i strålkastarljus är verkligen någonting speciellt. Den som uppskattar bekvämlighet, behagligt klimat och en ren omgivning (Singapores regering utfärdar dryga böter för bland annat nedskräpning) kan vara säker på att ha hittat rätt.

Det finns naturligtvis mer information om hur man mest praktiskt tar sig an ett besök till Singapores Grand Prix i våra EventGuides, men jag kan redan nu avslöja att tunnelbanan – MRT:n – är det överlägsna alternativet i valet av transportmedel. Staden må vara hem åt mellan fyra-fem miljoner invånare, men trots den mycket begränsade ytan (faktum är att Singapore är världens näst mest tätbefolkade land, efter Monaco) upplever man sällan någon trängsel vare sig i kollektivtrafiken eller på gatan. Allting förflyter oerhört smidigt – och högtalarna på tunnelbanestationerna kan till och med få för sig att spela en liten melodi för de väntande resenärerna när tågen rullar in på plattformen!

Mitt besök i Singapore inkluderade givetvis också en påhälsning på klassiska och mytomspunna Raffles Hotel. Som gammal brittisk kronkoloni är det ofrånkomligt att från och till känna de västerländska vindarna på olika håll runt om i staden, men det är få ställen där de blåser lika starkt som på Raffles. Ett besök i hotellets anrika Long Bar, där personligheter som Rudyard Kipling och Charlie Chaplin funnit tid för återhämtning genom åren, är en självklarhet – liksom att prova en äkta Singapore Sling, drinken som uppfanns i just den här baren i början av 1900-talet. För den motorfrälste kan också den officiella och alkoholfria F1-drinken Singapore Slipstream rekommenderas.

Bara namnet är anledning nog att ge den en chans!Efter min – eller vår, för jag hade naturligtvis sällskap av några resekamrater – vistelse i Singapore var det dags att bege sig iväg hem igen, och för min del blev det till att styra kosan direkt till finalen för det tyska Formel 3-mästerskapet på Oschersleben. Just den delen av resan avslutades med ett par dagar i Berlin, som för övrigt i mitt tycke är en perfekt weekendstad.

Det har blivit en del farande för min del den senaste tiden och bland annat så har jag besökt Ferraris hemstad Maranello i norra Italien – ett Mecka för alla som gillar motorsport, oavsett vem eller vilka man eventuellt sympatiserar med. Maranello är en underbar liten by strax utanför Modena, som jag besökte tillsammans med ett antal andra svenskar från olika led i vår motorsportindustri. Huvudsyftet med resan var ett besök på Motorsport ExpoTech-mässan i just Modena, men studieutflykten till Maranello var en trevlig bonus. Ett besök på legendariska restaurangen Cavallino – belägen rakt över gatan från Ferrari-fabriken och ett klassiskt tillhåll för allt från F1-förare till växellådsmekaniker – var en riktig höjdpunkt, liksom en rad andra mer fanatiska utspel som att hitta dolda minnesmärken med F1-tema och avlägga en visit till Ferraris testbana, Fiorano. Alla var väldigt nöjda med trippen till Italien – som även inkluderade ett tillspetsat möte med en minst sagt entusiastisk åsna!