Ska det bli återbesök på Wembley för Bradford?

Dags för kvartsfinaler i FA-cupen och åtta klubbars hoppfulla spelare och supportrar har siktet inställt på Wembley. Såväl semifinalerna (18-19 april) som finalen (30 maj) spelas på den engelska fotbollens paradarena.

Först ut på lördag 7 mars är Bradford City som möter Reading. Sensationslaget Bradford har redan knäppt såväl Chelsea som Sunderland på näsan. De siktar säkert på ännu en FA-cupseger – den förra (och enda) ligger drygt ett sekel bakom oss.  I en omspelsmatch på Old Trafford 26 april 1911 besegrades Newcastle United med matchens enda mål. För bara två år sedan kunde Bradfords fans glädja sig åt två besök på Wembley. I den första matchen blev glädjen dock kortvarig: Swansea vann Ligacupfinalen med 5-0. Men några månader sedan blev det desto roligare: Playoff-finalen mot Northampton Town vanns med klara 3-0 och belöningen blev uppflyttning till League One. I årets upplaga av The Bantams finns det skäl att hålla ett öga på Jon Stead. Han är en vandringsman som representerat inte mindre än tio engelska klubbar under sin karriär. Denna säsong har han gjort mål för Bradford i varje omgång av FA-cupen. Ska han lyckas upprepa bedriften också i kvartsfinalen?

För motståndarna Reading är det tredje kvartsfinalen de senaste sex åren. Men 2010 och 2011 var det Aston Villa resp. Manchester City som stod i vägen för en semifinal på Wembley. Nog verkar väl Bradford City väga lite lättare i den jämförelsen?

Vill du se Bradford – Reading live? Skicka in en prisförfrågan till oss, klicka här!

Några timmar senare denna lördag väntar ett derby på Villa Park i Birmingham: Aston Villa mot West Bromwich Albion. Här talar vi om två klubbar med betydligt tyngre meriter. Aston Villa har vunnit FA-cupen sju gånger – men det var ett tag sedan senaste gången det begav sig. Två mål av Peter McParland 4 maj 1957 gav Villa segern med 2-1 mot Manchester United. Tre FA-cupfinaler har avgjorts mellan just Aston Villa och West Bromwich: 1887 (2-0), 1892 (0-3) och 1895 (1-0). Men i år tar det roliga slut för ett av lagen redan i kvartsfinalen. WBA har fem FA-cuptitlar på meritlistan. Den senaste kom 1968 då Jeff Astle sänkte Everton med matchens enda mål – i 93:e minuten. Det var den första FA-cupfinalen någonsin som sändes i färg-TV. Men för Everton kändes nog det mesta ganska grått…

Begär pris på paket till Aston Villa mot West Bromwich Albion, klicka här!

Söndag 8 mars är det dags för den tredje av årets kvartsfinaler. På Anfield tar Liverpool emot Blackburn Rovers. Ännu ett möte mellan två klassiska cuplag: Liverpool med sju FA-cuptitlar och Blackburn med sex. Men medan Liverpool vann sin första FA-cup 1965 så vann Rovers sin senaste 1928… I Liverpool har Steven Gerrard ljuva minnen från FA-cupfinalen 2006 mot West Ham. Efter underläge med 0-2 och 2-3 kvitterade Captain Fantastic på stopptid. Förlängningen blev mållös och Gerrard var en av straffskyttarna som till slut avgjorde finalen. Pepe Reina räddade tre av West Hams fyra straffar.

Boka paket till Liverpool – Blackburn, klicka här!

Sist ut av kvartfinalerna är ett riktigt tungviktsmöte måndag 9 mars: Manchester United mot Arsenal. Med elva FA-cuptitlar vardera är detta de två mest framgångsrika klubbarna någonsin. Två gånger har de mötts i finalen. Matchen 1979 har gått till historien som ”The Five-minute Final”. Arsenal hade en till synes säker ledning med 2-0 när Gordon McQueen reducerade i 86:e minuten. Två minuter senare kvitterade Sammy McIlroy. The Gunners supportrar trodde inte sina ögon men fick snart tillbaka hopp och röststyrka. I matchens sista minut avgjorde Alan Sunderland matchen till Arsenals fördel. Finalen 2005 blev en helt annorlunda historia. Efter den första mållösa FA-cupfinalen sedan 1912 blev det straffsparkar. Arsenal satte sina fem med bl.a. Ljungberg och Van Persie som skarpskyttar. Såväl Ronaldo som Rooney hittade också rätt men Paul Scholes darrade på manschetten. Ska Rooney komma med i målprotokollet också tio år senare?

Se Manchester United – Arsenal på plats, klicka här för priser!

FA-cupen är världens äldsta fotbollsturnering och fortfarande en av de hetaste. Tre matcher kvar för att få lyfta pokalen och vi kan ta dig till kvartsfinaler, semifinaler och final – det är bara att välja. Wembley – here we come!

Se priser på alla FA-cup matcher, klicka här!