Slaget om Rom: Curva Sud mot Curva Nord

Colosseum, Forum Romanum, Peterskyrkan – det är inte utan anledning Rom kallas den eviga staden. Men för oss fotbollsgalningar är det ett annat byggnadsverk som ger rysningar längs ryggraden: Stadio Olimpico.

Se alla matcher i Rom, klicka här!

Här spelas Derby della Capitale, matcherna mellan Roma och Lazio. Varje derbymatch känns som ett vulkanutbrott där supportrarna i kurvorna överträffar varandra med tifos, knallskott och bengaler.

I Curva Sud är Francesco Totti den store hjälten. Il Re di Roma (kungen av Rom) har spelat 40 derbymatcher och gjort 11 mål. Både det ena och det andra är oöverträffat. Och han har inte slagit av på takten. I årets första derby gjorde han Romas båda mål…

Men allt har sitt slut och Totti fyller 39 år i höst. Blir derbyt 24 maj hans sista? Och kommer han att avsluta med ett tolfte mål?

Lazios supportrar i Curva Nord sätter sitt hopp till Felipe Anderson, en 21-årig brasiliansk magiker som skapar sina underverk på mittfältet. Hans senaste mirakel var passningen fram till det enda målet i Coppa Italias semifinal borta mot Napoli. Nu väntar final mot Juventus och förhoppningsvis nya trollkonster.

Felipe Anderson har fått smeknamnet(?) O Rato de Roma. Frågan är alltså om det blir Kungen eller Råttan som drar det längsta strået i säsongens andra derby?

Juventus är ohotade i toppen av Serie A men striden om andraplatsen är stenhård mellan de två klubbarna från Rom. Tvåan i ligan får en säker plats i Champions League medan trean tvingas till ett nervöst kvalspel. Mycket står på spel i den näst sista omgångens glödheta derby.

Se priser för matchen i höst, klicka här!

Se priser för matchen i vår, klicka här!

Själv såg jag ett klassiskt Derby della Capitale 6 januari 2005. Lazio hade inte vunnit ett derby sedan mars 2000. Nu var klubbikonen Paolo Di Canio tillbaka och hoppet växte dag för dag. Jag och min son Johan hade fått fantastiska platser (tack Nickes.Com!) och stämningen, ljudnivån och förväntningarna hos de båda lagens supportrar var bedövande.

Efter en knapp halvtimma tog Lazio ledningen. Att det var Di Canio som stod för målet gjorde ju inte saken sämre. Men med drygt tjugo minuter kvar kvitterade en annan kontroversiell och spektakulär spelare: Antonio Cassano. Skulle den femåriga förbannelsen hålla i sig?

Nej – vi och de andra drygt 70 000 upphetsade åskådarna på Stadio Olimpico fick se (och höra…) två mål till. Först gjorde Lazios nuvarande ungdomstränare César 2-1 och sedan satte den blivande trotjänaren Rocchi spiken i kistan.

Känslorna efter matchen både nådde och överträffade kokpunkten. Vi tog oss snabbt ombord på en buss för att komma undan stöket och tårgasen. I närheten av Peterskyrkan hoppade vi av, svepte ett par öl och avnjöt alla TV-repriser, passionerade kommentarer och kloka analyser. Som tur är talar Johan italienska…

Efter midnatt tog vi en taxi tvärs genom Rom – bara det är alltid ett äventyr i denna stad. Vi började bli lite småhungriga och letade efter något att sätta tänderna i. De flesta ställen hade redan stängt men till slut hittade vi en irländsk pub som serverade ljuvlig pizza. Och gissa vad som rullade på TV-skärmarna…

Vill du också uppleva en stad och en match som inte liknar någonting annat? I Rom är fotbollen både kultur, religion och skådespel. Jag kan lova en sak: du kommer inte att ångra dig. Njut av försommarvärmen och ett stycke fotbollshistoria – vi fixar biljetter och hotell!

Kolla alla fotbollsresor Nickes.Com har, klicka här!