Snart premiärdags för Rickard Rydell och Honda Racing team Sweden i WTCC

Formel 1 i all ära – men det är faktiskt fler än Marcus Ericsson som försvarar de svenska färgerna i VM-sammanhang i banracing i år. Om lite drygt två veckor inleds världsmästerskapet för standardbilsracing, WTCC (World Touring Car Championship) i Argentina, och med på startlinjen – för ett helsvenskt team – finns en av våra allra mest folkkära förare.

Rickard Rydell och Honda Racing team Sweden är kombinationen som ska ta upp kampen med Citroën och de andra stora biltillverkarna i världens tuffaste touring car-serie. För Rydell, som vunnit både den brittiska (BTCC) och svenska (STCC) motsvarigheten, handlar det om comeback i WTCC för den första
fullständiga säsongen sedan 2009. Den här gången rör det sig alltså om en helsvensk satsning tillsammans med Honda Sverige, i ett projekt översett av NIKA Racing; samma team som Rydell körde för när han vann STCC-titeln 2011.

Efter förseningar i leveransen av teamets nya Honda Civic kunde man i början av förra veckan äntligen genomföra de första (och enda) testerna inför säsongen. Förberedelserna ägde rum på den relativt okända Tazio Nuvolari-banan utanför Milano, där Rydell fick bekanta sig med sitt nya tävlingsvapen för
allra första gången.

Torsdagen (19/2) fraktades all utrusning – och alla bilar – till Sydamerika. Det har alltså varit snäva tidsramar för Rydell och co., som ser de tre första tävlingarna i Argentina, Marocko och Ungern som fortsatta testtillfällen – men tro inte att det kommer hållas igen för det…

Årets WTCC-säsong utgörs av 12 deltävlingar runt om i världen, och kalendern är lika intressant som den är mångfacetterad. Bland annat gästar fältet en helt ny bana i Buriram i norra Thailand, finalen körs i Qatar, och i maj viner historiens vingslag mot vindrutorna på mytomspunna Nürburgring Nordschleife.

Vill du också vara med och stötta fram Rickard Rydell och Honda Racing team Sweden – Sveriges enda VM-team i banracing? Hör av dig till oss på Nickes.Com, så hjälper vi dig med just dina önskemål.

Några andra WTCC-förare att hålla ögonen på under 2015:

Sébastien Loeb

Niofaldig rallyvärldsmästare som sadlat om och redan blivit en vinnare i WTCC.

Yvan Muller

Fyra VM-guld och 41 vunna race säger allt. Har bara missat topp tre i totalen en enda gång på nio säsonger – och då var han fyra.

José María López

Regerande världsmästare och teamkamrat med både Loeb och Muller i Citroën.

Gabriele Tarquini

Före detta F1-förare som vann WTCC 2009 och nu anför Hondas fabrikssatsning. En bra måttstock för Rydell och Honda Racing team Sweden, som tävlar med på pappret samma material – om än med betydligt mindre uppbackning.

WTCC-kalendern 2015:
(Klicka på racet för att göra en intresseanmälan)

Race 1: Argentina (Autódromo Termas de Río Hondo) 6-8 mars

Race 2: Marocko (Circuit Moulay El Hassan) 17-19 april

Race 3: Ungern (Hungaroring) 1-3 maj

Race 4: Tyskland (Nürburgring Nordschleife) 15-16 maj

Race 5: Ryssland (Moskva) 5-7 juni

Race 6: Slovakien (Slovakia Ring) 19-21 juni

Race 7: Frankrike (Paul Ricard) 26-28 juni

Race 8: Portugal (Vila Real) 10-12 juli

Race 9: Japan 11-13 september

Race 10: Kina (Shanghai) 25-27 september

Race 11: Thailand (Buriram) 30 oktober-1 november

Race 12: Qatar (Losail) 20-22 november