Hockey-VM 2017

Stor guide till Hockey-VM 2017 i Paris och Köln

Kommande vår arrangeras världsmästerskapen i ishockey i de turistvänliga städerna Köln och Paris. Förutom chansen att se ishockey på hög nivå finns möjligheten att besöka attraktionerna Kölnerdomen och Eiffeltornet i (förhoppningsvis) strålande vårväder.

I denna späckade guide får du tips om vilka av Sveriges matcher du borde se. Dessutom finns fem matcher från den andra gruppen i Paris som är värda ett besök.

Här kan du göra en prisförfrågan på Hockey-VM hos nickes.com, klicka här!

Hockey-VM går av stapeln för 81:a gången 5 till 21 maj 2017. Denna gång arrangeras turneringen i två länder och städer, Köln i Tyskland och Paris i Frankrike. Precis som vanligt deltar 16 nationer som är uppdelade i två grupper.

Grupp A – Köln:

Lag:

Danmark

Italien

Lettland

Ryssland

Slovakien

Sverige

Tyskland

USA

Senast Hockey-VM arrangerades i Köln var så sent som 2010. Då vann Tjeckien en rafflande final mot Ryssland med 2-1. Turneringen beskrevs som en succé och det är mycket därför Köln får stå som värd igen. Ena gruppspelet, två kvartsfinaler, semifinaler, bronsmatchen och finalen avgörs i LANXESS Arena som tar 18 500 åskådare.

Köln är beläget i västra Tyskland och är landets fjärde största stad. I ingressen nämndes Kölnerdomen som är väl värd ett besök om man är i staden. Katedralen hade en byggnadstid på 632 år (1248-1880) och har en magnifik utsiktsplats 98 meter ovanför marken. Dessutom ligger domen endast tre kilometer från hockeyarenan och är ett perfekt utflyktsmål på väg till match.

Det finns i övrigt mängder med saker att göra i denna pulserande storstad. Bland annat kan man besöka Zoo eller varför inte strosa runt i stadens gamla kvarter och känna historiens vingslag?

Grupp B – Paris:

Finland

Frankrike

Kanada

Norge

Schweiz

Slovenien

Tjeckien

Vitryssland

Senast det spelades världsmästerskap i ishockey i Frankrikes huvudstad (Paris går även under epitetet ”Europas huvudstad”) var 1951. Då segrade Kanada, med Sverige och Schweiz på silver- och bronsplats. Denna gång kommer det inte delas ut några medaljer i Paris, då turneringen avgörs i Köln från och med semifinalerna. Men det betyder inte att det inte är värt att besöka staden och AccorHotels Arena, belägen precis vid floden Seine och den välkända parken Bercy.

På bekvämt gångavstånd från arenan finns bland annat katedralen Notre Dame, Champs Elysée, Eiffeltornet och Louvren, museet där Leonardo da Vincis skapelse Mona-Lisa tronar.

Utöver allt detta finns ett stort utbud av restauranger, barer och caféer i närheten. Den centralt placerade arenan kommer under hockey-VM att kunna härbärgera 15 000 åskådare per match.

Tips på fem sevärda matcher under gruppspelet i Paris:

 5 maj: Tjeckien-Kanada:

Regerande världsmästarna Kanada får direkt i premiären bekänna färg när de ställs mot Tjeckien som alltid är med i försnacket. Tjeckien brukar alltid ha med många fans som sätter färg på VM-turneringarna. Kopplingen mellan Frankrike och Kanada genom historien gör att det lär finnas en hel del flaggprydda och sjungande kanadensare på Paris gator under mästerskapen. Kanada brukar normalt sett ha med sig många fans, men nu lär det bli extra många och de lär nog ha lite av hemmaplan under hela gruppspelet.

6 maj: Norge-Frankrike:

På papperet är kanske inte detta den mest upphetsande matchen. Men det finns rätt många faktorer som gör att detta är en tillställning som är väl värd att se. Hockeymässigt ska Norge vinna detta, men det är premiärmatch, kvällsmatch och lördagsmatch. Fransoserna och fransyskorna lär fylla läktarna i ett försök att lyfta fram sitt lag till seger.

8 maj: Finland-Tjeckien:

De senaste åren har vårt östra grannland fått fram en fantastisk kull med talanger som lär färga världshockeyn ett par decennier från nu. De allra flesta spelar i NHL, därför blir det svårt att veta vilka som kan tänkas komma loss till 2017 års VM. Men det finns några spelare som var med och vann VM-silver 2016 som huserar på europeisk mark och troligtvis spelar i Paris. Jarno Koskiranta (SKA St. Petersburg), Mikko Koskinen (SKA St. Petersburg) och Juuso Hietanen (Dynamo Moskva) är några exempel.

9 maj: Schweiz-Frankrike:

Delar av Schweiz är franskspråkigt och länderna gränsar dessutom till varandra. Det här är ett derby och dessutom ska vi ha klart för oss att Schweiz har en historik av att blanda och ge i VM-turneringarna och är enormt svårtippade. Medaljstrid i Köln är ingen omöjlighet för det här landslaget som gått framåt rejält de senaste tio åren, men på grund av deras ojämnhet kan det lika gärna bli bottenstrid. Det finns fog för att tro på att denna match kan gälla riktigt mycket.

16 maj: Kanada-Finland:

På förhand går det inte tro annat än att denna match, som är epilogen för gruppspelet, kommer gälla för att placera sig så bra som möjligt inför kvartsfinalerna. Troligtvis kommer denna match även gälla som gruppfinal.

Vilka av Sveriges matcher ska man se under gruppspelet i Köln?

Om man inte har möjlighet att spendera elva dagar i Köln för att följa Sveriges samtliga sju gruppspelsmatcher skulle jag rekommendera att man väljer ett besök antingen i början eller i slutet av gruppspelet.

Förslag 1: 5-6 maj:

Redan i premiären drabbar Sverige samman med ständiga guldfavoriten Ryssland. Oavsett vilka spelare som kommer att ingå i de båda lagens VM-trupper är det här en match som rekommenderas varmt.

Dagen efter möter Tre Kronor hemmanationen Tyskland vilket bara det lär garantera en fullsatt LANXESS Arena och en härlig stämning på läktaren. Lägg till det faktum att det är lördag och kvällsmatch, så förstår ni att detta kan bli en upplevelse bortom vardagen. Tyskarna är ju kända för att kunna skapa god stämning vid idrottsevenemang, och vi svenskar är ju i sanningens namn inte så långt efter när det handlar om magisk läktarkultur och bra inramning.

Ytterligare en match att rekommendera denna helg är USA-Tyskland som går av stapeln på fredagskvällen: VM-premiär och hemmanationen spelar. Detta plus att amerikaner har en förkärlek för att semestra i Tyskland gör att hög stämning lär kunna garanteras även på denna match.

Väljer man att resa denna helg finns det alla möjligheter att förlänga vistelsen med en dag åt vardera hållet (4-7 maj) och på så sätt göra detta till den perfekta weekendresan med shopping, sevärdheter, hockey och god mat.

Förslag 2: 14-16 maj

Sveriges två avslutande matcher i gruppspelet där Danmark är först ut. Nordiskt derby och danskarna lär komma ut übertaggade för att försöka lugga ”storebror” på poängen.

Sist ut i gruppspelet är mötet mot Slovakien och detta kan mycket väl bli en match som avgör de båda lagens vidare öden i turneringen. Det gäller ju att placera sig så bra som möjligt i gruppen för att dels få stanna i Köln för att spela kvartsfinal, men också för att man förhoppningsvis får lättare motstånd i kvarten.

Även här finns det andra sevärda matcher att rekommendera utöver Sveriges:

14 maj: Slovakien-USA

16 maj: Ryssland-USA

Matcherna spelas söndag och tisdag. Vill man göra annat än att gå på hockey på måndagen lämpar sig denna dag perfekt för utflykter i närområdet eller shopping.

Sveriges övriga matcher i gruppspelet är:

8 maj: USA-Sverige

11 maj: Sverige Lettland

12 maj: Sverige-Italien

Hur ska man tänka för att se Sverige i slutspelet?

Det här är såklart jättesvårt att sia om. Klart är ju att semifinaler, bronsmatch och final spelas i Köln, men två av kvartsfinalerna spelas i Paris och hur dessa paras ihop beror ju helt och hållet på hur lagen placerar sig i gruppspelet. Men i grupp A, där Sverige spelar, lär det väl handla om just Sverige, Ryssland och USA på topp tre-placeringarna. Trean och fyran i gruppen får nämligen byta spelplats och möta ettan/tvåan i grupp B.

Om man väljer att boka in en eller två kvartsfinaler i Paris så lär man få en upplevelse, oavsett om Tre Kronor spelar där eller ej. Grupp B härbärgerar stornationer som Kanada, Finland och Tjeckien och två av dessa lag lär spela kvartsfinal i AccorHotels Arena.

20-21 maj Finalhelgen i Köln

Från och med semifinalspelet avgörs alltså 2017 års VM-turnering i Köln och LANXESS Arena med semifinaler på lördagen och bronsmatch och final på söndagen. En späckad hockeyhelg med internationell toppishockey alltså. Väl värt att lägga en bokning på dessa matcher och hålla tummarna för att Sverige tar sig dit.

Här kan du göra en prisförfrågan på Hockey-VM hos nickes.com, klicka här!