Superguide till Zlatans nya stad

Los Angeles blir nästa stopp i karriären för Zlatan Ibrahimovic. Men tro inte att svensken blir den enda superstjärnan i ”Änglarnas stad”, där Galaxy bara är en av många professionella klubbar. Vi bad vår man i LA presentera sportutbudet i Zlatans nya hemstad.

(Klicka på klubbnamnen för att se spelschema och boka resor.)

Det är kanske inte i första hand som sportstad man tänker på Los Angeles. Men tack vare sitt fantastiska varma klimat året runt, är det en perfekt destination för vad vi i Norden skulle kalla sommaridrotter. Det gäller inte bara för utövare utan också för alla som gärna nöjer sig med att vara åskådare.

Boka en sportresa till Los Angeles

Sedan en tid tillbaka har Nickes.Com en representant på plats i LA. Jörgen Hult bor med sin familj i den kaliforniska världsmetropolen och han kommer med jämna mellanrum att rapportera från Zlatans nya hemstad. Jörgens första uppdrag var att kartlägga de olika klubbarna i Los Angeles. Här är resultatet.

Håller vi oss till lagidrotter och definierar staden Los Angeles ganska brett (egentligen är det vi normalt kallar för Los Angeles ett stort antal sammanväxta städer) så hör alla lagen nedan hemma i ’greater LA’:

Los Angeles Dodgers

Ett av basebollens mest klassiska lag. Kommer ursprungligen faktiskt från östkusten och tävlade då under namnet Brooklyn Dodgers. Flyttade till Los Angeles 1958 och har sedan ett par år därefter spelat alla sina hemmamatcher på klassiska Dodger Stadium.

Los Angeles Lakers

Det mest klassiska basketlaget i NBA från Los Angeles. Har det tuffare just nu och hänger inte riktigt med lokalkonkurrenten Clippers. Men med klassiska tidigare stjärnor som Magic Johnson, Shaquille O’Neill och Koby Bryant, har Lakers fortsatt en fast plats i många LA-bors hjärtan. Spelar sina hemmamatcher i Staples Center som delas med flera andra lag.

Los Angeles Clippers

Clippers är Lakers stora lokala konkurrent. Clippers har haft sitt hem i Los Angeles sedan 1984 och har under merparten av tiden varit ”lillebror” till Lakers. Men på senare år har Clippers tagit rollen som det mest framgångsrika laget. Clippers delar hemmaarena med Lakers, åtminstone ett par år till, sedan är det möjligt att Clippers flyttar.

Los Angeles Kings
Ishockey i varma Kalifornien? Ja, det funkar! Mest förknippad med Kings är världens genom tiderna kanske bästa spelare. Wayne Gretzky gick till Kings 1988 med ambitionen att hockeyn verkligen skulle slå igenom i denna varma delstat. Även om laget fick ett lyft med ”The Great One” så dröjde de stora framgångarna till 2010-talet där Kings än så länge kan stoltsera med två Stanley Cup-vinster. Spelar också sina hemmamatcher i Staples Center.

Los Angeles Kings

 

Los Angeles Sparks

Tävlar i damernas motsvarighet till NBA, d.v.s WNBA. Ett av de absolut mest framgångsrika lagen inom dambasketen. Tog senaste titeln 2016. Spelar också sina hemmamatcher i Staples Center.

Los Angeles Rams

Rams, som tävlar i amerikansk fotboll, har flyttat mellan olika städer under sin historia. Los Angeles var hemmabasen från 1946 till 1994 då flyttlasset gick till St. Louis. 2016 kom klassiska Rams tillbaka hem och numera spelar de sina hemmamatcher i klassiska Coliseum som varit huvudarena för två olympiska spel.

Los Angeles Chargers

Inte nog med att Rams återvände hem. Från att under en längre period inte haft något lag från Los Angeles i NFL, stod staden 2017 plötsligt med två lag i ligan. Mellan 1961 och 2016 hade Chargers San Diego som sin stad. Flytten var inte helt enkel och lämnade en hel del besvikna fans i San Diego. Nu spelar Chargers sina hemmamatcher på StubHub Center, den klart minsta arenan i NFL.

Los Angeles Galaxy

Galaxy spelar den europeiska formen av fotboll, soccer, och är kanske den mest kända klubben i hela MLS. 2007 fick Galaxy mycket uppmärksamhet då David Beckham började spela för klubben. Och nu har alltså Zlatan Ibrahimovic anslutit. LA Galaxy spelar sina hemmamatcher på StubHub Center.

Los Angeles Football Club

LAFC är den sista nykomlingen till Los Angeles samling av starka idrottslag. Precis som Galaxy, som helt klart blir klubbens största konkurrent, är det fotboll som gäller. 2018 är LAFC:s första säsong och det skall bli spännande att se hur nykomlingen klarar sig i konkurrensen med numera klassiska Galaxy. De kommer att spela sina hemmamatcher i Banc of California Stadium.

Los Angeles Angels

Baseballrival till Dodgers. Angels har haft lite olika varianter på namn över årens lopp. Officiellt sedan 2016 är det just Los Angeles Angels men i folkmun alltid bara Angels. Håller till i Anaheim strax sydöst om Los Angeles mer centrala delar. Har en World Series som absolut största merit. Spelar sina hemmamatcher på Angel Stadium.

Anaheim Ducks

Ducks är ishockey och därför också Kings stora lokalkonkurrent. Startades som en del av Disney-koncernen och då under det fulla och mäktiga namnet Mighty Ducks of Anaheim. Disney har sedan länge sålt ut sina ägarintressen och namnet ändrades till Anaheim Ducks kort därefter. Har en Stanley Cup som absolut största merit. Spelar sina hemmamatcher i Honda Center.

Sänkta flygpriser

Los Angeles är inte det lättaste resmålet med tanke på avståendet. Men de senaste åren har priserna för flygbiljetter kommit ned rimliga nivåer. Addera det fördelaktiga klimatet med värmegaranti året runt, så framstår Los Angeles som ett spännande resmål, inte minst för den reseglada och sportintresserade familjen.

Stort utbud

Oavsett vilken tid på året du åker, kan du kombinera flera matcher för de lag och idrotter du är intresserad av. Och resten av tiden? Ja, milslånga stränder, Disneyland, Hollywood, Beverly Hills … Här finns nästan hur mycket som helst att se, höra och uppleva! Vi hjälper dig gärna att skräddarsy en resa till LA med mängder av upplevelser för hela familjen.

Reporter: Jörgen Hult