Bundesliga buss

Ta bussen till Bundesliga!

Om du är skrockfull bör du nog sluta läsa direkt. Men om inte fredagen den trettonde skrämmer dig kommer här ett lysande förslag.

Tidigt på morgonen fredag 13/3 rullar en fotbollsbuss iväg från Jönköping. Vi stannar lite varstans längs E4 för att plocka upp fler glada resenärer. Och efter en dag med fotbollssnack (hela tiden) och förfriskningar (titt som tätt) är vi till slut framme vid resans mål: Dortmund.

På lördag är det dags för fotboll. Det finns två Borussia-matcher att välja på: Dortmund mot Köln eller Mönchengladbach mot Hannover. Vilken du väljer är en fråga om tycke och smak.

Borussia Dortmund har en bra statistik mot 1. FC Köln. Av de tolv senaste mötena i Bundesliga har tio slutat med seger för de gulsvarta. Den enda förlusten kom för en månad sedan och är typisk för BVB:s tunga säsongsstart. Jürgen Klopps manskap balanserar på nedflyttningsstrecket och det är hög tid för uppryckning.

I Champions League ser det helt annorlunda ut. Full pott efter fyra gruppspelsmatcher, klara för slutspel och gruppsegern så gott som säkrad. Adrián Ramos och Ciro Immobile har gjort tre mål och Marco Reus (som missade de två första matcherna) två.

Köln hade sin storhetstid under sextio- och sjuttiotalet. Sedan dess har det varit lite tunnsått med glädjeämnena. Att vänsterbacken Jonas Hector fick göra sin landslagsdebut i helgen är kanske ett tecken i skyn?

Denna säsong är nykomlingarna Köln stabilt förankrade i mitten på tabellen: fyra vinster och fyra förluster, elva gjorda mål och elva insläppta. Men räcker laget till på Westfalenstadion mot ett stjärnspäckat Dortmund med Marco Reus och Mats Hummels i spetsen? Och kommer Kölns trogna supportrar att få en syl i vädret när de ställs mot ljudbangen från Die Gelbe Wand, Europas största ståplatsläktare?

Det andra alternativet för lördagens fotbollsunderhållning är en toppmatch. Mönchengladbach har bara förlorat en match i Bundesliga (mot Dortmund) och ligger på en tredjeplats. Snäppet bakom och på en kvalplats till Champions League hittar vi Hannover.

Borussia Mönchengladbach vann många hjärtan under sjuttiotalet då klubben vann Bundesliga fem gånger, UEFA-cupen två gånger och spelade Europacupfinal mot Liverpool (1-3). Allan Simonsen (165 cm) var den minste av alla stora hjältar.

Nu när drömmen om nya titlar tar fart är det extra kul att två svenska spelare är med på tåget: Oscar Wendt och Branomir Hrgota med rötterna i IFK Göteborg resp. Jönköpings Södra. Och i Europa League där laget leder sin grupp har Hrgota bidragit med ett mål och två målgivande passningar.

Också i Hannover 96 hittar vi en spelare med ett förflutet i den svenska fotbollen: Miiko Albornoz som ingick i Chiles VM-trupp (dock utan att få någon speltid). Klubben har en mycket internationell spelartrupp med landslagsmeriter från inte mindre än nio länder.

Men supportrarna har fått vänta länge på framgångar. Visserligen vann Hannover 96 DFB-Pokal 1992 men det är hela sextio år sedan klubben kunde titulera sig tyska mästare. Och ska det bli slut på den ökenvandringen måste målproduktionen ta fart.
Det är bara arma HSV som gjort färre mål än Hannover denna säsong. Kanske tappen går ur tunnan på Borussia-Park?

Söndag 15 mars ägnas åt eftersnack och avkoppling, förslagsvis på några av alla trevliga barer och restauranger runt Alter Markt. För hundra år sedan var Dortmund den bryggeritätaste staden i Tyskland. Nu finns det bara ett bryggeri kvar men öl är det ingen brist på. Ett tips: Brinkhoff’s med currywurst. Och missa inte heller stadens bryggerimuseum.

Efter en helg i fotbollens och ölens tecken är det dags för hemresa på måndag morgon. Bussen tar dig tryggt och säkert hem och du stiger av glad och lycklig om än lite trött…

För mer info, priser och tider klicka här. För bokning, kontakta oss på info@nickes.com eller 036 14 14 43.