NBA fans collage picture

Ta chansen att se världens bästa basket

Basket har aldrig blivit någon stor publiksport i Sverige. Annat är det i USA där sporten är omåttligt populär. Genomsnittsamerikanen har bra koll på hur det går i National Basketball Association, NBA, som är världens bästa basketliga och rymmer mängder med superstjärnor som sätter färg på tillvaron.

NBA innehåller 30 lag som är indelade i två konferenser (öst och väst) och sammanlagt sex divisioner. Regerande mästare är Cleveland Cavaliers som i somras tog hem NBA-titeln, deras första genom tiderna, efter att 2015 ha förlorat finalen mot Golden State Warriors. Samma lag som de för övrigt slog i finalen 2016.

Här nedan får ni tips på spännande resmål i USA som går alldeles utmärkt att kombinera med världens bästa basket.

New York:

I ”Världens huvudstad” huserar två NBA-lag, Brooklyn Nets och New York Knicks, och basketintresset är stort i staden som aldrig sover.

Knicks huserar i klassiska Madison Square Garden som är beläget centralt på Manhattan och det finns gott om möjligheter till shopping, matupplevelser och gästvänligt boende i närheten. Det är inte heller långt till välkända Central Park som erbjuder förströelser för hela familjen året runt.

Det är helt enkelt så att det är på Manhattan ”det händer” och möjligheterna och utbuden är oändliga.

Brooklyn Nets håller till i stadsdelen… Just det, Brooklyn, och spelar i superfräscha bygget Barclays Center. Arenan stod färdig 2012 och kan härbärgera 18 103 åskådare när det vankas basket.

Stadsdelen knyts samman med Manhattan av ett stort antal hängbroar över East River. Den mest kända torde vara Brooklyn Bridge.

Förutom Al Capone och Woody Allen, som båda är från stadsdelen, är också hiphopartisten Jay-Z uppväxt här. Han är delägare i Nets och hade en stor del i att Barclays Center kom till.

Nöjeslivet och shoppingen kanske inte är det som utmärker stadsdelen. Men är man sugen på att strosa runt i Prospect Park eller gå på Brooklyn Museum, ett konstmuseum där det bland annat finns en stor papyrussamling, är Brooklyn ”the place to be”. Icke att förglömma är den berömda ålderstigna nöjesparken vid Coney Island. Detta och mycket, mycket mer såklart finns att hämta i Brooklyn.

Fem rekommenderade matcher i New York under NBA-säsongen 2016/17:

 

31 oktober: Brooklyn Nets – Chicago Bulls

Nets kanske inte klingar så högt i den genomsnittlige svenskens öron. Men det gör Chicago Bulls, som på 1990-talet vann hela sex NBA-titlar med en viss Michael Jordan i laget. Bulls har inte varit framme i final sedan de tog sin senaste titel 1998, men intresset för laget lever kvar och räkna med högt tryck på läktaren.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på Nickes.Com

9 november: New York Knicks – Brooklyn Nets

Derby i klassiska Madison Square Garden. Även om man inte har ett stort basketintresse så är detta en begivenhet som man absolut ska bocka av på sin ”to do”-lista.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på Nickes.Com

23 november: Brooklyn Nets – Boston Celtics

Thanksgiving är en stor begivenhet i USA och i år infaller dagen den 24 november. Perfekt att boka in en New York-resa i samband med det och fira tillsammans med amerikanarna. Att mesta mästarna Boston Celtics (17 NBA-titlar) kommer till staden i samband med detta gör ju såklart inte saken sämre.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på Nickes.Com

25 november: New York Knicks – Charlotte Hornets

Vi fortsätter på Thanksgiving-temat. När kalkonen är uppäten skulle det väl sitta fint med ett besök på Madison Square Garden? Dessutom tillhör Charlotte ett av topplagen i ligan och vi vågar utlova kvalitetsbasket.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på Nickes.Com

6 februari: New York Knicks – Los Angeles Lakers

Det är alltid en upphaussad stämning när idrottslag från USA:s två största städer drabbar samman. Lakers, som vann NBA-titeln senast 2010, har några tyngre år bakom sig och slutade faktiskt näst sist i ligan förra säsongen. Fans, ägare och spelare vill väl knappast se en upprepning av det skrala resultatet?

Gör en bokningsförfrågan till denna match på Nickes.Com

Florida:

I delstaten återfinns två NBA-lag, Miami Heat och Orlando Magic.

Miami som stad är mest känd för vackra palmer, varmt klimat och trevliga Miami Beach där man, i brist på fantasi, bara kan sitta på en uteservering och njuta av utsikten över havet och alla människor. Men det finns självklart mycket mer i den här staden. Stort utbud av restauranger och shopping är sådant som gör alla i resesällskapet nöjda och glada.

En timmes bilkörning sydväst om centrala Miami hittar vi nationalparken Everglades där man kan åka båt på floden och förhoppningsvis skåda alligatorer som det finns mängder av i parken.

Vill man träffa lite mindre skräckinjagande djur kan man istället besöka Miami Seaquarium som ligger på ön Virginia Key strax utanför staden. I Seaquarium kan man bland annat simma med sälar och delfiner.

I norra Florida ligger Orlando och är man väl där så är ett besök på Disneyworld ett måste. Nöjesparken, som är hela 121,7 kvadratkilometer stor, erbjuder mängder med aktiviteter för både stora och små. Det lär inte saknas saker att göra bland alla Kalle Ankor och Janne Långbenar.

Tolv mil österut ligger Kennedy Space Center, beläget på ön Merritt Island vid delstatens östra kust. Där kan man spatsera runt och kolla på utställningar som handlar om NASA:s rymdprogram och mycket, mycket annat. Vid anläggningen bygger man ihop rymdfarkoster som skjuts upp från basen Cape Canaveral några mil söderut.

Fem rekommenderade matcher i Florida under NBA-säsongen 2016/17:

 

26 oktober: Orlando Magic – Miami Heat

Delstatsderby och garanterat mycket folk från bägge läger på plats i Amway Center för att heja fram sina respektive lag. Addera att det är ligapremiär. I Miami Heat återfinns dessutom en av NBA:s absolut största stjärnor, Dwayne Wade.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på Nickes.Com

25 november: Orlando Magic – Washington Wizards

De bägge lagen spelar i samma division (Southeast) och ska man nå slutspel är det extra viktigt att vinna de inbördes mötena. Även här återkommer vi till Thanksgiving-temat då matchen äger rum dagen efter.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på Nickes.Com

18 december: Orlando Magic – Toronto Raptors

Basket är en sport som är stor i USA. Men även hockeyns hemland Kanada har med en representant i ligan, nämligen Toronto Raptors. Laget, som är relativt nytt, har ännu inte varit framme i någon mästerskapsfinal men har något bra på gång. Det visar om inte annat fjolårets totala fjärdeplats i ligan på.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på Nickes.Com

27 december: Miami Heat – Oklahoma City Thunder

Det finns ett oändligt antal filmer som speglar charmen och mysfaktorn med att fira julen i Florida. Nu har ni chansen att göra just detta och kombinera det med toppbasket. Oklahoma City med superstjärnan Kevin Durant kommer på besök till Miami ett par dagar efter dopparedagen.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på Nickes.Com

4 mars: Miami Heat – Cleveland Cavaliers

Ska vi prata superstjärnor inom basketen så LeBron James det första namnet som brukar omnämnas. Ibland får man känslan av att James ÄR NBA. Ett megastort affischnamn som äntligen fick ta hem titeln med sitt Cleveland säsongen som var. I år tillhör de favoriterna och ges stora chanser att bärga sin andra raka titel. Att se dem i American Airlines Arena gör att man troligtvis senare kan skryta om att man minsann ”var där och såg dem säsongen de vann sitt andra mästerskap”.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på Nickes.Com

Los Angeles:

I denna pulserande storstad kan man – förutom vackert väder, shopping i världsklass och allt annat som gör livet värt att leva – även njuta av de två NBA-lagen Clippers och Lakers som båda håller till i Staples Center. Arenan tar 19 000 åskådare och som lite kuriosa kan nämnas att Michael Jacksons begravningsceremoni ägde rum i Staples Center som också stod som värd för popartistens sista repetitioner före hans död.

Är man i Los Angeles så är ett besök i Hollywood ett måste. Där kan man bland annat besöka Universal Studios och åka i attraktioner som ”The Simpsons Ride” och ”Jurassic Park: The Ride”.

Andra saker att besöka i Hollywood är Walk of Fame, där kändisars fotavtryck finns förevigade i marken, och Dolby Theatre där Oscars-statyetterna delas ut varje år.

Övriga platser att besöka i Los Angeles är nöjesparken Six Flags som är en av världens största. Santa Monica Pier är en klassiker och visad i ett oändligt antal filmer, för att inte tala om ett besök i stadsdelarna Beverly Hills och Bel Air. Och så ska en visit givetvis avläggas vid Hollywoodskylten. Självklart.

Fem rekommenderade matcher i Los Angeles under NBA-säsongen 2016/17:

 

20 november: Los Angeles Lakers – Chicago Bulls

De två gängen har var och en för sig dominerat NBA i tre decennier. Lakers kan se tillbaka på två storhetsperioder på 80- och 00-talet, medan Chicago dominerade kraftigt däremellan på 90-talet. Det är två giganter som drabbar samman helt enkelt. Fyra av ligans främsta genom alla tider har dessutom varit starkt bidragande till sina klubbars framgångar. Michael Jordan i Chicago och Earvin ”Magic” Johnson, Kobe Bryant och Shaquille O’Neal för Los Angeles Lakers.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på Nickes.Com

25 november: Los Angeles Lakers – Golden State Warriors

Stephen Curry heter en av de största stjärnorna i dagens NBA. Han har varit stort bidragande till sitt lags framgångar på senare år och 25 november kommer han till Staples Center för att bjuda den kräsna basketpubliken på magi. Dessutom är det delstatsderby.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på Nickes.Com

6 januari: LA Clippers – Sacramento Kings

Ännu ett delstatsderby. Denna gång är det laget från Kaliforniens huvudstad som kommer på besök. Alltid prestige.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på Nickes.Com

14 januari: Los Angeles Lakers – LA Clippers

Derby och varenda plats i Staples Center lär vara slutsåld då antagonisterna gör upp. Vem är bäst i arenan?

Gör en bokningsförfrågan till denna match på Nickes.Com

24 februari: LA Clippers – San Antonio Spurs

San Antonio var hela grundseriens näst bästa lag efter Golden State säsongen som gick och klubben har varit en av dominanterna i ligan de senaste tjugo åren med hela fem titlar sedan 1999.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på Nickes.Com

Dessa femton exempel på matcher ovan är just bara exempel. Gå in på Nickes.Com för komplett spelschema. Självklart hjälper vi till med både biljetter och paketresor.

Henrik Skoglund