f1-ungern-biljetter

Tips inför Formel 1, Ungerns GP

Tips om F1 biljetter:
Ungerns GP är ett grymt race – det är, i kombination med Budapest som stad, ett bra val.

När det gäller biljetter finns det ett par saker att ha i åtanke. Det är viktigt att veta vad man vill ha ut av sin läktarplats, eftersom att gångavstånden på Hungaroring är större än man tror. När jag var där satt vi på Silver 1 – en fantastisk läktare precis vid chikanen på baksidan av banan. Fördelarna var otroligt bra översikt över partiet från Kurva 4 till Kurva 8 (inklusive en stor fartupplevelse i utgången av Kurva 5), men nackdelarna var att publikområdet på den här delen av banan lämnade mycket i övrigt att önska. Vettig mat fanns inte ens att köpa förrän på söndagen, och då fick vi betala 150:- för ett grillspett och en flaska cola. Det ser naturligtvis helt annorlunda ut i trakterna av F1 Village bakom huvudläktaren, men å andra sidan har jag alltid tyckt att det är slöseri att åka på Formel 1 och bara se en raksträcka – även om man får se starten och depåstoppen. En gyllene medelväg är nog Silver 3, som jag passade på att smyga upp på under fredagen (brukar göra det för att kolla upp de olika läktarna). Där har du närheten till alla bekvämligheter, en fantastisk vy över sista kurvan och dessutom start- och målrakan (om än bakifrån). Mitt tips blir nog därför Silver 3.

Hur tar jag mig till banan:
Under F1-helgen erbjuder arrangörerna busstransfer mellan Budapest och banan, men de aktuella resorna avgår endast från ett högst begränsat antal platser

i staden. Ett bra alternativ är taxi eller att köra själv, särskilt då en av filerna på motorvägen till banan är exklusivt avsedd för F1-trafik. När du närmar dig Hungaroring avslutas resan längs med ”Bernie Avenue” in på anläggningsområdet.

Historia om Hungaroring:
Motorsport i Ungern var aktuellt redan på 1930-talet, och ett Grand Prix-lopp fanns inplanerat på kalendern i flera år utan att faktiskt äga rum.
1936 beslutade man sig emellertid för att göra verklighet av de mångåriga planerna, och en tillfällig bana byggdes i en park nära centrala Budapest.

Den första GP-segern på ungersk mark gick till Tazio Nuvolari, Alfa Romeo, som korsade mållinjen 14 sekunder före Bernd Rosemeyer i en Auto Union.
Under andra världskriget drabbades Ungern mycket hårt, och det var inte förrän på 1960-talet som racingen kom tillbaka till Budapest.
De första efterkrigstävlingarna ägde rum på Ferihegyflygplatsen, där populära Formula Junior stod för underhållningen i tre års tid innan den forna parkbanan från 1936 restaurerades och stod värd för det europeiska standardvagnsmästerskapet ETCC under ett fåtal säsonger. I början av 1980-talet insåg F1-chefen Bernie Ecclestone Östeuropas ekonomiska potential, och började studera möjligheterna att förlägga ett officiellt Formel 1-lopp bakom Järnridån. Länge fördes diskussioner med Sovjet om att arrangera ett Grand Prix i kommunismens högsäte Moskva, men en rad interpolitiska beslut fick Ecclestone att 1983 överge sina planer och istället fokusera på andra Östeuropeiska städer. Marknadsföringsexperten Tamás Rohonyi, som bland annat hade varit involverad i Brasiliens Grand Prix och som härstammade från Budapest, gav Ecclestone förslaget att titta på Ungern och det dröjde inte länge förrän man fann stöd hos det inhemska Bilsportförbundet (Magyar Autoklub). En statlig ungersk studie genomfördes för att undersöka möjligheterna till ett stadslopp inne i Budapest, men resultatet indikerade att det istället var mer fördelaktigt att bygga en helt ny – toppmodern – anläggning i en av dalarna ca. 20 km utanför stadskärnan. I februari 1985 grundades konsortiet Forma 1-GT för att påbörja konstruktionen av ”Hungaroring”.

Vill du läsa mer om Hungaroring så gör det här

Boka paket till F1 Ungern:
Är du intresserad av att åka till Budapest och se loppet så kan vi hjälpa dig med alla researrangemang. Vi hjälper dig att boka flyg, hotell
och F1 biljetter. Vi har lång erfarenhet av att hjälpa motorintresserade kunder till Hungaroring. Vi gör din resa minnesvärd.

Klicka här för att se priser och för att boka