boka tennisresor 2018

Topp 10: Tennisens värsta ”bad boys”

Droger, raseriutbrott och krossade racketar. Tennishistorien innehåller inte bara massor av spännande matcher – utan också bråk och skandaler.

Här är vår lista över tennishistoriens största entertainers och ”bad boys”.

Några av dem kan du se LIVE om du bokar en tennisresa med Nickes.Com.

Historiskt sett är tennis känt som en gentlemannasport med anor ända tillbaka till medeltiden. Det var faktiskt redan på 1200-talet som fransmännen började roa sig med sporten ”jeu de paume”, i vilken deltagarna spelade med handflatorna. Den moderna formen av tennis utvecklades sedan i England där den så småningom påklistrades etiketten ”den vita sporten”, eftersom spelarna alltid uppträdde i helvitt.

Agassis revolt

Något annat än vit klädsel var nämligen otänkbart – åtminstone i England – ända fram tills dess att amerikanen Andre Agassi vägrade spela Wimbledon i slutet av 1980-talet, i protest mot den i hans ögon absurda regeln. Redan långt tidigare hade emellertid sportens rykte som snobbig och gentlemannamässig tvingats ge vika för en ny generation spelare.

Borg, McEnroe, Năstase och de andra 70- och 80-talsstjärnorna var inte bara suveräna tennisspelare – de var också på olika sätt karaktärsstarka profiler vars status påminde om den som tidens mest populära pop- och rockartister erhöll.

Bättre förr?

I bioaktuella storfilmen ”Borg” ges en inblick i dessa tennisikoners liv. Med undantag av Borg – som gjorde sig känd som ett stenansikte – varvade ovan nämnda tennisikoner mästerliga slag med verbala skottsalvor riktade mot såväl motspelare som domare och publik. De spexade, bråkade och underhöll och var lika mycket entertainers som tennisspelare. Men gentlemän? Nä, ”snarare bad boys”. De allra ivrigaste nostalgikerna kritiserar ibland dagens tennisstjärnor för att vara tråkiga. Under devisen ”det var annat på McEnroes tid” antyds det ofta att det var bättre förr.

Utbrott i Stockholm

Så var det naturligtvis inte. I alla fall inte om man använder spelkvalitet och fysik som parametrar. Huruvida tennisen var mer underhållande för 30 år sedan kan man också diskutera både länge och väl. En sak kan vi i alla fall konstatera med bestämdhet och det är att de mest kontroversiella profilerna blir extra uppmärksammade i en traditionellt sett välpolerad sport som tennis. Vi glömmer aldrig McEnroes raseriutbrott i Stockholm Open 1984 eller Năstases ständiga käftande med sina motspelare. Så håll till godo – här är tidernas, i våra ögon, tio största tennisbusar och entertainers!

JOHN McENROE (USA)

Den mest berömde och ökände av alla bad boys inom tennisen. John McEnroe var en gudabenådad tennisspelare – med ett fruktansvärt humör! Ilska, frustration, passion, aggressivitet, glädje… den färgstarke amerikanen var ett levande inferno av känslor på banan. Ingen annan tennisspelare har haft förmågan att argumentera mot domslut på samma sätt som McEnroe gjorde. Hans kanske mest uppmärksammade raseriutbrott inträffade i semifinalen mot Anders Järryd i Stockholm Open 1984. Det var då amerikanen – i underläge 0–1 i set – gick loss på vattenkannan och muggarna som stod på borden där spelarna vilar. Konstigt nog fick vredesutbrotten ofta en positiv effekt på McEnroes spel. Han spelade bättre när han var irriterad och så var det även den här gången. McEnroe vände mot Järryd och vann sedan också finalen mot Mats Wilander.

Se incidenten som skakade om Kungliga Hallen här! 

ILIE NĂSTASE (RUMÄNIEN)

Innan McEnroe och Connors kom fram var det oftast rumänen Ilie Năstase som underhöll publiken. Med sitt långa hårsvall, sin dominanta spelstil och inte minst sitt spexande på banan blev han en stor publikfavorit på ATP-touren. Năstases specialtrick var att imitera andra spelare men han kunde också sudda ut märken på gruset innan domarna hann kontrollera dem eller spela med ett lånat paraply i ena handen. Han hittade alltid lägen att bjuda på show och är en av dem på listan som förtjänar epitetet entertainer snarare än bad boy. Men visst kunde Năstase vara elak också, därav smeknamnet ”Nasty”. Rumänen protesterade ofta högljutt mot domslut och käftade med motståndarna i parti och minut. En charmig och rolig, om än totalt oförutsägbar, karaktär som satte färg på sporten.

JIMMY CONNORS (USA)

Precis som sin landsman McEnroe balanserade Jimmy Connors på en tunn gräns mellan kaxighet och ren dårskap. Till skillnad från McEnroe – vars verbala attacker ofta riktades mot domaren – gav sig Connors ofta på sina motståndare. Han kunde vara riktigt elak och försökte ofta skrämma slag på sina motståndare. Björn Borg, som alltid haft en bra relation till McEnroe, kallade vid något tillfälle Connors för ”en stor skit”. ”Jimbo” vann hela 109 titlar men inte många hjärtan under sin karriär. Han hade få vänner på touren. Svenske toppspelaren Joakim Nyström minns ett av mötena med Connors särskilt väl:

– Det var i semifinalen i Indian Wells och jag tog ledningen med 4–3 i första set när Connors kom fram och käftade. Han spände ögonen i mig och sa ”I’m gonna kick your fucking ass”. Det var typiskt Connors och hans sätt att försöka vända matcher. Men jag vann i två raka”, har Nyström berättat i en intervju för Sportbladet.

Några smakprov på Connors galenskaper

VITAS GERULAITIS (USA)

Ytterligare en kontroversiell spelare som gjorde världens tennisbanor osäkra. Fast i ärlighetens namn var det främst utanför banan som den litauiskättade amerikanen Vitas Gerulaitis gjorde sig känd som en av sportens verkliga bad boys. Eller kanske snarare festprissar. Vitas festade stenhårt både före och efter matcher och ibland gick han inte och lade sig på nätterna utan kom direkt från nattklubben till tennisbanan! Trots sitt drogberoende var han så högt rankad som trea i världen 1978 och många är vi som undrar vad Gerulaitis hade kunnat göra med sin talang om han hade levt sundare. Även på banan kunde mannen med det långa blonda hårsvallet flippa ur. Under en match 1978 önskade han att huvuddomaren skulle ”skickas till ett krematorium och brännas upp”. Vitas Gerulaitis – som var god vän till Björn Borg – dog i en tragisk olycka i september 1994 vid en ålder av blott 40 år

ERNESTS GULBIS (LETTLAND)

2000-talets svar på Vitas Gerulaitis vill legalisera marijuana, anser att tjejer ska koncentrera sig på att föda barn istället för att spela tennis och tycker att Federer, Nadal, Djokovic och Murray är ”crap”. Åtminstone har han – direkt eller indirekt – sagt så i intervjuer. Gulbis, som de senaste åren fallit som sten på rankingen men som ”sprattlade till” och tog några fina skalper i fjolårets Wimbledon, är en rubrikspruta av stora mått.

Till Gulbis register av mindre smickrande förehavanden kan också fogas skandalen i Stockholm då han hamnade i häktet efter att ha köpt tjänster av en prostituerad kvinna.

Kanske kan man emellertid – med lite god vilja – skönja även en ljusare sida av den 29-årige lettländaren. På frågan hur många racketar han slår sönder under ett år svarar han: ”Jag krossar 60-70 stycken per år och det får mig att må dåligt. När jag besökte racketfabriken och såg hur tillverkningen går till fick jag dåligt samvete. De gör allt för hand och lägger ner sin själ för att anpassa racketarna efter spelarnas önskemål. Och sen kommer en idiot som jag och slår sönder dem…”.

NICK KYRGIOS (AUSTRALIEN)

Kombinationen av omoget beteende, likgiltighet på banan och förkärleken för att slå sönder racketar, har gett australiensaren Nick Kyrgios ett rykte som en av den moderna tennisens värsta bad boys. Det började i Wimbledon 2016 när den då 21-årige Kyrgios svor åt allt och alla, skällde ut sina medhjälpare och gjorde sorti genom att ”tanka” matchen mot hemmafavoriten Andy Murray. Han följde sedan upp med att i US Open samma år säga att det är okej för tennisspelare att röka marijuana mellan turneringarna. Lägg därtill den grova psykningen av Stanislas Wawrinka, då Kyrgios hävdade att schweizarens flickvän låg med andra män. Experterna menar att Kyrgios har mognat det senaste året och resultaten på tennisbanan indikerar att så kan vara fallet. I sina bästa stunder är Nick Kyrgios en grym tennisspelare med vassa grundslag och briljant teknik. Och på samma gång en oberäknelig karaktär med ett nästintill obefintligt verbalt filter…

Kolla in när Kyrgios slår sönder tre racketar på 10 sekunder!

MARCELO RIOS (CHILE)

Marcelo Rios var en otroligt talangfull spelare, men också en bråkstake som beskrevs som arrogant, dryg och respektlös. Under flera år var Rios den minst omtyckte spelaren på touren, av många betraktad som en riktig skitstövel. Den vänsterhänte chilenaren kunde göra det mesta med en tennisboll och briljerade med sin bollkänsla och sitt mjuka rörelsemönster. Rios hade också ett riktigt piskrapp till forehand som han firade stora triumfer med. Han vann 18 singeltitlar under sin karriär och toppade faktiskt världsrankingen under en period på sex veckor från mars 1998. Året efter började dock de skadeproblem som till slut skulle sätta stopp för Rios fortsatta karriär. Kanske var det lika bra, i alla fall för hans motståndare och för domarna. Ett av Rios största lågvattenmärken var när han i kön till klubbhuslunchen under en Wimbledon-turnering bad Monica Seles att ”flytta sitt feta arsle”. Själv menade Rios att han var som bäst när han kände att det var han mot hela världen. I så fall måste han varit på topp ganska ofta…

 

GORAN IVANIŠEVIĆ (KROATIEN)

Goran Ivanišević är den ende wild card-spelaren i tennishistorien som har vunnit Wimbledon. Han är också den ende spelaren som tvingats ge upp en match för att han krossat så många racketar att inte hade några kvar… Den gänglige kroaten hade under många år ATP-tourens mest fruktade serve – ett dödligt vapen som frustrerade motståndarna lika mycket som Gorans förkärlek till att slå sönder racketar. Under matcherna dundrade han in ess med samma frekvens och lätthet som om han plockade äpplen från ett träd. Samtidigt hade han ett bräckligt psyke och var känd för att bli extremt nervös i avgörande spelsituationer. Ivanišević brukade, halvt på skämt och halvt på allvar, säga att han inte spelade matcherna mot en utan mot fem olika motståndare; ”domaren, publiken, bollpojkarna, motståndaren och mig själv”. Länge kallades han ”den bäste spelaren som aldrig vunnit en Grand Slam” och det såg länge ut som han skulle tvingas sluta med den etiketten påklistrad sig. Men så kom den där sagolika Wimbledon-sommaren 2001, då Goran fick ett wild card till turneringen och gjorde det ingen annan, före eller efter, klarat av. Han spelade sitt livs tennis i två veckor, besegrade hemmafavoriten Tim Henman i en episk semifinalrysare och vann sedan en lika dramatisk final mot australiensaren Pat Rafter. I den sistnämnda matchen slets Goran och hans fans mellan hopp och förtvivlan. Ivanišević bad till högre makter i det femte setet och känslorna kokade över i honom i takt med att han missade matchboll efter matchboll. Men till slut, efter sju sorger och lika många bedrövelser, stod han där. Som segrare. I den finaste tennisturneringen i världen …

Se den dramatiska upplösningen av Wimbledon-finalen 2001

JEFF TARANGO (USA)

Tarango är troligen, i viss konkurrens med Rios och Connors, den minst omtyckte spelaren på ATP-touren genom tiderna. Den mest uppmärksammade incidenten är den när Tarango såg rött under en match i Wimbledon 1995. Efter att ha blivit varnad av legendariske domaren Bruno Rebeuh anklagade Tarango för att vara ”den mest korrupte domaren inom tennisen”. Varefter han helt sonika stormade av banan och avbröt matchen. Tarango diskvalificerades givetvis men kränkningarna mot stackars Rebeuh var inte över med det. När fransmannen skulle åka hem efter sitt arbetspass fick han nämligen en smäll av Tarangos fru (!) som väntat på honom utanför arenan. Detta var dock långt ifrån den enda gången Tarango betedde sig illa på en tennisbana. Vid ett annat tillfälle tog han av sig shortsen under en match mot landsmannen Michael Chang. Jeff Tarangos omilda behandling av i stort sett allt och alla som kom i hans väg, gick så långt att schweizaren Marc Rosset (olympisk mästare 1992) ville kasta ut amerikanen från touren. Och McEnroe – ärkebusen själv – höll med!

FABIO FOGNINI (ITALIEN)

De flesta är överens om att Fognini är bad boy nummer ett i dagens topptennis. Precis som de flesta andra på denna lista är han oerhört talangfull, men med Fognini vet man aldrig vad som ska hända härnäst. Hans relation till domarna är usel och de verbala utspelen duggar tätt. Det är dock inte bara domarna som är måltavlor för Fogninis attacker, även publik och motståndare ligger pyrt till när italienaren är i farten. Han varvar milt uttryckt pikanta tillrättavisningar av publiken med direkta förolämpningar i riktning mot matchernas rättskipare. Dessutom bråkar han ofta med sig själv efter missade bollar och förlorade poäng, och han visar ingen respekt för sportens största stjärnor. En gång skällde han till exempel ut Rafael Nadal efter noter, spanjoren var närmast i chocktillstånd över Fogninis beteende. Fabio Fognini blev till och med utkastad ur US Open (2017) efter att ha uttryckt kvinnoförnedrande kommentarer mot domaren!

 

BONUSINFO:

En som föga överraskande inte tar plats på denna lista är tidernas bäste tennisspelare, Roger Federer. Schweizaren är känd som en äkta gentleman som alltid uppträder korrekt mot såväl domare som motståndare. Dessutom skänker han stora summor till välgörenhet och driver en egen stiftelse för fattiga barn i Sydafrika. Men faktum är att Federer tidigt i sin karriär hade stora problem med sitt humör. Under ett träningspass med Jonas Björkman chockade han svensken med sitt dåliga uppträdande. Det var faktiskt en annan svensk, tränaren Peter Lundgren, som fick ordning på Federers humör och förbättrade hans mentala styrka.

UPPLEV TENNISENS MAGI OCH GALENSKAP LIVE

Mer tennisläsning:

Tennisresor med Nickes.Com

Upplev tennishettan i US Open

Se ATP-slutspelet i London LIVE

 

Text: Kostas Foussianis

kostas@nickes.com