Tysklands Grand Prix – därför ströks en F1-klassiker

I förra veckan kom beskedet: Tysklands Grand Prix stryks ur årets Formel 1-kalender. Många reagerade med bestörtning på nyheten, som innebär att ett av sportens mest klassiska race – i hjärtat av Europas mest framstående motorindustri – nu saknas på agendan för första gången på 55 år.

Tyskland har länge varit, och fortsätter att vara, en stormakt i Formel 1. Under höjden av Schumacher-eran nådde F1-intresset nya nivåer i den racingfrälsta nationen, som mellan 1995-2006 stod värd för inte bara ett, utan två, race per säsong – ett på Hockenheim, och ett på Nürburgring.

När Schumacher lade hjälmen på hyllan dröjde det inte länge förrän nästa tyska superstjärna var född. Sebastian Vettel var underbarnet från Heppenheim som fick vingar av Red Bull och lade beslag på fyra raka VM-guld mellan 2010-2013. När Vettels herravälde klingade av i kölvattnet efter förra årets radikala regelförändringar togs stafettpinnen över av nästa tyska dominant – de regerande konstruktörsmästarna Mercedes.

Det som nu har hänt med Tysklands Grand Prix, under en period när tysk motorsport i övrigt är så stark, kan betraktas som det ultimata beviset på de ekonomiska mekanismer som styr Formel 1 – mekanismer utan intresse för arv eller tradition.

Att arrangera ett F1-lopp är ingen billig historia. Ryssland betalar till exempel enligt uppgift motsvarande 320 miljoner kronor per år till Bernie Ecclestone för sitt Grand Prix i Sotji, medan banor som Magny-Cours (i bilismens födelseland Frankrike) och Imola (Italien) på senare år fått ge vika till förmån för statsfinansierade evenemang i Bahrain, Kina och Abu Dhabi.

För att överbrygga de gigantiska kostnaderna tvingas arrangörerna kompensera med höga biljettpriser, vilket var en av orsakerna till den dåliga uppslutningen på Hockenheim för förra årets tyska Grand Prix (då endast 52 000 besökare fick se Nico Rosberg triumfera på hemmaplan). Det blir en ond, och till slut ohållbar, spiral – som nu fått både Hockenheim och Nürburgring (som arrangerat loppet vartannat år sedan 2007) att tröttna.

De traditionella banorna klarar helt enkelt inte av att möta konkurrensen från öst, och Ecclestone styr ogenerat skeppet dit pengarna finns. Även om det betyder slutet för en epok.

Oroväckande rykten gör gällande att Italiens Grand Prix – som funnits med på F1-kalendern under varje VM-säsong sedan starten 1950 – kan vara nästa race på väg bort. Istället står Azerbajdzjan redo att göra entré på kalendern med ett stadslopp i Baku 2016.

Förändringens vindar blåser i det ekonomiskt allt kargare F1-klimatet – men ännu behåller sporten en fortsatt stark närvaro i Europa. Tävlingar som Storbritanniens och Belgiens Grand Prix erbjuder en fantastisk F1-upplevelse, och hyllas också av förarna själva som två av kalenderns kvarvarande pärlor.

Det finns trots allt vissa saker som inga pengar i världen kan köpa. Passion är en av dem.

Boka din resa till F1 Spa istället, klicka här!

Se alla F1-race, klicka här!

Bloggposten skriven av Mattias Persson på MOTORSPORT PUBLICATION
I samarbete med sportresearrangören Nickes.Com. Sportresor sedan 1997!