Biljetter till Italiens GP, Formel 1, Monza

Tysklands Grand Prix – ett väloljat högsommarmaskineri

Man brukar säga att motorsportens ryggrad finns i England och hjärta i Italien, men faktum är att det är Tyskland som satt tempot i världsmästerskapet för Formel 1 under mer eller mindre hela 2000-talet.

Michael Schumacher var mannen som inte bara höjde ribban för tyska förare generellt eller för sin egen generation, utan som målade om hela motorsportens framgångslandskap. Fem raka VM-guld under åren 2000-2004 – plus ytterligare två under 90-talet – gjorde ”Schumi” till tidernas resultatmässigt störste, och smått osannolika 91 Grand Prix-segrar är ett rekord som av allt att döma kommer att stå sig i decennier.

När Schumacher tillfälligt lade hjälmen på hyllan efter 2006 års säsong dröjde det inte länge innan nästa ”wunderkind” tog över den germanska stafettpinnen. Sebastian Vettel förvandlades till stjärna över en natt när han chockerade F1-etablissemanget med en uppmärksammad seger för Scuderia Toro Rosso i Italiens Grand Prix 2008, och fyra VM-titlar senare ansågs Vettels dominans så förkrossande att regelboken fick skrivas om.

Av de 14 VM-guld som delats ut under det nya Milleniet har alltså nio vunnits av tyska förare – men det räcker inte där. Med tre deltävlingar kvar att köra har Stuttgarts stolthet Mercedes redan utropats till konstruktörsmästare 2014, samtidigt som stallets två chaufförer står inför en dramatisk internuppgörelse om förartiteln. En av dem är Nico Rosberg – från Tyskland.

Det är mot bakgrund av den här typen av framgångar som Tysklands Grand Prix har kommit att bli en såväl sportslig som kommersiell höjdpunkt på F1-kalendern. För oss åskådare förkroppsligar också loppet – som arrangeras vartannat år på Hockenheim och vartannat år på Nürburgring – allt det som man förväntar sig av Tyskland; det här är ett väloljat maskineri, från parkeringsplatsen hela vägen upp på läktaren.

Tysklands Grand Prix ingick i F1-VM för första gången 1951. Loppet vanns av Alberto Ascari i en Ferrari, och avgjordes på Nürburgring – en plats djupt förankrad i den tyska motorsjälen. Den ursprungliga slingan – 22 km långa ”Nordschleife” – betraktas fortfarande som världens genom tiderna mest utmanande bana, och beskrevs en gång av den trefaldige världsmästaren Jackie Stewart som ”det gröna helvetet”. Om man bemästrade Nürburgring, då bemästrade man allt.

Det var också på Nürburgring som Niki Lauda kraschade våldsamt i Tysklands Grand Prix 1976, för att sedan mirakulöst – och svårt brännskadad – återvända till tävlingsbanan igen bara några veckor senare. Dramaturgin i F1-säsongen 1976 – då Lauda och ärkerivalen James Hunt gjorde upp om VM-titeln i en fascinerande kamp mellan två ytterligheter – fortsätter än idag att förtrolla miljoner, och låg nyligen till grund för manuset till den kritikerrosade filmen ”Rush”.

Nästa år, i juli 2015, återvänder F1-cirkusen till Nürburgring. Den moderna Grand Prix-slingan är belägen precis intill gamla Nordschleife, som man numera för övrigt själv kan ta sig an bakom ratten på sin egen personbil, och historiens vingslag fortsätter att kännas starkare här än kanske någon annanstans.

F1, Tyskland och Nürburgring – bättre än så blir det inte under 2015. Mot Autobahn.

F1 Bussresa 2015:
Häng med på våran populära bussresa – Läs mer om resan här

Resepaket till F1 Tyskland 2015:  Boka paket här