U21-EM: Är den ljusnande framtiden vår?

Har svensk landslagsfotboll en framtid efter Zlatan? Vi får ett första svar på den frågan under två veckor i slutet av juni. Då spelas U21-EM i Tjeckien och Sverige finns med bland de åtta länder som har chans att få lyfta pokalen.

Kommer ni ihåg den dramatiska playoff-matchen som tog Sverige till slutspelet? Efter att ha förlorat med 0-2 borta var utgångsläget besvärligt. Men två mål av Isaac Kiese Thelin i första halvlek gjorde att vi var ikapp. Och när Oscar Lewicki gjorde 3-0 efter en hörna i 71:a minuten hade Sverige greppet.

Men så kom Frankrikes reducering i 87:e minuten och Tjeckien såg ut att vara en hägring. Sista ordet var dock inte sagt. Kombinationen hörna och Oscar Lewicki fungerade utmärkt ännu en gång och Sverige vann matchen med 4-1.

Se Sverige – Italien på plats, klicka här!

Se Sverige – England live, klicka här!

Portugal – Sverige, se det live, klicka här!

Sveriges bästa resultat i ett U21-EM är silvret från 1992. På den tiden spelades finalen som ett dubbelmöte och även då var Sverige i underläge med 0-2 efter bortamatchen i Italien. I Växjö gjorde Pascal Simpson matchens enda mål i andra halvlek.

I det svenska finallaget hittar vi bl.a. Niclas Alexandersson, Håkan Mild, Niklas Gudmundsson och Jonny Rödlund. På vägen fram till final hade också Patrik Andersson och Tomas Brolin deltagit. Men när det drog ihop sig till final hade dessa tunga pjäser annat att tänka på: uppladdningen inför ”riktiga” EM 1992.

Detta var Italiens första guld i U21-EM och sedan har det blivit ytterligare fyra. Därmed är de snäppet vassare än Spanien som har fyra guld – bland annat från de två senaste turneringarna. Två guld har England (på åttiotalet), Sovjetunionen och Holland (2006 och 2007). Värdlandet Tjeckien, Frankrike, Tyskland och Serbien har var sitt guld.

Fem av guldländerna finns på plats i årets turnering: Italien, England, Serbien, Tjeckien och Tyskland. De två resterande rivalerna för Sverige är Portugal och Danmark.

Serbien fick sin playoff-chans som fjärde grupptvåa på bättre målskillnad än Österrike och Ryssland. De tackade för förtroendet genom att mycket överraskande slå ut de regerande mästarna Spanien.

I gruppspelet inleder vi mot Italien 18 juni, fortsätter mot England 21 juni och avslutar mot Portugal 24 juni. Tre matcher på sju dagar och därtill mot tufft motstånd från stora fotbollsländer. Såväl laget som förbundskaptenen Håkan Ericson får sannerligen bekänna färg.

Vilka talanger som får sitt genombrott i Tjeckien kan vara knepigt att sia om. Fotbollsmagasinet Offside lyfter fram Italiens Andrea Belotti (Palermo), Englands Will Hughes (Derby) och Portugals Tiago Ilori (Bordeaux, utlånad av Liverpool).

På plats i det tyska laget finns Barcelonas målvakt Marc André Ter Stegen och Liverpools Emre Can. Och i den engelska truppen hittar vi Arsenals Calum Chambers, Chelseas Ruben Loftus-Cheek, WBA:s Saido Berahino och sist men inte minst Tottenhams Harry Kane.

Vem – eller förhoppningsvis vilka – i det svenska laget kan tänkas kliva fram i rampljuset? John Guidetti, Branimir Hrgota, Sam Larsson eller kanske Simon Gustafsson?

Listan över turneringens bäste spelare från tidigare mästerskap är imponerande: Rudi Völler, Laurent Blanc, Luís Figo, Fabio Cannovaro, Andrea Pirlo, Petr Cech och Juan Mata för att bara nämna några. En svensk finns med i detta schangdobla sällskap: Marcus Berg blev 2009 utsedd till Golden Player.

Det finns också en extra morot för de åtta slutspelslagen: en biljett till nästa års OS i Brasilien. De fyra semifinalisterna kan se fram mot matcher på fjolårets VM-arenor. Och skulle England gå till semifinal blir det grupptreorna som gör upp om den fjärde OS-platsen.

Jakten på nästa generations megastjärnor är redan i full gång. I Tjeckien kommer de stora klubbarnas scouter och alla tungviktare bland agenterna att trängas på läktarna. Vill du också armbåga dig in för att få en försmak på morgondagens fotboll och förstås också heja fram det svenska laget till OS-biljett och EM-medalj?

Hör av dig: vi fixar hotell och biljetter till matcherna som låter dig se in i fotbollens framtid!

Maila sales@nickes.com för mer information och priser.