EM-kval biljetter

Vägen till EM i Frankrike 2016 går via Friends Arena – med Supporterbussen!

Den långa marschen mot EM i Frankrike 2016 startar om några veckor. Och i början av oktober är det dags för Sveriges två första hemmamatcher. Motståndarna kan knappast vara mer olika: 9/10 ställs vi mot UEFA:s folkrikaste medlem Ryssland och tre dagar senare ska vi ta oss an lilleputtnationen Liechtenstein.

FIFA:s senaste rankinglista publicerades för en vecka sedan. Där hittar vi Ryssland på 23:e plats, Sverige på 29:e och Liechtenstein på 167:e. Men som mormor Hilda brukade säga: ”små sår och fattiga vänner ska man inte förakta”. Den sanningen gäller nog även för fotbollsländer av det mer blygsamma slaget…

Mot Ryssland finns det förhoppningsvis ingen risk för underskattning. Fabio Capello lär vara världens bäst betalda landslagscoach och hans uppgift är att skapa ett starkt värdlag inför VM 2018. Mot den bakgrunden var naturligtvis resultaten i årets VM-turnering en besvikelse: bara två mål och två poäng i en av de svagaste grupperna.

I de två oavgjorda matcherna mot Sydkorea och Algeriet spelade målvakten Igor Akinfeev en avgörande roll. Mot koreanerna hanterade den vanligtvis stabile Akinfeev bollen som en badtvål. Visserligen är Capello en hängiven konstsamlare men han uppskattar nog inte den sortens tavlor…

I matchen mot Algeriet oskadliggjordes Akinfeev av en grön laser vid den frispark som gav upphov till kvitteringen. Och i ärlighetens namn dröjde det också ända till 88:e minuten innan Belgien fick hål på det ryska försvaret i deras enda förlustmatch. Med andra ord var det små marginaler och oförutsedda händelser som ställde till det för ryssarna.

Vi kan nog räkna med att Signore Capello lagt sig till med ytterligare ett par veck i pannan inför EM-kvalet. Och han har en logistisk fördel när det gäller att samla och förbereda laget: Ryssland var den enda VM-nation där samtliga spelare återfanns i den inhemska ligan.

Men Ryssland har haft svårt att leva upp till den nivå som det sovjetiska landslaget hade. En semifinal i EM 2008 (förlust mot Spanien med 3-0) är den främsta meriten under Rysslands drygt tjugoåriga fotbollshistoria. I den turneringen fick ju för övrigt Sverige stryk med 2-0 i gruppspelet.

Och denna gång behöver vi en Zlatan i fysisk toppform och på spelhumör för att kunna fälla den ryska björnen. Runt omkring vår superstjärna ser det just nu ganska mörkt ut. Det är många år sedan Sverige hade så få landslagsspelare i de bästa europeiska ligorna. Kanske Markus Rosenberg får chansen efter att ha visat upp rutin och skärpa i MFF:s europeiska fälttåg?

Ryssland har 140 miljoner invånare och Liechtenstein knappt 40 000. Det lilla furstendömet kan kanske verka vara en munsbit för vårt blågula landslag. Men laget har visat prov på oväntad styrka i en och annan kvalmatch till EM och VM. T.ex. krävdes det sju(!) minuters tilläggstid innan Skottland hemma på Hampden Park kunde trycka in segermålet i det förra EM-kvalet. Oavgjorda matcher mot Slovakien och Portugal finns också på meritlistan.

Sverige stötte på Liechtenstein i kvalet till EM 2008. Det blev två segrar: 3-1 hemma och 3-0 borta. Vi hoppas förstås på en repris men vill samtidigt varna för underskattning och därmed en nonchalant och slarvig attityd. Kom ihåg att våra motståndare har allt att vinna och inget att förlora…

Till hemmamatcherna på Friends Arena tar du så klart Supporterbussen. Du kan hoppa på i Jönköping, Mjölby, Linköping eller Norrköping. Bussen tar dig ända fram till arenan, enkelt och tryggt, och i god tid innan matchen börjar.

När matchen är slut står bussen framkörd och tar dig hem igen. Väl hemma kliver du av, fylld av upplevelsen, med minnen för livet och förhoppningsvis nya vänner från resan. Och att du har hjälpt till att säkra Sveriges EM-spel i Frankrike är förstås en extra bonus…