Wahlgrens värld: tennis jorden runt

Nickes.Com storsatsar – värvar tennisexpert!

Han har besökt över 50 länder, rest jorden runt i 32 år och tillbringat fler nätter i hotellsängar än hemma i sovrummet.

Nu vill han visa Dig runt i tennisvärlden!

– Jag ser fram emot att hjälpa Nickes.Com med tennisresor, säger topptränaren och före detta proffsspelaren Lars-Anders Wahlgren.

Nickes.Com har sålt tennisresor i många år och skickat resenärer till US Open, Wimbledon och flera andra turneringar på touren. Nu växlar vi upp och intensifierar satsningen på just tennisresor.

Internationella tennisresor

Som ett led i den ambitionen har vi inlett ett samarbete med tenniskonsulten Lars-Anders Wahlgren, med vars hjälp vi kommer att kunna erbjuda både privatpersoner och företag lite extra guldkant på tennisresan.

– Att se en stor internationell turnering live är en fantastisk upplevelse om du gillar tennis. Dagsprogrammet är som en stor härlig buffé av matcher som du kan välja och vraka från hela dagen. Tennis som publiksport har också den fördelen att du oftast kommer väldigt nära spelarna och så kan du njuta av god mat och dryck i pauserna. Särskilt om du bokar ett VIP-paket, då du dessutom har biljetten i handen och slipper köa för att komma in på arenan, säger Lars-Anders Wahlgren.

VIP-biljetter till Swedish Open

I samband med Swedish Open i Båstad kommer han att vissa dagar finnas på plats för att ta emot och ”serva” Nickes tenniskunder med sina expertkunskaper. Du får följa med bakom kulisserna och bland annat veta hur spelarna förbereder sig inför en match, höra Lars-Anders egna anekdoter från sin långa karriär och kanske till och med träffa en av spelarna i turneringen. Köper du en VIP-biljett till Swedish Open ingår dessutom mat, dryck och tillgång till lounge.

– Turneringarna i Båstad och Stockholm är utmärkta möjligheter för svenskar att se topptennis på hemmaplan och upptäcka vilken fin publiksport tennis är. Men jag hoppas också att så många som möjligt tar chansen att upptäcka den stora vida tennisvärlden som Nickes.Com nu öppnar upp till, säger Lars-Anders.

Hospitality Swedishopen

14 år på ATP-touren

Och visst har tennisveteranen från Skåne en hel del att berätta om. Lars-Anders Wahlgren tillbringade inte mindre än 14 år som spelare på ATP-touren och har därefter varit verksam som tränare på högsta nivå. Idag jobbar han som konsult med flera strängar på sin lyra, eller racket om du så vill. Förutom rollen som tennisexpert hos Nickes.Com lär han ut sina kunskaper till tränare och spelare ibland annat Båstad och Helsingborg, där han för övrigt bor med sin fru och dotter.

– Tennisen har gett mig så otroligt många och fina upplevelser och erfarenheter från världens länder. Jag har ju rest jorden runt varje år i sammanlagt 32 år, 14 som proffsspelare, 14 som tränare och fyra år som förbundskapten. Under alla dessa resor har jag förstås lärt känna massor av intressanta människor, säger Lars-Anders som under sin spelarkarriär som bäst var rankad på plats nummer 66 i världen.

Final mot Lendl

Den placeringen nådde han kort efter sitt livs tävling, i Sydney 1989.

– Det var en stor turnering som jag hade kvalat in till. Då var jag var rankad runt 200 men gick hela vägen till final där jag fick möta Ivan Lendl. Jag var chanslös men det var en häftig upplevelse att möta världsettan.

På vägen fram till finalen eliminerade han bland annat jugoslaviske storservaren Slobodan Živojinović och etablerade tysken Carl-Uwe Steeb. Ett par år senare levererade Lars-Anders Wahlgren på nytt en stor skräll på australiensisk mark. I första omgången av Australian Open 1991 slog han ut 15-rankade schweizaren Marc Rosset efter en jätterysare där svensken vann med 9–7 i femte set. Året därpå, återigen i Australian Open, besegrade han tunga namn som Brad Gilbert (rankad 20) och 12-seedade Derrick Rostagno.

Gillar Australian Open

Det är således inte så konstigt att just Australien ligger Lars-Anders varmt om hjärtat.

– Det råder en härlig tennisatmosfär på Australian Open i Melbourne. Det är varmt och soligt, lätt att ta sig till arenan och smidigt att skaffa biljetter (särskilt om du bokar genom Nickes.Com, tillägger vi) Ofta är det många svenskar i publiken och en allmänt riktigt skön stämning på läktaren.

Italian Open i Rom, ovan nämnda turneringar i Sverige och tävlingen i Indian Wells är andra ”wahlgrenska” favoriter i ATP-kalendern. Men Lars-Anders tittar lika gärna på damtennis och har ju varit tränare för det svenska Federation Cup-laget i många år.

– Damerna servar inte lika hårt som herrarna vilket gör att det blir mer dueller och längre bollväxlingar. Annars tycker jag allra mest om att titta när någon jag känner spelar, säger Lars-Anders.

Federer en favorit

Han var själv aktiv under en tid då många starka profiler dominerade inom tennisen. Spelare som John McEnroe, Yannick Noah och Andre Agassi – för att bara nämna ett fåtal – var inte bara oerhört skickliga tennisspelare utan kanske framför allt karaktärsstarka underhållare på banan. Detta i motsats till dagens toppspelare som ofta får etiketten tråkig klistrade på sig.

– Jag tror inte att de yngre spelarna har insett värdet av att underhålla publiken. Men visst finns det många sevärda spelare i dagens topptennis. Jag tycker om att se matcher med spelare som fajtas och är mentalt starka, som Federer, Nadal och Serena Williams. Även Caroline Wozniacki är kul att se, säger Lars-Anders som trots bristen på högt rankade spelare ser ljust på framtiden för svensk tennis.

Sverige på gång

– Vi har många unga killar och tjejer som satsar hårt på heltid och som jag tror snart slår igenom på rankingen.

Något nytt svenskt tennisunder – likt det Lars-Anders Wahlgren själv var med och skapade ute i periferin under det gyllene 80-talet – lär inte inträffa i överskådlig framtid eller kanske ens någonsin igen. Men Sverige, som en gång var en tennisens stormakt, har sakta men säkert börjat producera lovande spelare igen.

– Just nu är det bröderna Ymer, Johanna Larsson Rebecca Peterson som dominerar i Sverige men fler talanger knackar på dörren. Så det ska bli spännande att se vad som händer de närmaste åren.

Se Davis Cup live

Spännande blir det onekligen också att följa tennissatsningen på Nickes.Com. Förutom VIP-träffarna med Lars-Anders i samband med Swedish Open och Stockholm Open, arrangerar vi hösten 2018 en Davis Cup-resa tillsammans med Svenska Tennisförbundet (mer info kommer!) där Lars-Anders Wahlgren följer med som expert. Du kan också om så önskas boka tennisresor där det blir möjligt att kombinera eget spel med att se topptennis som åskådare. Dagen kan då inledas med en clinic där du med Lars-Anders hjälp får tillfälle att vässa serven eller slipa på din backhand. Efter en god lunch njuter vi sedan av sport i yppersta världsklass från bra platser på läktaren. Låter det som en resa du kan tänka dig att åka på? Anmäl då ditt intresse för tennisresor här så kontaktar vi dig med aktuella erbjudanden.

Text: Kostas Foussianis

kostas@nickes.com

Boka biljetter och tennis paket

 

LARS-ANDERS WAHLGREN:

Född: 24 augusti 1966, i Lund.

Bor: Helsingborg.

Familj: Hustrun Charlotte och dottern Filippa.

Yrke: Tenniskonsult

Intressen: Resor och sport.

Äter helst: Älskar all mat!

Läser: Dagstidningar och böcker.

 

3-SETAREN:

1. Vad är det första du gör när du kommer till ett hotellrum?

– Kollar så att det är rent och snyggt och så öppnar jag gärna fönstret för att få in lite frisk luft.

2. Vad klarar du dig inte utan på en resa?

– Mobilen, en bra bok och en flaska vatten.

3. Vilket flygbolag reser du helst med?

– Jag åker gärna med SAS, då känner jag mig mest hemma. Det är alltid trevligt när man blir uppgraderad till Business- eller 1:a klass.

5 SNABBA WAHL:

☑ Morgon eller Kväll (morgon)

☑ Nadal eller Federer (Federer)

☑ Vatten eller champagne (Champagne)

☑ Kavaj eller sportjacka (Sportjacka)

☑ Sommar eller vinter (Sommar)